Mars 1100 mm

Pajas
Plodný uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Mars 1100 mm

Příspěvek od Pajas »

Tak už mám vyrobené tyčky, co drží ocasky a žebra. Co jsem tak úplně nepochopil je trupová gondola - dle mě má být z plené balzy, protože aby byla jen kostra z pásků balzy 2 je málo. Takže jak to udělat? Prostě udělat tu "kostru" a pak na to za všech stran nalepit plnou balsu?
Moje modely: Wing-Dragon, Thunderbird glider (odstavený), Sbach RC-Factory 800mm, FOX 1800 Pelikán, Bobík na gumu
Spektrum DX6i, OrangeRX, AR610
Videa z letů mých letadel: http://www.youtube.com/pav9sob

REX
Mazák

Příspěvek od REX »

Možná ti to dá trochu inspirace jak jsem dělal ,,trup,, po křídlem.... Fotka snad pomůže. Podélníky z balzy asi 3x3 nebo 4x4 už nevím jsou potažené 2mm balzou.
P3280575.JPG
P3280575.JPG (115.13 KiB) Zobrazeno 3978 x
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho, co dělám...

REX
Mazák

Příspěvek od REX »

Jak pokračuje stavba?

Pajas
Plodný uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pajas »

Omlouvám se, že jsem trochu nečinný, mám hotový ty dvě kormidla vzadu, vyřezaná žebra a ty "držáky" kormidel. Teď je v dílně velká zima a tak stavbu mám tak trochu pozastavenou, ale ne úplně. Se sousedem vymýšlíme balsoříz - nějaký opravdu kvalitní, protože on ho může vyřezat laserem z kovu. Teď momentálně jsem totiž narazil na problém - potřebuju dlouhé tlusté lišty z 5 balsy a nemám to jak vyřezat, nožem už to je moc tlusté a nepřesné, tak počkám až bude balsoříz vyrobený a pak budu pokračovat, tj. křídlo z náběžky a odtokovky vyřezané na balsořízu a žebra, to už bude snadné. Ten provizorní, co mám doma udělá pěkné nosníky na gumáčky, ale do max. šířky 1cm a velice tenká balsa, max. dvojka.
Moje modely: Wing-Dragon, Thunderbird glider (odstavený), Sbach RC-Factory 800mm, FOX 1800 Pelikán, Bobík na gumu

Karas
Mazák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karas »

Na co speciální řezaný laserem. ;) Já mám tento doma udělaný.
http://www.rchouby.cz/index.php?cl=1/balzoriz
Vteřiňák je dobrý sluha, ale zlý pán.

Pajas
Plodný uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pajas »

Já vím, četli jsme to, ale nemáme na to doma vhodné díly, jediné co, tak takovou větší lištuz rozebraného nábytku a z toho jsem si vyrobil provizorní balsoříz. On má tu možnost přesně to vyřezat, tak ji právě využíváme :-).

tomíno
Plodný uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomíno »

https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater jako materiál stačí pár šroubů a kus prkna. používám v tom dvě žiletky a řezal sem osmičku balzu v pohodě. někdy má žiletka snahu se ohnout ale to vyřešíš použitím více žiletek nebo nějakých kvalitnějších.
JOJO, SU-26 XP, Blade mcpx brushless, Zlin Z50LS šad, mythos EPP, CAP232 haykong, XRAY T3 2011, rhino 2, mini vertex, venus
futaba FC-16, graupner/SJ MX-20

Pajas
Plodný uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pajas »

Tak jsem měl minulý týden jarní prázdniny a bohužel jsem marodil :? . Nic mi ovšem nebránilo si v dílně pořádně zatopit a pracovat na modýlku :twisted: . A to hlavně poté, co mi soused přinesl nový balsoříz, dal jsem tam 3 žiletky Tiger a nadělal jsem si krásně lišty pro nosníky křídla. Při stavbě jsem nefotil, to mi snad odpustíte, byl jsem hodně zažranej ve stavbě a nechtělo se mi dělat něco jiného, ale přesi jen pár fotek jsem udělal.
První fáze stavby křídla
První fáze stavby křídla
IMG_2233~1.jpg (58.18 KiB) Zobrazeno 3516 x
Zde přikládám fotky toho, co už je hotové, semtam se objeví (a možná i projeví) nějaká nepřesnost, poprvé to je křídlo, které nemá rovnou spodní stranu a tak uvidíme, doufám, že aspoň trochu to poletí :| .
Vše, co jsem dosud postavil
Vše, co jsem dosud postavil
IMG_2240.jpg (90.77 KiB) Zobrazeno 3516 x
Křídlo bez uší
Křídlo bez uší
IMG_2241.jpg (100.47 KiB) Zobrazeno 3516 x
Toto je nosník ocasních ploch, potah balsa 2, uvnitř jsou vlepeny lišty standartní balsy 3. Je to docela pevné, ale mohlo by to být pevnější.
Toto je nosník ocasních ploch, potah balsa 2, uvnitř jsou vlepeny lišty standartní balsy 3. Je to docela pevné, ale mohlo by to být pevnější.
IMG_2248.jpg (100.57 KiB) Zobrazeno 3516 x
Ocasní plochy, jsou tvořené pouze balsou 3mm
Ocasní plochy, jsou tvořené pouze balsou 3mm
IMG_2245.jpg (94.16 KiB) Zobrazeno 3516 x
Během stavby jsem narazil na něco, s čím si nějak nevím rady, zatím k tomu ještě nepřišlo, ale cituji návod: "Ještě před potažením křídla jsou do něj vlepeny oba nosníky ocasních ploch, stejně jako trupová gondola." dle foto na webu je to nějak takhle:
Obrázek zkusil jsem vyfotit, jak to ale vypadá u mě ve skutečnosti a nevím, jak to mám vymyslet (viz další příspěvek, nemůžu sem vložit více jak 5 obrázků).

Pajas
Plodný uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pajas »

Máte nějaký nápad, jak si s tím poradit? Z druhé strany tohohle žebra přijde také servo, které bude pohybovat ocelovým drátem v trubičce podél tohoto nosníku.
Přílohy
Vlepení brání lišta 4x4 na horní straně zadní části žebra. Bude zde také bránit odtoková lišta.
Vlepení brání lišta 4x4 na horní straně zadní části žebra. Bude zde také bránit odtoková lišta.
IMG_2244.jpg (50.44 KiB) Zobrazeno 3515 x
Dle fotky z webu má začínat nosník od prvních dvou lišt.
Dle fotky z webu má začínat nosník od prvních dvou lišt.
IMG_2242.jpg (59.35 KiB) Zobrazeno 3515 x

REX
Mazák

Příspěvek od REX »

Vypadá to, že si s tím konstruktér moc hlavu nelámal a nejprve slepil celé letadlo dokupy a pak potáhl! No není to zrovna ideální řešení, ale vypadá to, že je to tak myšlené. Manipulace při potahování bude teda pěkně na ho...
A jestli ti pro vlepení nosníku překáží ta zadní lišta, tak ji prostě napřesno vyřízni aby prošel nosník a zalep ji tam tak aby byla zalepená od prvních dvou lišt. Ten zadní nosník popřípadě v rohu vyztuž trojúhelníčky z balzy.
Ten nosník ocasek je myšlený, že bude slepený s jedním žebrem?

Odpovědět

Zpět na „Modely letadel, jejich detaily, plánky a návody“