Lišty dřevěné i plastové malých průřezů jak vyrobit?

Materiály, postupy, tipy, triky a rady
BeneFitmodel
Moderátor
Moderátor
Mazák
Mazák
3
Has thanked: 343 times
Been thanked: 391 times

Kategorie modeláře:

Lišty dřevěné i plastové malých průřezů jak vyrobit?

Post by BeneFitmodel »

V týdnu jsem navštívil modelářskou prodejnu bez záměru utrácet, jen tak že pouze hodím kukuč...
Odcházel jsem lehčí téměř o kilo a dostal do ruky jen několik desítek gramů metrových dřevěných lišt je pravda, že od 2x2 mm až po cca 6x6 mm :?
Větší rozměry, za ceny násobně nižší už jsou dostupné v různých bau bau...

Lze takové smrkové, borovicové, lipové či abachi lišty malých rozměrů-průřezů vyrobit v domácích podmínkách? Nezkoušel jste někdo?
Uvalil jsem totiž asi tak 1/2 až 1/4 z ceny za malý modelářský stroj, kterým by to možná šlo vyrobit doma na koleni, pak to je jasný pokyn k jeho nákupu... 8-)
Pouze chci mít před tím jistotu, že to lze!
Co bude vhodnější, malá modelářská stolní cirkulárka, nebo stolní pásová pila?
Kostka stěží vysvětlí úsečce a už vůbec ne bodu, že existují i jiné dimenze života, než jsou v tom jejich ... ;-)
Úplně jiný level je EU, její instituce EASA a tamní politici, řebříček vede H.Virkkunen 🖕 a její nová regulace modelářů a vzdělání dětí

BeneFitmodel
Moderátor
Moderátor
Mazák
Mazák
3

Kategorie modeláře:

Re: Lišty dřevěné i plastové malých průřezů jak vyrobit?

Post by BeneFitmodel »

Pořád by potěšili domácí zkušenosti. ;)
Prozatím z toho co jsem dohledal ve světě, vychází nejlépe cirkulárka ve spojení s přípravkem, kterému říkají "Thin Rip Jig"

Tohle poslední video je od opravdového fachmana na miniatury, viz. jeho YT kanál. ;)
https://www.youtube.com/@DavidKnight-y6m

Dost bízko je rovněž japonská truhlářská technika Kumiko

Kostka stěží vysvětlí úsečce a už vůbec ne bodu, že existují i jiné dimenze života, než jsou v tom jejich ... ;-)
Úplně jiný level je EU, její instituce EASA a tamní politici, řebříček vede H.Virkkunen 🖕 a její nová regulace modelářů a vzdělání dětí

7591
Znalý uživatel
Znalý uživatel
Been thanked: 79 times

Post by 7591 »

"...........Uvalil jsem totiž asi tak 1/2 až 1/4 z ceny za malý modelářský stroj, kterým by to možná šlo vyrobit doma na koleni, pak to je jasný pokyn k jeho nákupu... 8-)
Pouze chci mít před tím jistotu, že to lze! "

Doma "na koleni" s nějakým verkem řádově za tisíce Kč je to naprosto vyloučené, jestliže se nejedná o pár kusů, kdy to bude ale zase vždy výhodnější koupit hotové.
Pila s Thin Rip Jig je jen první krok. Přesná pila s rovným kotoučem, rovným stolem a přesným pravítkem.
Thin Rip Jig je přípravek, který umožní řez vně kotouče. Nedojde k sevření úzké lišty mezi pravítko a kotouč, protože bez toho by došlo k vytržení lišty pilou.
Druhý nezbytný stroj je něco čím se to dobrousí na přesný rozměr. Ta pásová protahovačka z posledního videa.
Vyřešit odsávání už je jen detail, ale také za peníze.
Ty stroje z videí jsou řádově ve stotisících Kč.

BeneFitmodel
Moderátor
Moderátor
Mazák
Mazák
3

Kategorie modeláře:

Post by BeneFitmodel »

Díky za reakci a postřehy.
Broušeno to být nemusí.
Nejde o žádné závratné počty, ale dát za nejakých 6 různých drobných rozměrů po 10 kusech za rozměr celkem něco kolem 600,-. Co by se asi tak dělo u pokladny, pokud bych chtěl Abachi lišty na obšívku lodního trupu délky 1 m... ne žebych se něco takového chystal stavět, ale nutí to k zamyšlení :idea: :?:

Jde to i bez velké investice v řádech statisíců. ;)

Kdo dělá dřevěné statické i funkční makety lodí jistě nebude protestovat ani za zařízení kolem 1000-2000 USD, které to umí hravě. :lol:
viz. videa zde viewtopic.php?t=1036

Jsem rozhodnut, bude to cirkule, ještě chvílí budu studovat a vybírat, která to nakonec bude.

EDIT:
Popis pily z videa, bohužel bez obrázků https://web.archive.org/web/20170929095 ... ova-bruska
Dost podobná bude následující konstrukce
http://mcu.cz/comment-n2647.html
http://mcu.cz/images/newspost_images/28 ... icirka.pdf

7591
Znalý uživatel
Znalý uživatel

Post by 7591 »

Když to nebude broušené, bude to chlupaté a nevhodné pro modelařinu.
Když se to bude dobrušovat ručně, nebude to přesné.
Zkus vyrobit sadu žeber ( třeba rašplovou interpolací) kde bude horní a spodní nosník, nebo stojina, pomocný nosník vzadu ....
To jde vyrobit přesně a "na koleni"
Potom tam zkus osadit ty domádo lišty. Myslím, že to rozšlapeš, nebude to použitelné.
Tady:
https://www.pvmodel.cz/kategorie/dreven ... 580&page=3
je to za ceny a kvalitu, které se doma ani nepřiblížíš.

7591
Znalý uživatel
Znalý uživatel

Post by 7591 »

K těm abachi lištám:
Tady:
https://modelemax.pl/cs/1194-abachi-listy?page=2
se koupí hotové.
Kdysi jsem stavěl plachetnici, cca tu metrovku co zmiňuješ. Cena hotových lišt na obšívku se mi zdála vysoká, tak jsem koupil abachi prkna co se používají do sauny. Prkno mělo tak 20x80x2000 ??? Cena dnes bude max.400,-
Nařezal jsem to u kamaráda na formátovací pile na lišty 10x4. Lehká nepřesnost nevadila, stejně se to hodně brousí. Hodně víc než půlka byla nepoužitelná kvůli kvalitě těch prken.
To samé je to dnes se smrkem, nebo borovicí pro modelářské účely. Musí to mít rovnoměrná hustá léta, bez suků.....Už jenom sehnat ten základní hranol je problém.

BeneFitmodel
Moderátor
Moderátor
Mazák
Mazák
3

Kategorie modeláře:

Post by BeneFitmodel »

Ano, přesně tento nápad :idea: jak popisuješ, byl první, co se zrodil v palici cestou domů z toho nákupu. 8-)
Proto vzniklo to vlákno. ;)

BeneFitmodel
Moderátor
Moderátor
Mazák
Mazák
3

Kategorie modeláře:

Post by BeneFitmodel »

Modeláří stavitelé maket dřevěných lodí to opravdu řeší včetně detailů jako je broušení lišt.
Tady je odkaz na jedno jejích fórum popisující stavbu malé DIY (tloušťkovací) bubnové brusky v angličtině (thickness) drum sander, včetně stavebních plánků ke stažení.
https://shipsofscale.com/sosforums/thre ... ans.10325/

Jak ještě v domácích podmínkách na takové lišty jedno domácí videjko... :D

S výběrem to docela drhne, když už jsem myslel, po skousnutých XY kompromisech, že mám zhruba vybráno z čínských hraček, shlédl jsem video níže.
Nedovedu posoudit co je pravdou a proč se mu to svírá, pán to neumí, zvolil blbej kotouč bez šraňku, rozhodně to odradilo a soudím, že na obdobnou pilu je cca 100 W málo...
Pořád mě to vrací k ultimátní modelářské pile Byrnes 4'' Table Saw která je drahá a stejně není po smrti zakladatele k mání. Pak je dlooouhe nic a o několik koňských délek za ní je plastové cosi s názvem Proxxon FET, ale pořád za to chtějí raketu...
Pak zbývají už jen sice kovové, ale hračkoidní číny na 1000 a 1 variací, nebo si to postavit sám a dle svých představ... :?
Variantně ještě vybrat nějakou čínu jako základ na šasi a zbastlit to kolem toho.
Budu ještě chvílí bádat dál, ale dalším informacím a zkušenostem se nebráním.

Prozatím mám následující maximalistickou představu, ale určitě jsem něco opomněl, pila:
- musí být kovová, alespoň většinově rám - šasi, minimálně vrchní deska
- pohon na max. 24 V
- výkonem schopná min. prořezu 25 mm i tvrdšího dřeva - překližky třeba jen do 10 až 15 mm
- kotouč min. s možnosti nastavení výšky prořezu, pokud bude umět klopení tím lépe
- bytelné pravítko na kovovém vedení na obou koncích a dobře fixovatelné, výhodou štelovatelnost mikrometrickým dorazem
- bytelné a přesné uhlové nejlépe kovové pravítko
- nejlépe T drážky pro vedení pravítka na obou stranách kotouče

EDIT
Tahle pila je favorit, je na trhu, vypadá docela robustně, zajímavě a blíží se požadavkům, výroba MicroLux, Japonsko, prodejce nalezen, prozatím bohužel opět amící...
Image

BeneFitmodel
Moderátor
Moderátor
Mazák
Mazák
3

Kategorie modeláře:

Post by BeneFitmodel »

I přes vážná upozornění a varování jak malé stolní pily vybírat a čím se u toho řídit je na konci testu zde https://woodworkingtoolshq.com/best-min ... odworking/ velké ne, ne, ne a ty, ty, ty tohle nedělejte!
Nemohu si pomoci, taková "výhodná nabídka" se jen těžko odmítá... https://www.aliexpress.com/item/1005012038921224.html

Vím, jde o hračkoidní nic, ale považte, je to "pracovní nástroj" jen za 600,- Kč i s dopravou a koncem příštího týdne už doma na stole!
Považte, potenciální nástroj na výrobu lištiček stojí méně než ten nákup několika předražených lištiček!
Tahle "pilka" musí přece hravě zvládnout uříznout podélným řezem ze smrkového prkýnky o tloušťce 3 mm lištičku s průřezem 3x3mm!

Nooo, čertík červík ve mě teda hlodá fest! :lol:
Co soudíte, stojí to za malý experiment?

Tak si říkám, pokud by to nevyšlo (vidím to tak na 85-95%, že ne) získám tak díly, za které bych při samostatném nákupu dal výrazně více... jen mechanizmus zvedání kotouče s motorem stojí zhruba stejně. ;)
https://www.aliexpress.com/w/wholesale- ... indle.html
Uvidíme...

7591
Znalý uživatel
Znalý uživatel

Post by 7591 »

https://www.landsmann.cz/?cls=stoitem&s ... L45FBJBQ2M

Tohle je asi úplné minimum na čem to půjde nějak hodně kompromisně udělat ( ty lišty).
24V bych opustil. Buď tam bude nějaký motor šmejd s kartáčkama, nebo tam bude stříďák s regulací a to už bude o ceně.
Další problém je z čeho ty lišty nařezat. Určitě to nepůjde z prkna z nějakého baukšeftu.
Video z odkazu jak to řeže a svírá se mu to mezi kotouč a pravítko je přesně o tom proč se používá Thin Rip Jig.
Ten Proxon z odkazu má 200W. Je to čisté hobby, produktivita bude žalostná.

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “Materiály, modelářské technologie a postupy”