Modeláří stavitelé maket dřevěných lodí to opravdu řeší včetně detailů jako je broušení lišt.
Tady je odkaz na jedno jejích fórum popisující stavbu
malé DIY (tloušťkovací) bubnové brusky v angličtině (thickness) drum sander, včetně stavebních plánků ke stažení.
https://shipsofscale.com/sosforums/thre ... ans.10325/
Jak ještě v domácích podmínkách na takové lišty jedno domácí videjko...
S výběrem to docela drhne, když už jsem myslel, po skousnutých XY kompromisech, že mám zhruba vybráno z čínských hraček, shlédl jsem video níže.
Nedovedu posoudit co je pravdou a proč se mu to svírá, pán to neumí, zvolil blbej kotouč bez šraňku, rozhodně to odradilo a soudím, že na obdobnou pilu je cca 100 W málo...
Pořád mě to vrací k ultimátní modelářské pile
Byrnes 4'' Table Saw která je drahá a stejně není po smrti zakladatele k mání. Pak je dlooouhe nic a o několik koňských délek za ní je plastové cosi s názvem Proxxon FET, ale pořád za to chtějí raketu...
Pak zbývají už jen sice kovové, ale hračkoidní číny na 1000 a 1 variací, nebo si to postavit sám a dle svých představ...
Variantně ještě vybrat nějakou čínu jako základ na šasi a zbastlit to kolem toho.
Budu ještě chvílí bádat dál, ale dalším informacím a zkušenostem se nebráním.
Prozatím mám následující maximalistickou představu, ale určitě jsem něco opomněl, pila:
- musí být kovová, alespoň většinově rám - šasi, minimálně vrchní deska
- pohon na max. 24 V
- výkonem schopná min. prořezu 25 mm i tvrdšího dřeva - překližky třeba jen do 10 až 15 mm
- kotouč min. s možnosti nastavení výšky prořezu, pokud bude umět klopení tím lépe
- bytelné pravítko na kovovém vedení na obou koncích a dobře fixovatelné, výhodou štelovatelnost mikrometrickým dorazem
- bytelné a přesné uhlové nejlépe kovové pravítko
- nejlépe T drážky pro vedení pravítka na obou stranách kotouče
EDIT
Tahle pila je favorit, je na trhu, vypadá docela robustně, zajímavě a blíží se požadavkům, výroba MicroLux, Japonsko, prodejce nalezen, prozatím bohužel opět amící...