O zániku Pyrofóra se vědělo trochu s předstihem, proto jsem začal přenášet některé příspěvky sem, ale zánik Rakeťáků mě překvapil, ten jsem nikde předem avízovaný neviděl. S ohledem na téměř nulovou aktivitu tam za posledních 10 let se dal trochu předpokládat, ale i tak mě to dost překvapilo a zamrzelo, Rakeťáci nebylo jen fórum, byl to celý web.
Já jsem vlastně jako dítě rakeťákem před víc než 40 lety byl, už od svých šesti let, ale tenkrát jsem neměl přístup k "normálním" modelářskýcm raketovým motorkům, tak jsme s kamarády experimentovali s čím se dalo, DIY rakety z různých kovových trubek, TPH na bázi např. manganistanu draselného + ultra jemný hliníkový prášek, nebo oxid olovičitý (tzv. "Suřík") + práškový hliník, později nejrůznější jednoduché variace DIY střelného prachu, takže to často vypadalo spíš jako na střelnici, kolega JoskaPilot by také mohl vyprávět

Přestal jsem s tím v pubertě po mém prvním úrazu, kdy mi něco řachlo ještě v ruce a já podstoupil tři operace dlaně pravé ruky. Pak ještě v 18 letech jsme s kamarádem zkoušeli malý kapalinový raketrový motor na benzín + stlačený vzduch, (statickou zkoušku měl kamarád natočenou na mini-VHS, o desítky let později jsme ji chtěli zdigitalizovat, ale nebylo ji už na čem přehrát).
Ke klasickým raketovým modelářům tu má blíž spíš Rex se svými
raketovými kluzáky a vlastně ještě MilanDůchodce, který v mládí odlil mraky modelářských motorků tehdejší klasickou DYI metodou, s keramickými tryskami. Milan sem ale chodí bohužel velice málo, je to stará škola a moc ho tlachání na fórech nebere
OpenRocket program slouží nejen k návrhu základní geometrie rakety, jako hmotnostní těžiště, těžiště působení aerodynamických sil, návrh tvaru stabilizátorů apod., ale i k návrhu pohonu a dokonce i k návrhu elektronické stabilizace přes obvod s elektronickými gyro čidly
Ke stažení zde:
https://openrocket.info/
Tutoriál jak navrhnout raketový model v tomto programu OpenRocket:
Kompletní tutoriál pro návrh raketových modelů:
Kompletní tutoriál pro stavbu raketových modelů:
Já kvůli soukromým rodinným potížím nemám momentálně čas ani na klasickou leteckou modelařinu, natož na raketovou, ale čas od času mě to láká, pořídit si aspoň nováčkovskou startovní rakeťáckou sadu a zavzpomínat na své dětství...