Pravda jinou než obecnou radu ti v tomhle okamžiku nikdo nedá. Pokud chceš velmi konkrétní návrh na danou lokalitu, tak není problém přivézt člověka, který se živí výstavbou hřišt, golfových greenů atd. Ale to je už o konkrétních penězích a o tom zda to chceš takto. Jinak musíš postupovat metodou pokus omyl a čerpat třeba z mých obecných rad Ještě jednu dobrou radu zdarma poskytnu doporučuji se obrátit na člověka, který v Týništi udržuje trávník v Olšině, věřím že ti poskytne mnoho užitečných rad jak zakládat a udržovat távník ze kterého se dá celkem obstojně vzlétávat a i přistávat bez toho aby jsi měl věčně polámané vrtule nebo urvaný podvozek.zdekar píše:Otázka je, jestli tohle majitel pole (louky vůbec povolí). Radil bych nejdřív si s ním vyjasnit podmínky pod jakýma vám dovolí tu plochu používat na letiště. Pokud se to dohodne, že není žádný problém s orbou, uválením a zasetím nové trávy, tak pak se může postupovat jak píše vitstar... ale jinak jsou to jen obecné rady.
Jak se starat o letiště - sekání,hnojení atd.
Re: Jak se starat o letiště - sekání,hnojení atd.
- Karas
- Mazák
- Kontaktovat uživatele:
Však nám v tuto chvíli stačí obecné rady, ale od někoho, kdo má přímou zkušenost s udržováním nebo dokonce zakládáním letiště.
Rady typu, "klidně to zasej, nic tím nezkazíš" je nám víte k čemu. Zkusím se zeptat modelářů z třebechovic, ty tam mají krásný povrch.
Kdyby bylo víc lidí tak jde všechno, ale zatím to vypadá, že na to budeme tři, což na sekání stačí, ale na větší akce bohužel ne.
Už jsem si vyhlídnul trakturek na sekani, peknej (7-mi rychlostní) Jo kéž už bych si vydělával.
Rady typu, "klidně to zasej, nic tím nezkazíš" je nám víte k čemu. Zkusím se zeptat modelářů z třebechovic, ty tam mají krásný povrch.
Kdyby bylo víc lidí tak jde všechno, ale zatím to vypadá, že na to budeme tři, což na sekání stačí, ale na větší akce bohužel ne.
Už jsem si vyhlídnul trakturek na sekani, peknej (7-mi rychlostní) Jo kéž už bych si vydělával.
Vteřiňák je dobrý sluha, ale zlý pán.
"Obecné rady" jsem asi napsal špatně... myslel jsem rady, které nemůžeš využít pokud není jisté co lze a nelze podnikat.
Nu dobře, nejsem kvalifikovaná osoba jako majitel hřiště, letiště apd... tak nebudu dávat svoje nápady, když nejsou chtěny. Ale toto téma mě zajímá a rád bych také věděl, jak takové letiště dát dokupy z nesekané louky a jak se o něj starat dále.
Nu dobře, nejsem kvalifikovaná osoba jako majitel hřiště, letiště apd... tak nebudu dávat svoje nápady, když nejsou chtěny. Ale toto téma mě zajímá a rád bych také věděl, jak takové letiště dát dokupy z nesekané louky a jak se o něj starat dále.
-
- Zelenáč
- Kontaktovat uživatele:
Ono se to odvíjí od toho jak kvalitní ten povrch chceš a kolik peněz a času do toho hodláš investovat a na jaké ploše (rozměry). První co lze doporučit je začít to sekat a pak se uvidí jak se to vyvrbí, ideálně sem hoď fotku jak to aktuálně vypadá. Létáme na podobným způsobem vyjednané ploše.
- Salaman
- Plodný uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Pokud tam nejsou krtičáky a jiné nerovnosti jenom drnitá, hrubá tráva na rovné ploše stačí každý týden posekat a za půl roku se to vylepší, za 2 roky z toho bude trávníček jaký máme na Voděradském letišti.zdekar píše:"Obecné rady" jsem asi napsal špatně... myslel jsem rady, které nemůžeš využít pokud není jisté co lze a nelze podnikat.
Jak pozoruji, tak jsem se zdekara trochu dotknul, ale to nebyl můj cíl. Soráč. Jsem prostě takový Pokud chceš zahájit s loukou nějakou činnost tak hlavně by to chtělo s majitelem uzavřít nějakou dohodu nejlépe formou písemné smlouvy. To je první jistota kterou bys měl mít ošetřenou. V té by měl být uveden účel pronájmu, podmínky pronájmu, doba pronájmu atd. Další věcí je vyřešený přístup. K čemu ti bude plocha když se k ní nedostaneš autem? To by mělo být obsaženo v této dohodě. Pak můžeš zahájit práce se zkulturněním plochy. Ještě letos(co nejdříve) by chtělo plochu přisít travní směsí aby stačila zakořenit a dobře přezimovala a přihnojit než nastane vegetační klid. Na jaře zkontrolovat přezimování tj. vyžraná místa od myší nebo plísní znovu dosít, ovšem před setím povláčet plochu travními branami (kvůli provzdušnění) a přihnojit NPK (dusík, fosfor a draslík). Zaválcovat po zasetí travním válcem a pak už jen počkat až začne růst tráva a sekat. Zpožátku každý týden, později dle potřeby. A takto pokračuješ rok až dva a pak přijede nějaký debil na čtyřkolce nebo podobném zařízení a po ploše se ti projede a můžeš začít znovu. Toník Dodek z Lupenice by ti o tom mohl povyprávět. A pokud ti to vydrží a nejen tobě, ale i těm ostatním tak doufám, že se třeba na vašem letišti potkáme a necháte mne tam příležitostně skočit.
- Karas
- Mazák
- Kontaktovat uživatele:
Až se zase dostanu na letiště, ježiš to je pocit když můžu konečně říkat letiště a ne louka či pole , tak udělám foto.
Zkus ještě napísat jaký případně druhy traviny. Předběžně jsem se koukal, ale mimo laických textů typu (zátežový,okrasný) nerozumim. Taky mě napadá, nebude vadit, že tu trávu nenasejeme tak hustě? Aby ta tráva časem nezašla, nebo ji ta stará tráva nezarostla, to byl taky důvod proč jsem toto vlákno založil. Založení nového trávníku je sranda (nadsázka). Určitě je důležitý zjistit jaké osivo je vhodný pro tu danou oblast. Jak jsem možná psal, je to orná půda a dříve tam bylo normální pole, takže by mohla být úrodná. Omlouvám se za případně špatně zvolené termíny, jsem technik a hnojárnou jsem neprošel.
Zkus ještě napísat jaký případně druhy traviny. Předběžně jsem se koukal, ale mimo laických textů typu (zátežový,okrasný) nerozumim. Taky mě napadá, nebude vadit, že tu trávu nenasejeme tak hustě? Aby ta tráva časem nezašla, nebo ji ta stará tráva nezarostla, to byl taky důvod proč jsem toto vlákno založil. Založení nového trávníku je sranda (nadsázka). Určitě je důležitý zjistit jaké osivo je vhodný pro tu danou oblast. Jak jsem možná psal, je to orná půda a dříve tam bylo normální pole, takže by mohla být úrodná. Omlouvám se za případně špatně zvolené termíny, jsem technik a hnojárnou jsem neprošel.
Vteřiňák je dobrý sluha, ale zlý pán.
Tak to vůbec ne. Reagoval jsem na Karase . Jak jsem si to tak po sobě přečetl a prostě to spojení "obecné rady" mi nepřišlo jako dobrý termín, vyznívalo to jinak než jsem to myslel. Prostě jsem chtěl říct, že je potřeba nejdřív ujasnit s majitelem co vše je povolené... jinak i dobré rady jsou na nic, když by je nešlo realizovat.vitstar píše:Jak pozoruji, tak jsem se zdekara trochu dotknul, ale to nebyl můj cíl. Soráč. Jsem prostě takový
Určitě bych doporučoval hřišťovou směs, pod tímhle názvem ji prodávají v krabicích po 1 až 5 Kg. Jinak se dá koupit v pytlích po 50kg v Chocni v bývalé Osevě, nevím jak se to jmenuje dnes. Ale v každé prodejné zahrádkářských potřeb ji budou mít. Tahle směs je určena k zakládání a údržbě fotbalových a zatěžovaných trávníků. S tím dušením nemusíš mít obavy pokud budeš pravidelně sekat, nemá drnovitá tráva šanci něco zadusit. Právě naopak ta nová travina by měla povrch pěkně zacelit a sjednotit. Mimochodem, určitě tahle směs nepatří mezi nejlevnější.
-
- Zelenáč
- Kontaktovat uživatele:
Proto sem psal o tej ceně, vyrobit golfový trávníček vynde poměrně draho, i příprava terénu před výsevem je náročnější. Pytel hřištové travní směsi (pro mě dostatečné) vynde na cca 1000,- ještě mi něco zbylo co sem sypal kolem baráku tak tím "zaceleju" postupně hluchá místa na naší ploše pro poletování. Pokud se chceš zbavit i plevelů, musíš stříkat = další náklady, nám plevele tlik nevadí tak se obejdem, některé nesnesou sekání, jinačí to mají taky rády, ale nevadí tolik.