Yokosuka MXY7 Ohka

Letecké motorové modely kategorie SUB250, na které nepotřebujete pilotní průkaz ani registraci na ÚCL
REX
Admin
Admin
Guru
Guru
14
Has thanked: 226 times
Been thanked: 494 times

Kategorie modeláře:

Re: Yokosuka MXY7 Ohka

Post by REX »

IMG_20251227_150959.jpg
IMG_20251227_151007.jpg
IMG_20251227_151020.jpg
A takové jsou následky pondělní havárie při raketovém létání...hlavním důvodem byl přetížený trup v přední části, kde bylo umístěné zaváží pro kompenzaci hmotnosti raketového motoru, který je úplně vzadu. Přeci jen dohromady i s motorem dalších 30g navíc (letová hmotnost se zátěží cca 140g) a naráz pod blbým úhlem do země udělalo své.... A projevily se tím také slabiny trupu, kde byl nejvíce namáhaný. Naštěstí nic nechybí a jsou to jen čisté praskliny, které už se léčí 8-)
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho, co dělám...

LEON
Admin
Admin
Guru
Guru
4
Has thanked: 1136 times
Been thanked: 363 times

Kategorie modeláře:

Organizace:

Post by LEON »

No, že ta Ohka dopadla jak dopadla, k tomu byla konec konců konstruovaná, ale důležité je, jestli zasáhla cíl? :D
Modře píšu jako administrátor (od srpna 2026)
Černě píšu jako běžný uživatel

REX
Admin
Admin
Guru
Guru
14

Kategorie modeláře:

Post by REX »

LEON wrote: 27 Dec 2025 17:40 No, že ta Ohka dopadla jak dopadla, k tomu byla konec konců konstruovaná, ale důležité je, jestli zasáhla cíl? :D

Aha.... No jo, vlastně... To je pravda... Na to jsem úplně zapomněl jaké bylo její původní určení! No, nezasáhla :lol:

REX
Admin
Admin
Guru
Guru
14

Kategorie modeláře:

Post by REX »

IMG_20260116_182920.jpg
Jedna momentka z mé víkendové návštěvy známého v Pardubicích. Vzal jsem s sebou Ohku abych mu ukázal moji stavbu, která se mu líbila, a on vytáhl krásné Zero, které také stavěl komplet sám. Tak jsme navzájem obdivovali své výtvory 8-)

REX
Admin
Admin
Guru
Guru
14

Kategorie modeláře:

Post by REX »

Konečně jsem se dokopal k osazení Ohky stabilizací (berličky kterou tak nemám rád, ale situace mě donutila) a dneska proběhl první zkušební let, abych se ujistil jestli a jak funguje....
O stabilizaci do tohoto modelu jsem začal přemýšlet už dávno, kdy jsem začal uvažovat o pohonu raketovým motorem v zadní části a s tím spojenými problémy s těžištěm, kdy je úplně jinde s plným motorem, vyhořelým motorem a bez tohoto motoru, kdy model provozuji jen s elektro pohonem.
Použil jsem letitou stabilizaci Guardian, které jsem měl 2 kusy ve skříni už několik roků! Jedna se kdysi chvíli vozila v plechovém Heinkelu a druhou jsem výhodně koupil na bazaru s vidinou, že se bude jednou hodit.
V režimu 2D model letí jako po kolejích, drží si horizont a najednou se let příjemně uklidnil i v mírném větříku, který se postupně rozfoukával. Ale hlavně to nejdůležitější, poradí si i s rozhozeným těžištěm! A to je v souvislosti s použitím raketového motoru, nebo bez něj úplně to nejdůležitější 8-)
Lety s raketovým motorem mě teprve čekají, ale měly by být naprosto bezproblémové :twisted:
IMG_20260313_100144.jpg

LEON
Admin
Admin
Guru
Guru
4
Has thanked: 1136 times
Been thanked: 363 times

Kategorie modeláře:

Organizace:

Post by LEON »

Už se těším na nějaké pěkné starty s raketovým motorem 8-) To proměnlivé těžiště je přesně ten případ, kdy elektronická stabilizace dává opravdu smysl. Viděl jsem sice u jednoho VTOL modelu i řešení s pohyblivým uložením akumulátoru na servo, ale tohle je mnohem jednodušší řešení. Ten Eagle Tree tenkrát musel stát aspoň dva litry, ne?
Modře píšu jako administrátor (od srpna 2026)
Černě píšu jako běžný uživatel

REX
Admin
Admin
Guru
Guru
14

Kategorie modeláře:

Post by REX »

Kolik stabilizace tenkrát stala nová si úplně přesně nepamatuji, ale myslím že něco kolem 1600kč, bazarovou jsem sehnal za 500...
S proměnlivým těžištěm si poradí úplně dokonale a o to mi hlavně šlo, takže velká spokojenost.
Ale nedokážu si vůbec představit, jak funkčně takový problém vyřešit pomocí mechanického posouvání akumulátoru a aby to navíc bylo přesné?

REX
Admin
Admin
Guru
Guru
14

Kategorie modeláře:

Post by REX »

Ohka dostala novou pohonnou baterii, Dualsky 2S 300mAh, původní už byly značně olétané a nevýkonné a zase jsem došel k závěru, proč jsem nové baterky nekoupil dřív!! Vždycky si říkám že to ještě funguje, létá, tak proč kupovat nové.... No a pak jednou pořídím nové a najednou se divím jak to úplně jinak létá, je to živější, výkonnější, delší letový čas, máte to taky tak??
Jo a nové baterky jsem nepořídil jen tak pro Ohku, slouží i jako pohon pro nový depronový Me-329 ;)

Return to “Modely letadel do 250g”