Návod jak psát modelářské / technické návody pro současné děti / rodiče / učitele

Jak začít, co všechno modelařina nabízí, rozdělení, kategorie, modelářské kroužky, začátečnické otázky, atd.
BeneFitmodel
Mazák
Mazák
4
Has thanked: 384 times
Been thanked: 450 times

Kategorie modeláře:

Re: Návod jak psát modelářské / technické návody pro současné děti / rodiče / učitele

Post by BeneFitmodel »

Může to být jakákoliv jednoduchá stavebnice.

Mě se zamlouvá zatím pouze předloha W-1 Brouček a plánek na stínové vystřelovadlo / hazedlo.
Má to další motivační přínosy :
- amatérská konstrukce / stavba
- je to reálné ČS letadlo
- je pořád reálně k vidění
- hezky vypadá
- jen 4-7 dílků v potenciální stavebnici

Image
Kostka stěží vysvětlí úsečce a už vůbec ne bodu, že existují i jiné dimenze života, než jsou v tom jejich ... ;-)
Úplně jiný level je EU, její instituce EASA a tamní politici, řebříček vede H.Virkkunen 🖕 a její nová regulace modelářů a vzdělání dětí

7591
Plodný uživatel
Plodný uživatel
Been thanked: 141 times

Re: Návod jak psát modelářské / technické návody pro současné děti / rodiče / učitele

Post by 7591 »

Můj názor na věc:
Jestliže se bude jednat o děti cca 8-10roků a je to jejich první model, tak to musí být stavebnice, nemohou na začátek nic pižlat balsořízem.
Ty máš představu, že to bude stavebnice s nějakým interaktivním návodem a ten mrňous to za pomoci dotazů přes nějakou AI postaví napoprvé sám.
Já si myslím, že když začne tímhle způsobem, tam se mu to znechutí a skončí.

BeneFitmodel
Mazák
Mazák
4

Kategorie modeláře:

Post by BeneFitmodel »

Ano, pokud to bude stavět úplně sám bez dohledu rodiny / školy to je ten extrém na opačné straně toho prvního zmiňovaného - staví dospělák (zkušený modelář) a mrňous přihlíží... :D

Jedna věc je mít návod určený a maximálně přizpůsobeny mrňousům kolem 10 let a úplně jiná je dávkování dohledu / pomocí / podpory dospělými pri stavbě, kterou provádí z 95% dítě a dospelým je pouze usměrňované, jak moc záleží od schopnosti dítěte a úsudku dospělého.

Takže pozor nemíchat, raději ani netřepat. ;-)
Cílem této činnosti, je přiblížit modelářinu širokým masám děti úplně všude a ne pouze tam kde je ochotný modelář natož kroužek a s co nejmenším množstvím klad na cestě k úspěšnému závěru - hotovému funkčnímu modelu.
Kostka stěží vysvětlí úsečce a už vůbec ne bodu, že existují i jiné dimenze života, než jsou v tom jejich ... ;-)
Úplně jiný level je EU, její instituce EASA a tamní politici, řebříček vede H.Virkkunen 🖕 a její nová regulace modelářů a vzdělání dětí

7591
Plodný uživatel
Plodný uživatel

Post by 7591 »

"Ano, pokud to bude stavět úplně sám bez dohledu rodiny / školy to je ten extrém na opačné straně toho prvního zmiňovaného - staví dospělák (zkušený modelář) a mrňous přihlíží...:

To jsme si asi nerozuměli.
Staví mrňous, komentuje co dělá a dospělák ho případně opraví.

BeneFitmodel
Mazák
Mazák
4

Kategorie modeláře:

Post by BeneFitmodel »

Nastřelím osnovu, protože každý jak se ukazuje má jiné představy.

📖 Komiksový návod první stavby bez zkušeností pro dítě kolem 10 let

V krabičce stavebnice s hotovými díly bude malou A5 knížkou.
Ne 30 stran textu. Spíš například:

🐞 KAPITOLA 1 Brouček čeká
🪵 KAPITOLA 2 Poznej balzu
🧽 KAPITOLA 3 Nauč se brousit
💧 KAPITOLA 4 Ovládni lepidlo
🐞 KAPITOLA 5 Postav trup
🪽 KAPITOLA 6 Srovnej ocas
🐟 KAPITOLA 7 Přidej křídla
⚖️ KAPITOLA 8 Najdi rovnováhu
🛫 KAPITOLA 9 První let
🔧 KAPITOLA 10 Proč Brouček zlobí?
🏆 KAPITOLA 11 Staň se konstruktérem i pilotem a nauč ho létat

moza
Znalý uživatel
Znalý uživatel
1
Has thanked: 108 times
Been thanked: 54 times

Kategorie modeláře:

Post by moza »

Cesta deti k modelarine vede pres ucitele a rodinu, dite bez zkusenosti s modely si modelarinu samo nezvoli.

REX
Admin
Admin
Guru
Guru
14
Has thanked: 233 times
Been thanked: 498 times

Kategorie modeláře:

Post by REX »

moza wrote: 11 Aug 2026 10:05 Cesta deti k modelarine vede pres ucitele a rodinu, dite bez zkusenosti s modely si modelarinu samo nezvoli.
Dovolím si nesouhlasit, dítě si modelařinu samo zvolí! Samozřejmě je takových hodně málo, ale jsou tací. Například já před lety naprosto samouk a v dnešní době znám ze svého okolí 2 kluky, kteří začali a fungují naprosto bez vazeb v rodině nebo v škole.... a fungují!
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho, co dělám...

LEON
Admin
Admin
Mistr
Mistr
4
Has thanked: 1151 times
Been thanked: 372 times

Kategorie modeláře:

Organizace:

Post by LEON »

Já asi budu Rexi také taková vyjímka, otec se mě snažil od "hraní s letadélky" spíš odradit, k RC modelům mě zlákal až kamarád JoskaPilot, který mi také poprvé strčil vysílačku do pazour ;) I modely raket jsem vlastně jako dítě začal stavět od první třídy před tím sám.
Modře píšu v roli administrátora tohoto fóra (od srpna 2026), černě jako běžný uživatel.

7591
Plodný uživatel
Plodný uživatel

Post by 7591 »

Nejsem učitel, tak z tohoto pohledu nemohu soudit.
Mně tatík zkonstruoval první letadlo, potom jsem působil nějaký čas jako samouk, ale k opravdové modelařině jsem se dostal přes kamarády.

BeneFitmodel
Mazák
Mazák
4

Kategorie modeláře:

Post by BeneFitmodel »

1. Vzpomínky na mládí vedeme ve vlákně zde viewtopic.php?t=154 tam se můžeme vyřádit ;-)
2. Všichni ale máte pravdu, zkušenosti nejsou nikdy k zahození, ovšem teď raději viz. bod1., díky
3. Tohle vlákno je o současnosti a stávající realitě - děti kolem 10 let, roztěkanost, mobily, milión jiných příležitosti atd.
4. Vžijte se do situace, kde by jste byli dnes, mit takový moderní a nadupaný návod už ve svých cca 10-ti letech jak je naznačeno níže. :D

📐 UNIVERZÁLNÍ ŠABLONA PRO JEDNU MISI (Formát A5 na šířku)
Tato šablona je navržena tak, aby splňovala základní pravidlo: Dítě nikdy nesmí přemýšlet, co má udělat dál. Musí se soustředit jen na to, jak dobře udělá tento jeden krok.

================================================================================
ČÍSLO STRÁNKY
================================================================================
🧩 MISE [Číslo] – [Akční, příběhový název mise]
--------------------------------------------------------------------------------

🖼 [ VELKÝ KOMIKSOVÝ OBRÁZEK – 80 % PLOCHY STRÁNKY ]
(Zobrazuje hrdinu/Broučka při akci. Žádné detaily okolo, jen to podstatné.
V obraze jsou zakomponovány textové bubliny s herními radami.)

--------------------------------------------------------------------------------
👉 CO UDĚLÁŠ?
[Jedna krátká věta. Začíná SLOVESEM v rozkazovacím způsobu. Max 5–8 slov.]
🧠 PROČ?
[Jedna jednoduchá věta s přirovnáním z běžného života. Vysvětluje logiku kroku.]
❌ NEPROBUĎ [Jméno Příšerky/Chyby]!
[Varování před nejčastější chybou v tomto kroku a jak se jí vyhnout.]
✔ KONTROLA
[Jedna otázka, na kterou může dítě odpovědět ANO/NE na základě fyzického vjemu.]
⭐ [ODZNAK / DOSAŽENÝ LEVEL]
[Pochvala, která dává pocit úspěchu a uzavírá stránku.]

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “2 - Úvod do modelařiny”