:!: :!: :!: Pokud se vám nezobrazují některé příspěvky, obrázky, přílohy, nebo nemůžete vyhledávat, je to způsobeno tím, že nejste přihlášeni :!: :!: :!:
Pro plný přístup do všech sekcí fóra a pro stahování příloh proveďte prosím snadnou registraci na tomto fóru a přihlašte se. Více informací o provedení registrace se lze dočíst ZDE.
Přečtěte si také pravidla fóra, provedením registrace vyjadřujete souhlas s jejich dodržováním.

Depronový Horten Ho-229 V3

Poletuchy do celkové hmotnosti 250g.
REX
Admin
Admin

Depronový Horten Ho-229 V3

Příspěvek od REX »

Dnes konečně nastal den D a po delší době příprav, kdy vznikala forma, ohřívací pec a nějaké další různé souběžné činnosti potřebné k vytvoření finálního výrobku, se mi podařilo vyrobit z 3mm depronu vakuovým tvářením spodní část zmiňovaného modelu!

Na to že je to první výlisek to celkem jde, ale rozhodně je co zlepšovat, se spoustou věcí nejsem úplně spokojený, ale použitelné to je. Povrch z pohledové strany vypadá perfektně, bez jakékoliv nedokonalosti s původní nezměněnou strukturou materiálu. Uvnitř už je to trochu horší, místy se mi podařilo depron spéct, ale to nebude vidět 8-)

Můžete posoudit z fotky jak to vypadá, pokračování určitě bude (vrchní část) ale zase to bude nějaký čas trvat. Rozhodně jsem teď ale natěšený na pokračování s tímto projektem, baví mě to a zrovna tento model je můj oblíbený, tvarově krásný, ale velikostně už je to dost na hraně, přeci jen ohřevná pec má rozměry 100x50cm a rámeček s depronem 96x48!

IMG_20250106_092530.jpg
IMG_20250106_092547.jpg

V podstatě plynule navazuje na toto vlákno:
https://rcfree.eu/viewtopic.php?t=612
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho, co dělám...

REX
Admin
Admin

Re: Depronový Horten Ho-229 V3

Příspěvek od REX »

Dneska proběhl další zkušební výlisek včetně nějakých změn.

Použil jsem o něco výkonnější vysavač (800 vs 1400W) o 1mm zvětšil odsávací dírky ve formě, nyní mají průměr 4mm a výsledek je mnohem lepší! Nevýhodou zvětšených děr a nejspíš i výkonnějšího vysavače je to, že na výsledném výlisku jsou zlehka vidět malé bouličky v místech otvorů, ale jsou zanedbatelné.

Dokonce jsem ani nespekl povrch z nahřívané strany a vyšlo to úplně dokonale, povrch vypadá z obou stran úplně stejně, takže mnou vymyšlené měření správné teploty je skvěle, akorát si to nechám pro sebe jako osobní tajemství :lol:

Jelikož mi došel 3mm materiál v potřebném formátu, použil jsem tentokrát 4mm slepenou desku! Nečekal jsem že samotný lepený spoj vydrží a ještě ho z nahřívané strany pro jistotu přelepil izolepou. Nakonec se to kousek roztrhlo, desky byly špatně slepené a ani izolepa nepomohla.... šlo by to ale opravit a použít. Ale stejně to bylo docela velké překvapení že lepený spoj celkem slušně drží i přes ohřátí materiálu...

IMG_20250107_132315.jpg
IMG_20250107_132326.jpg
IMG_20250107_132352.jpg

REX
Admin
Admin

Příspěvek od REX »

Oříznutí spodní části na správný rozměr a jeho velmi nízká hmotnost! Zaříznutí budu ještě muset vyladit a asi mě začíná vrtat hlavou čím to budu pohánět, když je to tak extrémně lehké :?:
IMG_20250128_215720.jpg

REX
Admin
Admin

Příspěvek od REX »

Tak už se to dneska konečně narodilo :mrgreen:
Bude na tom určitě ještě spousta práce, mám tím na mysli nejen nějaké drobné úpravy formy, ale hlavně to miminko dovybavit a naučit správnému chovaní podle mých představ :lol:
Je to zatím jenom první kus (doufám že jich nakonec bude mnohem víc) a momentálně tak jak je na fotkách váží 25g 8-)
IMG_20250211_213038.jpg
IMG_20250211_222859.jpg
IMG_20250211_222905.jpg
IMG_20250211_222940.jpg

LEON
Admin
Admin

Příspěvek od LEON »

Tomuhle projektu opravdu fandím a těším se, až se to dostane do fáze sériového lisování Ho-229 "stavebnic" 8-) Tohle je Rexi největší výlisek, jaký plánuješ, nebo přemýšlíš ještě i o větším rozměru? A jaké další modely myslíš, že by byly také vhodné pro tuto domácí technologii vakuování?
Pro FPV Air Combat se hledají hráči z řad FPV modelářů. Přidejte se i vy na MAPU CZ/SK PILOTŮ, pokud máte o tuto adrenalinovou disciplínu zájem, i pokud stavbu svého prvního Combat modelu teprve zvažujete 8-) (Pro přidání pište SEM)

REX
Admin
Admin

Příspěvek od REX »

Maximální rozměr nahřívací pece a stolu je cca 100x50cm, výsledný výlisek musí být o něco menší aby se dovnitř vešel rámeček držící depron a forma vhodného rozměru. Dá se říct, že tento Horten o rozpětí 84cm je téměř maximum v jednom kuse. Věští modely by šlo složit z několika dílů poslepovaných k sobě.

Vyrábět by šlo téměř jakékoliv modely, ke kterým by byla vhodná forma a u kterých je požadavek nízké hmotnosti a depronu.... Pokud budu pokračovat dalšími modely, chtěl bych se orientovat pouze na netradiční letadla II.WW

Sériové lisování bych mohl v podstatě rozjet okamžitě, technologii mám zvládnutou, ale ke stavebnici depronového Ho-229 bude dlouhá cesta, ale myslím že do takového stavu tento model nikdy nedostanu, nebo určitě ne do nějakého stavu extra velké propracovanosti...

LEON
Admin
Admin

Příspěvek od LEON »

Ony by ty "stavebnice" nemusely být kdoví jak dopracované, poláci na https://www.napolskimniebie.pl/ také prodávají hodně surové polotovary a o odbyt asi nemají nouzi. Už jen ty hrubé výlisky jsou oproti tomu polskému EPP daleko propracovanější ;)
Pro FPV Air Combat se hledají hráči z řad FPV modelářů. Přidejte se i vy na MAPU CZ/SK PILOTŮ, pokud máte o tuto adrenalinovou disciplínu zájem, i pokud stavbu svého prvního Combat modelu teprve zvažujete 8-) (Pro přidání pište SEM)

REX
Admin
Admin

Příspěvek od REX »

To nezbývá než souhlasit 8-)

BeneFitmodel
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od BeneFitmodel »

Tak to mne padla opravdu brada. :shock:
Paráda! Gratulace k fakt povedenému výsledku.

Okamžitý nápad, tohle by byla teda 1.CENA, jakou by nikdo a nikde nenabídl, přidanou hodnoutou navíc, by byla reklama na samotnou stavebnici. ;)
A pořád ještě platí to o té nostalogii ;) co jsem psal tady viewtopic.php?p=12206#p12206
Kostka stěží vysvětlí úsečce a už vůbec ne bodu, že existují i jiné dimenze života, než jsou v tom jejich ... ;-)

REX
Admin
Admin

Příspěvek od REX »

Děkuji, potěší 8-)

Okamžitý nápad jsem měl úplně stejný, jen jsem chtěl, aby s tím přišel někdo jiný... Nemám problém nabídnout výlisky jako cenu do soutěže!

Bohužel to jako ucelená stavebnice jen tak nebude, nápadů je spousta, hlavně možnosti pohonu mě napadly už minimálně 3, něco slibnější, něco méně... Ale nedostává se tolik času, abych s tím nějak výrazně a rychle pohnul. Tak třeba časem to dotáhnu do nějaké použitelné a smysluplné varianty. Ale u mě měsíc času není žádný čas :roll:

Jo a lisovat by šlo opravdu téměř cokoliv, jen aby to mělo vhodnou velikost a použitelné formy....

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Modely do 250g“