:!: :!: :!: Pokud se vám nezobrazují některé příspěvky, obrázky, přílohy, nebo nemůžete vyhledávat, je to způsobeno tím, že nejste přihlášeni :!: :!: :!:
Pro plný přístup do všech sekcí fóra a pro stahování příloh proveďte prosím snadnou registraci na tomto fóru a přihlašte se. Více informací o provedení registrace se lze dočíst ZDE.
Přečtěte si také pravidla fóra, provedením registrace vyjadřujete souhlas s jejich dodržováním.

Vliv zmenšení vzepětí křídla

Odpovědět
REX
Admin
Admin

Vliv zmenšení vzepětí křídla

Příspěvek od REX »

Chci si teď postavit relativně jednoduché letadlo, Jak-9 aircombat podle plánku, co vyšel v RCmodelech 1/2014.
Občas mě napadne, kdybych zmenšil vzepětí křídla (v plánu 11°) jak se to projeví na letové vlastnosti????
Nechci moc prznit původní vyzkoušený plán a nerad bych aby se z toho stala zákeřná mrcha (trochu potvora nevadí, mám takové taky rád, letadla!!! :lol: ) , ale uvítal bych, kdyby bylo éro obratnější a mělo lepší vlastnosti při letu na zádech.
Podle toho si myslím, že by menší vzepětí bylo vhodnější... nejsem si tím ale úplně jistý, mám v tom pravdu? Popřípadě kolik stupňů zvolit?

Nějaké technické údaje z plánu:
rozpětí 860mm
délka 740mm
hmotnost cca 750g (myslím ale že budu někde mezi 800-900g)
plocha křídla 14,5dm2
plocha výškovky 2,7dm2
profil křídla Splca
celkový úhel seřízení -0,5°
negativní překroucení křídla 2,5°
vychýlení motoru-dolů/do strany 0°/0°
V mém případě pohon elektromotorem, ale to myslím, že není úplně důležitý. Už je ve skříni připravený jeden AXI Gold 8-)
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho, co dělám...

hashpi
Zkušený
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Re: Vliv zmenšení vzepětí křídla

Příspěvek od hashpi »

11° je docela dost a klidně bych to snížil, ale ne víc než je u monografie skutečného letadla pokud tam budeš mít křidélka. Ale u tebe o tom vůbec nepochybuju :D RC modely nemám tak nemůžu kouknout na plánek.
Jinak dobrá předloha ;) :mrgreen:

vitstar
Plodný uživatel
Plodný uživatel

Příspěvek od vitstar »

Těch 11° je opravdu hodně. Nebál bych se pokud bude stroj okřidélkován 5°. Ubyde mu příčná stabilita a bude určitě ochotněji vrtat vývrtky a různé kopané. Ta příčná nestabilita se projeví nejvíc na minimálce. :mrgreen: To znamená, že starty a přistání budou víc adrenalin. :mrgreen:

REX
Admin
Admin

Příspěvek od REX »

11° je hodně, proto i tohle téma.... akorát jsem dneska našel monografii a vypadá to, že to tak má skutečně být.....
Ale éro nemá přesné tvary, je tvarově řádně zjednodušené, takže si lámat hlavu s tím jestli to tak má být nebo ne, nebudu ;) dám přednost obratnosti a jestli bude trochu víc příčně nestabilní mi vůbec nevadí, jako volňáska ho přeci stavět nebudu, že jo :mrgreen: a křidélka samozřejmě budou, jak jinak 8-)
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho, co dělám...

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Modely letadel, jejich detaily, plánky a návody“