Spalovací vs Elektro

Ankety, diskuze o modelaření, které se nehodí do ostatních kategorií ani do koše.

Který druh pohonu preferujete?

Spalovací
2
11%
Elektromotor
13
72%
Obojí
3
17%

Celkem hlasů: 18

Puma163
Plodný uživatel

Re: Spalovací vs Elektro

Příspěvek od Puma163 »

Však jasně, ta elektrika je spíš pro ty začátky, nebo když nejsou peníze, nebo když se člověk bojí spalováku, kdy se prostě opravdu může stat, že to chcípne ap. Nebo pro ty, komu to prostě tak stačí s tou elektrikou. Všechno na světě má svoje místo.
Každý modelář se stane pilotem. Pokud se mu to nepodaří, zůstane modelářem navždy. http://www.rcalbum.com/index.php?sum=1782&amode=

Kamil
Nováček

Příspěvek od Kamil »

Puma163 píše:Však jasně, ta elektrika je spíš pro ty začátky, nebo když nejsou peníze, nebo když se člověk bojí spalováku, kdy se prostě opravdu může stat, že to chcípne ap. Nebo pro ty, komu to prostě tak stačí s tou elektrikou. Všechno na světě má svoje místo.
Je mi to jasné.

Kamil
Nováček

Příspěvek od Kamil »

zdekar píše:Tak pokud má mít letadlo maketový zvuk, tak buď se tam dá spalovák ...
Vieš, ja keď som plánoval stavbu Pfalza, tak som ho zamýšľal poháňať 25-30 ccm benzínom, lebo ten model sa mi zdal na elektriku už veľký. Ale keď som na akciách videl tie vibrácie benzínových motorov, tak mi tých modelov bolo ľúto a rozhodol som sa pre elektro s tým, že na maketové lietanie mi stačí polkilový motor a 5000mAh šesťčlánok, pričom vhodnú nabíjačku som už mal. Mám dve batérie, na jednu lietam cca 8-10 minút a nabíjam cca 35 minút. Ako zdroj pre nabíjačku používam olovo 120 Ah, ale dá sa nabíjať aj z naštartovaného auta. Ak by som mal používať centrálu, tak to asi nie, ale ??????
V mojom prípade má elektrika oproti spaľovákom oveľa viac výhod ako nevýhod.
A ten zvuk benzínu: videl som veľmi pekný model Čmeláka s benzínovým motorom, celkom dobrý letový prejav, ale ten zvuk to celé dosť zhodil - môj názor.
Karas -> A ako je to podľa mňa s tými "náhražkami"? Každý môj model sa dá považovať za náhražku, pretože sa snaží do určitej miery podobať svojej veľkej predlohe.
Spaľováky však majú určite svoje čaro. Ja pohonnú jednotku považujem za jednu z mnohých súčastí modelu. Mám ale kamaráta, pre ktorého je motor to najdôležitejšie a je mu skoro jedno do čoho ho zamontuje. Teraz zohnal štvortakt dvojvalec SAITO 30 ccm a povedal, že ho namontuje hoci aj do hobľovanej dosky - model naňho ešte nemá. Takže proti gustu ...

LV
Znalý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LV »

Puma163 píše:Však jasně, ta elektrika je spíš pro ty začátky, nebo když nejsou peníze, nebo když se člověk bojí spalováku,
- ad peníze - Môj elektropohon do Nieuporta stál cca 35000CzK
- ad pro začátky - modelárčim od roku 1979
- ad když se bojí - Lietam s benzínom 100ccm/2T a na ceste je 120ccm/4T
Nie som zlý, iba rýpem. Do menej chápavých.

LV
Znalý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LV »

zdekar píše:Tak pokud má mít letadlo maketový zvuk...
Trošku maketový zvuk majú až štvortakty od 400ccm 5-7 válce
Ale ani tie ani zďaleka nepripomínajú originál vysokozdvižné, nízkootáčkové motory ;)
A žhavík nepripomína ani ten krovinorez....
Nie som zlý, iba rýpem. Do menej chápavých.

Puma163
Plodný uživatel

Příspěvek od Puma163 »

To je vyloženě o povaze. Já začal modelařit vloni po letech a byl jsem v šoku co dnes ta elektrika dokáže a za pár korun a strašně se mě to zalíbilo a už jsem plánoval i budoucnost s velkými letadly na elektriku. Ale měl jsem na skříni excela s 6.5 mvvs a jak jsem ucítil ricin, tak jsem byl ztracen :lol: A už mám doma žhavíků 5 a chystám se na benzin. A na ebay jsem si všimnul, že prodávají plány na stavbu třeba i rotačních motorů, pětiválců ap. jen to chce cncčko a nějaké vybavení a materiál. Ale to je hudba spíš mého posmrtného života. ::)))) Ti mladší asi tu elektriku budou preferovat určitě. Je to prostě jednodušší, čistší, spolehlivější a razí si to svou cestu. ::)))
Splašenej komár :::)))) http://www.youtube.com/watch?v=M38HyKCXZO4
Každý modelář se stane pilotem. Pokud se mu to nepodaří, zůstane modelářem navždy. http://www.rcalbum.com/index.php?sum=1782&amode=

zdekar
Zkušený

Příspěvek od zdekar »

LV píše: Trošku maketový zvuk majú až štvortakty od 400ccm 5-7 válce
Ale ani tie ani zďaleka nepripomínajú originál vysokozdvižné, nízkootáčkové motory ;)
A žhavík nepripomína ani ten krovinorez....
Tak jasně... záleží co použiješ za model. Aby jsi dosáhl maketového zvuku u spalováka, tak do toho potřebuješ narvat nějakej nízko-otáčkovej velkej motor. U modelu kolem 1m rozpětí to nedosáhneš. Třeba pěknej zvuk má u letadel p. Antonín Dodek z Lupenice. To už je ale ta vyšší kategorie :)

Třeba tady: Model Texan (od času 1:00), motor hvězdicový 5ti válec

Kamil
Nováček

Příspěvek od Kamil »

zdekar píše:Třeba tady: Model Texan (od času 1:00), motor hvězdicový 5ti válec
Tak to je fakt pekné.

Karas
Mazák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karas »

Pan Dodek je Modelář, jeho modely jsou úžasný. Viděl jsem je několikrát na živo a není co dodat. Na fotce můžete vidět jeho krásného Blaníčka. :D
Přílohy
DSC05309.JPG
DSC05309.JPG (125.73 KiB) Zobrazeno 3463 x
Vteřiňák je dobrý sluha, ale zlý pán.

REX
Mazák

Příspěvek od REX »

Za mě jsem hlasoval jednoznačně elektromotor...
Při dnešních výkonech střídavých motorů a Li-Pol baterií ani měnit názor nebudu.
Jo, tak maximálně do něčeho hodně velkého, ale to už zas jedině na benzín :!: :!:
Žhavíky mě prostě nenadchly.
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho, co dělám...

Odpovědět

Zpět na „Ostatní“