Pokud se vám nezobrazují některé příspěvky, nebo nemůžete stahovat přílohy z nich, je to způsobeno tím, že nejste přihlášeni. Pro plný přístup do všech sekcí fóra a pro stahování příloh proveďte prosím snadnou registraci na tomto fóru a přihlašte se. Více informací o provedení registrace se lze dočíst ZDE.
Přečtěte si také pravidla fóra, provedením registrace vyjadřujete souhlas s jejich dodržováním.

Quadrokoptéra - stavba

Netradiční RC modely, připomínající "UFO". Nejblíže však mají k vrtulníkům, ikdyž konstrukce je podstatně jiná.
Puma163
Plodný uživatel

Re: Quadrokoptéra - stavba

Příspěvek od Puma163 »

Je to zajímavá cesta. Už jsem nad tím se párkrát i zamyslel. Ale bojím se té elektroniky, že bych na to jaksi mentálně nestačil. Laicky si to představuju tak, že do té desky strčím regly a kanálové výstupy z přijímače. Ovšem celá ta deska se nějak programuje, ne ? A někde musí celej ten aparát mět předek. Jinak si myslím, že v nějakým základním nastavení to je nějak namixováno a řídí se to v podstatě jako éro.
Každý modelář se stane pilotem. Pokud se mu to nepodaří, zůstane modelářem navždy. http://www.rcalbum.com/index.php?sum=1782&amode=

Karas
Mazák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karas »

Puma163 píše:Je to zajímavá cesta. Už jsem nad tím se párkrát i zamyslel. Ale bojím se té elektroniky, že bych na to jaksi mentálně nestačil. Laicky si to představuju tak, že do té desky strčím regly a kanálové výstupy z přijímače. Ovšem celá ta deska se nějak programuje, ne ? A někde musí celej ten aparát mět předek. Jinak si myslím, že v nějakým základním nastavení to je nějak namixováno a řídí se to v podstatě jako éro.
Co se týče ovládání tak je to klasika, dvě páky a nějaký přepínače. Deska se programuje pomocí počítače, ale je tam uživatelské prostředí, takže to lze lehce nastavit a seřídit. Pomocí počítače se také vše kalibruje. Předek se určí podle zapojení motorů a volby formace. Rozlišený předek budu mít jednak osvětlením a asi to i označím pak nějak mechanicky, třeba nějaký pingpongový míček. ;)
Vteřiňák je dobrý sluha, ale zlý pán.

Puma163
Plodný uživatel

Příspěvek od Puma163 »

No, kdyby mě to někdy chytlo, tak se ozvu o případnou přesnější radu. Na takové to video polítání mě to připadá super věc.
Každý modelář se stane pilotem. Pokud se mu to nepodaří, zůstane modelářem navždy. http://www.rcalbum.com/index.php?sum=1782&amode=

Karas
Mazák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karas »

Puma163 píše:No, kdyby mě to někdy chytlo, tak se ozvu o případnou přesnější radu. Na takové to video polítání mě to připadá super věc.
Přesně tak, právě proto to chci, hlavně natáčení a létání třeba jen na malém prostoru. Až budu mít řídící jednotku tak popíšu co a jak se nastavuje. ;)

Karas
Mazák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karas »

Tak jsem zase o kousek dál. Udělal jsem si desku na slučování napájení pro čtyři regulátory a osvětlení celé multikoptéry. ;)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

martin104
Plodný uživatel

Příspěvek od martin104 »

Teda , vypadá to super. Jen jestli stím budeš létat ,když budeme nocovat v Rašovicích tak ti to hajnej určitě sestřelí :lol: :lol:

Karas
Mazák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karas »

Tak koptéra už je téměř hotová. Ještě doladit nastavení a bude se zalétávat. ;)
Hmotnost 884g

Karas
Mazák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karas »

Den první:
Ladění pomocí počítače. Kalibrace a další nastavení. Bohužel po několika spojení jsem si vymazal PID nastavení tří os. Po ručním zapsaní hodno, které jsem našel na netu, došlo k přidělání vrulí a prvním motorovým zkouškám.
Den druhý:
Nastal den D a já to poprvé roztočil naplno. Zde je vidět výsledek: :?
http://www.youtube.com/watch?v=HA1ohXlOP4g
Silné oscilace a neovladatelnost. Začal jsem pochybovat o nastavení regulátorů, pak řídící jednotce a nakonec jsem chtěl vyměnit vrtule za větší.
Den třetí:
Vyvážení vrulí, zkouška jiných PID parametrů. Bohužel stále stejný výsledek, koptéra se po zapnutí automatického vyvažování nekontrolovaně rozkmitá. Zoufal zakončuji den hledám informací na internetu.
Nalezl jsem defaultní hodnoty PID nastavení, které jsem tam doplnil. Zapnul filtr vibrací a nalezl jeden renonc v mé stavbě.
Každá řídící jednotka obsahuje nepatrnou šipku, která ukazuje směr letu. V mém případě šipka ukazovala na jeden z motorů. Jelikož mám koncepční uspořádání do X, tzn. "předek" je mezi motory, tak gyroskopy byly zmatený. Ještě večer jsem desku pootočil o 45°.
Den čtvrtý:
Krásné slunečné a bezvětrné ráno. Vzal jsem koptérů a vyrazil před barák. Odhodlaný a přesvědčený, že poletí jsem nebral ohledy na přihlížející a pomalu přidával plyn a očekával silné oscilace. K mému údivu se koptéra krásně zvedla a poslušně letěla. :)
Trochu se ještě seznamuju s řízením, ale jinak létá úchvatně. Nejlepší je, když prudce přidám plyn, to letí do oblak ;)

REX
Mazák

Příspěvek od REX »

Gratuluji k prvnímu úspěšnému letu! Ať se daří i nadále...
Jo a tiše závidím... tohle bych nikdy nedal dokupy a koptéry mě taky lákají... tak snad někdy, ale v mém případě budu muset sehnat už létající, jinak tohle nedám.
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho, co dělám...

Karas
Mazák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karas »

Díky. ;)
No myslím, že když si o tom něco přečteš nic na tom není. Jen musím doladit podvozek, bohužel se láme a nedřží to. Chce to něco pružného. Jinak lítá fakt pěkně, ale zatím se učím, takže celý potenciál zdaleka nevyužívám. ;)

Odpovědět

Zpět na „Multi-koptery“