2-motorový depronový Me-329

Letecké motorové modely kategorie SUB250, na které nepotřebujete pilotní průkaz ani registraci na ÚCL
REX
Admin
Admin
Guru
Guru
14
Has thanked: 183 times
Been thanked: 458 times

Kategorie modeláře:

2-motorový depronový Me-329

Post by REX »

Další stroj vyrobený z depronu vakuovým lisováním do negativní formy (šesti forem)! Můj projekt uplynulé zimy, s kterým jsem tentokrát postupoval jen velmi, velmi pomalu...
Konečně jsem ho ale tento víkend slepil kompletně dohromady a už se podobá předloze: https://en.wikipedia.org/wiki/Messerschmitt_Me_329

IMG_20260411_224521.jpg
IMG_20260412_202508.jpg
Model je postavený opět v měřítku přibližně 1:20, stejně jako Horten a má rozpětí 88cm (o 4cm víc než Horten)
Hmotnost depronových dílů připravených na slepení byla rovných 40 g (Horten 30g). Slepením postupně přibývá na hmotnosti, k tomu kabina z durofolu a lože tlačných motorů z balzové překližky a tak jak je na fotkách má 48 gramů.
K pohonu použiju 2 malé 5-ti gramové motory s 3-listými tlačnými vrtulemi a 2S baterií odpovídající kapacity, kterou zároveň model dovážím, alespoň doufám. Předpokládaná letová hmotnost by měla být kolem 100-120 gramů.
Model dnes večer za tmy před 9.hodinou :lol: letěl jako volný jen hozením z ruky pro zjištění přesnější polohy těžiště.
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho, co dělám...

LEON
Admin
Admin
Guru
Guru
3
Has thanked: 1047 times
Been thanked: 300 times

Kategorie modeláře:

Organizace:

Re: 2-motorový depronový Me-329

Post by LEON »

Ty jsi v tom vakuování fakt kouzelník Rexi, co jsi schopen z těch forem vytáhnout, klobouk dolů :o
FPV Air Combat - Hledáme nadšence pro tuto adrenalinovou modelářskou disciplínu, více info ZDE

REX
Admin
Admin
Guru
Guru
14

Kategorie modeláře:

Post by REX »

Děkuji za chválu, souhlasím že jde opravdu hodně, ale i tady jsem narazil na nějaké limity a není všechno úplně jak má být, ale zase to jsou detaily, které v podstatě nejsou vidět 8-)

REX
Admin
Admin
Guru
Guru
14

Kategorie modeláře:

Post by REX »

Dnes dopoledne poprvé letěl. Nebyla to žádná hitparáda ale letěl. Bude chtít ještě hodně věcí doladit a trochu zkrotit....
Samozřejmě že bylo blbě těžiště, posunul jsem víc dopředu, ještě budu laborovat s vyosenim motorů a také velikostmi výchylek kormidel. Myslím že by také určitě prospělo, kdybych nastavil změnu otáček motorů jako směrovku, ale to se mi zatím u jiných letadel nikdy nepovedlo.... Ještě je přede mnou dost práce abych byl spokojený :roll:

7591
Znalý uživatel
Znalý uživatel
Been thanked: 79 times

Post by 7591 »

... Myslím že by také určitě prospělo, kdybych nastavil změnu otáček motorů jako směrovku .....

Myslím, že tohle je slepá ulička.
Kdysi jsem x pokusů o tohle nastavení absolvoval, výsledek žalostný. Nejvíc času jsem tomu věnoval u B25 Mitchel. Výrobce jestli si správně pamatuji Flying Styro Kit.
I když jsem dal malé rozdíly tahu, expa...., nebylo to ono. Snadno to přecházelo do pádu a do vývrtky. Laboroval jsem s tím jak ve verzi zachování tahu jednoho motoru a snižování, nebo zvyšování otáček druhého, tak ve verzi, že zvýšení otáček jednoho mělo za následek snížení otáček druhého motoru.
U EDF co tam budeš mít ty, úplné peklo. Tam jsem to vzdal rychle. Zásadním problémem je větší setrvačnost tahu toho dmychadla proti vrtuli. Čím menší a méně hmotné klasické letadlo, nebo samokřídlo, tím horší. Celý systém tohoto řízení tahem motorů kolem svislé osy je velmi pomalý a když už potřebuješ korekci na druhou stranu, tak je pozdě.
Nemyslím si, že u tohoto budeš potřebovat řídit směrovkou. Máš Me 163 a létá to super bez směrovky, jen vychytat diferenciaci křidélek a musí to stačit. Tady bych asi začal s oběma křidélky lehce nahoru ( nevím jaký tam máš profil), doladil diferenciaci, výchylky a expa a postupně zkusil dávat po malých změnách křidélka do neutrálu a reagovat na to úpravami výchylek, diferenciace, expa.
Další je těžiště. Když to posuneš někam do extrému ( hlavně dopředu) tak to bude neřiditelné křidélky.
Mně se osvědčilo nějak s tím vystoupat, vypnout motory a jako první nějak to doladit v klouzání, protože aspoň na začátek vyloučíš vliv vyosení motorů.
Letu Zdar :)

REX
Admin
Admin
Guru
Guru
14

Kategorie modeláře:

Post by REX »

Děkuji za názor! Stejně bych nechal řízení změnou otáček motorů až jako poslední možnost. Ono by to možná ale přeci jen fungovalo. Není to EDF, ale klasické tlačné vrtule. Ono je to zavádějící podle fotek co jsem dal, ale vpředu ta uřízlá rozšířená náběžka není vstup vzduchu, ale nejspíš to měl být chladič motoru, uvnitř křídla být asi nějaký 12-ti válec a vzadu na něj byly nasazené velké 3-listé vrtule.... A zjistil jsem že ještě nemám fotku s motory a vrtulemi :roll:
Myslím že tam bude zakopaný pes právě v tom 2-motorovém uspořádání, kdy jsou vrtule celkem daleko od středu. Navíc pro plném plynu tlačí letadlo nesmyslně moc nahoru..... Takže zkusím vyoseni které to bude eliminovat a pak postupně pokračovat, ladit těžiště v bez motorem kluzu atd, atd.... 8-)

REX
Admin
Admin
Guru
Guru
14

Kategorie modeláře:

Post by REX »

Udělal jsem drobnou úpravu, večer jsem model prolétl a musím uznat, že je to úplně jiné kafe! V podstatě je už dobře řiditelný a musím uznat, že před úpravou byla jen velká náhoda, že jsem to nerozbil úplně!
A úprava? Jenom jsem potlačil motory směrem dolů! V podstatě před tím model tlačily do přemetu a přetažení, proto se tak blbě řídil! Teď už je to téměř dobře, ale ještě budu trochu upravovat, musím alespoň vyzkoušet co to snese. A ještě samozřejmě budu laborovat s polohou těžiště, ale to už jen nepatrně a zpátky do původní zjištěné polohy 8-)
Letová váha je nyní 120 gramů :mrgreen:

A nakonec konečně fotka motorů...
IMG_20260418_214609.jpg

REX
Admin
Admin
Guru
Guru
14

Kategorie modeláře:

Post by REX »

A ještě přidám popis, jak ladím správné vyosení motorů.
Když mám motory namontované na svém místě i s vrtulemi, přilepím na vrtule tavným lepidlem dlouhé uhlíkové tyčky. Tady jo třeba velká pečlivost a přesnost, aby byly tyčky opravdu rovně přilepené k vrtulím a neházeli pak falešné úhly!

Když pak srovnám uhlíkové tyčky rovnoběžně s odtokovou hranou, tak se při pohledu z vrchu přesvědčím jestli jsou v jedné rovině, případně doladím podložkami na křížovém uchycení motoru.

Po pootočení uhlíkových tyček o 90⁰ aby směřovali dolů, si nastavím na jednom motoru požadovaný úhel vyosení a druhý motor pak doladím tak, aby byly tyčky v zákrytu....

Pak už se jenom pro kontrolu přesvědčím pootočením zpět, že jsem si nehnul s prvně nastavenou rovinou.
IMG_20260418_222503.jpg
IMG_20260418_222425.jpg
IMG_20260418_222553.jpg

REX
Admin
Admin
Guru
Guru
14

Kategorie modeláře:

Post by REX »

Konečně i pár letových fotek ze včerejšího podvečera.
IMG_20260418_183044329~2.jpg
IMG_20260418_183010178~2.jpg
IMG_20260418_183054497~2.jpg
IMG_20260418_183055194~2.jpg
IMG_20260418_183319423~2.jpg

REX
Admin
Admin
Guru
Guru
14

Kategorie modeláře:

Post by REX »

Včera jsem si hrál s kabinkou, už je i přilepená. Povrchovku zatím neřeším, stále ladím letové vlastnosti, ale bohužel mi teď moc nepřeje počasí.
IMG_20260420_221646.jpg

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “Modely letadel do 250g”