Ukázky 3D tisku v modelářské praxi
- LEON
- Admin

-
Guru
- 3
- Has thanked: 876 times
- Been thanked: 113 times
-
Kategorie modeláře:
Organizace:
Ukázky 3D tisku v modelářské praxi
Tohle je fakt parádní práce
FPV Air Combat - Hledáme nadšence pro tuto adrenalinovou modelářskou disciplínu, více info ZDE
- LEON
- Admin

-
Guru
- 3
-
Kategorie modeláře:
Organizace:
Re: Ukázky 3D tisku v modelářské praxi
Wow, ta barva toho potrubí je super!
Do čeho ten motor pak přijde?
FPV Air Combat - Hledáme nadšence pro tuto adrenalinovou modelářskou disciplínu, více info ZDE
-
REX
- Admin

-
Guru
- 13
- Has thanked: 105 times
- Been thanked: 374 times
-
Kategorie modeláře:
No tak úplně přesně to samé mě taky hned na první pohled zaujalo, krásná práce!
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho, co dělám...
- joskapilot
- Plodný uživatel

- 3
- Has thanked: 68 times
- Been thanked: 119 times
-
Kategorie modeláře:
Organizace:
Tak se chci jen pochlubit jak využívám 3d tisk , když už hůř vidím.
Dříve jsem pracoval mimo jiné v Adastě a tam jsem občas kupoval jako šrot vyřazené vrtací přípravky kde to byla většinou přesně obrobená deska na které byly různé polohovací výstupky a vodící trubičky co měli přesný vnější i vnitřní průměr, ty jsem si vylisoval a schoval a nedávno skrze stavbu CNC řezačky jsem si na ně vzpomněl a napadlo mě zkombinovat 3d tisk s těmito vodícími trubičky ( pouzdry) abych nemusel při vrtání duralových jeklů pracně rýsovat polohu děr .
3d tisk je poměrně přesná záležitost a tak jsem si namaloval a vytiskl několik přípravků pro tuto činnost, musí se to použít technikou kdy zavrtáme jen špičku vrtáku skrze přiložený přípravek který má středící osazení a po sundání přípravku se otvor dovrtá , samozřejmě ideálně na sloupové vrtačce.
Přesnost se pohybuje asi v 0,1mm což musí každý zvážit jestli to dostačuje.
Samozřejmě bych mohl vše vrtat na frézce kdy si pomocí papírku takzvaně škrtnu o materiál frézou, nebo lépe 3d čidlem a dopočítam kolik mám posunout obrobek vůči vřetenu abych to měl na setiny milimetru, ale moje zdraví mě limituje a tak se snažím dělat jak se říká víc věcí hlavou pro mne nejjednodušší cestou.
Třeba se to bude někomu hodit a zjednoduší mu to práci. Jo a o průměru vrtáku či pouzdra to není, důležité je osa a pak dovrtat průměrem vrtáku který má být, jen píšu abyste nevyráběli třeba pouzdro na vrták průměr 6mm když už máte něco co by se dalo použít s otvorem na 6,7mm a podobně, jen je důležité na to předvrtaní mít stejný průměr vrtáku tedy s malou vůli k použitému ocelovému pouzdru ve vrtacím přípravku , osobně z PLA.
Doufám že je to trochu srozumitelné
Dříve jsem pracoval mimo jiné v Adastě a tam jsem občas kupoval jako šrot vyřazené vrtací přípravky kde to byla většinou přesně obrobená deska na které byly různé polohovací výstupky a vodící trubičky co měli přesný vnější i vnitřní průměr, ty jsem si vylisoval a schoval a nedávno skrze stavbu CNC řezačky jsem si na ně vzpomněl a napadlo mě zkombinovat 3d tisk s těmito vodícími trubičky ( pouzdry) abych nemusel při vrtání duralových jeklů pracně rýsovat polohu děr .
3d tisk je poměrně přesná záležitost a tak jsem si namaloval a vytiskl několik přípravků pro tuto činnost, musí se to použít technikou kdy zavrtáme jen špičku vrtáku skrze přiložený přípravek který má středící osazení a po sundání přípravku se otvor dovrtá , samozřejmě ideálně na sloupové vrtačce.
Přesnost se pohybuje asi v 0,1mm což musí každý zvážit jestli to dostačuje.
Samozřejmě bych mohl vše vrtat na frézce kdy si pomocí papírku takzvaně škrtnu o materiál frézou, nebo lépe 3d čidlem a dopočítam kolik mám posunout obrobek vůči vřetenu abych to měl na setiny milimetru, ale moje zdraví mě limituje a tak se snažím dělat jak se říká víc věcí hlavou pro mne nejjednodušší cestou.
Třeba se to bude někomu hodit a zjednoduší mu to práci. Jo a o průměru vrtáku či pouzdra to není, důležité je osa a pak dovrtat průměrem vrtáku který má být, jen píšu abyste nevyráběli třeba pouzdro na vrták průměr 6mm když už máte něco co by se dalo použít s otvorem na 6,7mm a podobně, jen je důležité na to předvrtaní mít stejný průměr vrtáku tedy s malou vůli k použitému ocelovému pouzdru ve vrtacím přípravku , osobně z PLA.
Doufám že je to trochu srozumitelné
- LEON
- Admin

-
Guru
- 3
-
Kategorie modeláře:
Organizace:
Tohle by si asi zasloužilo nějaké obrázky nebo fotky, aby si mohl člověk udělat představu.
- joskapilot
- Plodný uživatel

- 3
- Has thanked: 68 times
- Been thanked: 119 times
-
Kategorie modeláře:
Organizace:
- BeneFitmodel
- Moderátor

-
Mazák
- 3
- Has thanked: 204 times
- Been thanked: 258 times
-
Kategorie modeláře:
Byla by prosím fotka pokud to už je zabudované na modelu?
Kostka stěží vysvětlí úsečce a už vůbec ne bodu, že existují i jiné dimenze života, než jsou v tom jejich ... 
- BeneFitmodel
- Moderátor

-
Mazák
- 3
- Has thanked: 204 times
- Been thanked: 258 times
-
Kategorie modeláře:
Moc šikovné udělátka.
Máš někde na Thingiverse nebo Printables účet kam ty nápady hrneš? Tam jsou obdobné přípravky pro přesné vrtání nebo důlčíkování spíše univerzálního charakteru. Doporučím hesla jako:
- optical centre punch
- centering jig
- round pipe drill jig
- precision V Block Drill Jig
- round stock drilling jig
- Tubing Pipe Centerline Marker
- Drill and Doweling Jig
nebo obecně ve vyhledávačích doplněná o DIY nebo 3D PRINT...
Někdy pro opakovanou přesnou výrobu jsou lepší zase jednorázové přípravky, tak proč to tam pro inspiraci nedat...
Jo a mimochodem, pro případné zájemce vrtací pouzdra jsou super věc a jsou to běžně dostupné normované strojní díly k nalezení jak na e-shopech, tak i dobře popsaná ve strojírenských tabulkách.
Výňatek ze sortimentu pro ukázku

Také už ty oči nejsou co bývalý a teď při procházení mi přišlo zajímavé zase tohle udělátko za použití čočky z oční hodinářské lupy, jak to funguje poznáte od 2:30 min.
https://www.thingiverse.com/thing:5166098
Kostka stěží vysvětlí úsečce a už vůbec ne bodu, že existují i jiné dimenze života, než jsou v tom jejich ... 
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 2 Odpovědi
- 1748 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od BeneFitmodel
-
- 28 Odpovědi