Nakupování z e-shopů přes AI asistenty

Diskuse o umělé inteligenci, AI aplikacích, chytré domácnosti a o všem s tímto tématem souvisejícím.
LEON
Admin
Admin
Guru
Guru
4
Has thanked: 1113 times
Been thanked: 355 times

Kategorie modeláře:

Organizace:

Nakupování z e-shopů přes AI asistenty

Post by LEON »

Nevím, jestli jste to zaznamenali, obchod Rohlik.cz a (a v budoucnu i další, nabízející MCP propojení) rozběhl nakupování přes AI, můžete tedy požádat svého AI asistenta (ChatGPT, Claude Desktop apod.), ať provede výběr surovin a nákup za vás.

Jak to funguje?

Jednoduše, řeknete například:

"Chci uvařit svíčkovou pro 4 lidi, nakup mi všechny potřebné suroviny."

Váš AI asistent zkoukne recept, co je potřeba na uvaření svíčkové a vše potřebné nahází do košíku. Na konci oznámí konečnou cenu, třeba 1100kč, kterou buď akceptujete a kliknete na objednat v aplikaci nebo webu Rohlíku, případně můžete říct:

"Hele, teď jsem docela švorc, potřebuju to snížit na 1000kč."

AI asistent najde levnější suroviny, hned je přehodí v košíku a můžete zaplatit. ChatGPT mi zboží pouze naházel do košíku, Claude Desktop mi nabízel rovnou i zaplacení a objednání, to jsem ale nevyzkoušel, protože jsem ve skutečnosti tu svíčkovou vařit nechtěl ;)

Jak propojit AI s obchodem?

U ChatGPT je přidání eshopu Rohlík nejjednodušší, stačí pouze jít do menu Pluginy, zadat do vyhledávacího řádku Rohlik, kliknout na nalezený plugin a po jeho spuštění zadáte vaše přihlašovací údaje do Rohlíku.

U Claude Desktop si musíte ten konektor zhotovit ručně, ale je to jednoduché.

1) Nainstaluj a otevři Claude Desktop.
2) Jdi do: Settings → Connectors (někdy se to jmenuje Integrations).
3) Zvol Add custom connector.
4) Zadej:
  • Název: Rohlik
5) Ulož.
6) Otevře se přihlášení do Rohlíku – přihlásíš se svým účtem a povolíš propojení.

Moje poznatky: ChatGPT propojení s pluginem Rohlik funguje pouze v textovém rozhraní, zatím ne v hlasovém Live režimu.
Vytvořil jsem přes AI jedno povídací video o nakupování na Rohlíku přes AI, protože na Youtube toho o tomto tématu zatím moc není:

Tady je ještě článek o propojení s AI přímo na webu Rohlíku:
https://www.rohlik.cz/stranka/mcp-server
FPV Air Combat - Hledáme nadšence pro tuto adrenalinovou modelářskou disciplínu, více info ZDE

REX
Admin
Admin
Guru
Guru
14
Has thanked: 217 times
Been thanked: 486 times

Kategorie modeláře:

Re: Nakupování z e-shopů přes AI asistenty

Post by REX »

No tak hlavně aby to nakonec neskončilo jako s těmi hřebíky..... :roll:
Jasně že nejsem zastánce AI, ale myslím že je její užívání někdy vážně přehnané :!:
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho, co dělám...

LEON
Admin
Admin
Guru
Guru
4

Kategorie modeláře:

Organizace:

Post by LEON »

Dnes jsem zkoušel tu svíčkovou, naházela ty ingredience do košíku přesně. Ale když mi místo toho nakonec přijdou dva vagony olomouckých syrečků, tak aspoň budu mít množstevní slevu :lol:
FPV Air Combat - Hledáme nadšence pro tuto adrenalinovou modelářskou disciplínu, více info ZDE

joskapilot
Plodný uživatel
Plodný uživatel
4
Has thanked: 209 times
Been thanked: 187 times

Kategorie modeláře:

Organizace:

Post by joskapilot »

Když lidé budou ignorovat dění kolem sebe, tak vše skončí dřív než pořádně začne :roll:
Skynet už ví že lidé jsou hrozba :!:

Nákup děláme různý, toto je spíše pro jednotlivce co žijí ve virtuálním světě a od kompu ke dveřím mají daleko :D

Ale určitě si to své příznivce najde, možná i nějaké školní jídelny, restaurace kde se točí hodně jídla, těžko říct.
„Nedívám se, jak věci jsou. Dělám je tak, jak mají být.“

LEON
Admin
Admin
Guru
Guru
4

Kategorie modeláře:

Organizace:

Post by LEON »

Nejde ani tak o to, že by byl díky AI člověk líný fyzicky si nakoupit, protože stejně tak snadno se dá zboží už dlouho naklikat na internetu nebo v mobilní aplikaci Rohlík ručně i bez AI a dovezou nákup do kdejaké vesnice nemobilnímu důchodci bez námahy také. Revoluční je spíš ta možnost propojení eshopu s AI aplikací přes to MCP rozhraní a právě to nejrůznější využití AI už pak limituje jen lidská představivost, na co vše se to dá použít. Ten příklad s restaurací a vyřešením plánování surovin přes AI co jsi psal je také dobrý, AI může mít uložena data trvanlivosti uskladněných surovin, může je efektivně doobjednávat na základě minulé spotřeby a blížící se expirace apod., což u větších provozů jako jsou restaurace a jídelny může značně ulehčit logistiku a snížit plýtvání.
Ale AI umí pracovat i s obrázkama, takže další využití AI by mohlo třeba být, že člověk si jen vyfotí poloprázdnou ledničku a AI sama doobjedná chybějící věci, podle starší uložené fotky naplněné ledničky všemi ingrediencemi co člověk běžně potřebuje pro vaření. A protože to je AI, pamatuje si z předchozích konverzací související kontext, vaše diety, alergie, preference, napjatý rozpočet (nakupovat jen ve slevách), kdy bude uživatel na dovolené a nebude vařit...
Umím si představit, že zrakově postiženým může takové AI "hlasové" nakupování značně ulehčit život, stejně tak cizinci, co nezná naše české zboží a rád by si nakoupil alespoň jemu neznámé ekvivalenty jeho oblíbených potravin, může AI dost pomoci, co mě teď jen tak za běhu napadlo.

Ale nemusí jít jen o usnadnění objednávání, přes MCP rozhraní by mohlo AI teoreticky dělat vše, co běžný lidský uživatel. Tedy mohlo by komunikovat s eshopem, dotazovat se na dostupnost a naskladnění zboží, vyhledávat slevové akce, vyřizovat reklamace (nahlášení chybějícího/poškozeného zboží), dělat analýza výdajů napříč objednávkami např. když člověk hledá způsoby na čem ušetřit apod.

Takže spíš než pohodlí online nákupu (které má člověk beztak už dnes i bez AI) může AI+MCP propojení s obchody dělat věci, které samotné online nakupování neumí (podmíněná logika, agregace napříč obchody/platformami podle kontextu, automatizace na základě pravidel, obousměrná komunikace s obchodem). Ale jak píše Joska, těžily by z toho hlavně asi firmy, restaurace a jídelny, kde se točí hodně surovin a musí se tak víc hlídat jejich expirace, většině běžným zákazníkům bude asi stačit naklikání těch položek do online aplikace Rohlík jako doposud, i mě to zaujalo spíš jen jako technická zajímavost, že už teď je AI schopna dělat nákupy za vás.

7591
Plodný uživatel
Plodný uživatel
Been thanked: 125 times

Post by 7591 »

Myslím si, že když si normální člověk pustí to video od času cca 5:00 do konce, že ho to rychle přejde.
Ale možná si jako lidstvo zasloužíme tímhle způsobem zcela zdegenerovat a nahradí nás na téhle planetě buď želvušky, nebo roboti.To podle toho, jaký způsob likvidace si vybereme. :)

LEON
Admin
Admin
Guru
Guru
4

Kategorie modeláře:

Organizace:

Post by LEON »

Já hlasuji pro želvušky! :lol:

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “Umělá Inteligence, Chatboti, hlasoví asistenti, chytrá domácnost”