Zadost o radu (výběr RC soupravy)
-
chesburger
- Nováček

- 2
-
Systémová upozornění:
Zadost o radu (výběr RC soupravy)
Preji dobry vecer vsem zkusenym,
rad bych se na Vas zkusene obratil s zadosti o radu pri vyberu RC soupravy. Mam FS TS-6 a potreboval bych nejakou kvalitni soupravu. V pakovych soupravách nemam vůbec prehled, protoze jezdime auta a letame drony.
Na auta mame jak originalni RC, tak i Futabu. Procital jsem samozrejme web, ale je to jako vzdy a u vseho názor od nazoru. Nevim estli poridit Futabu / TZ16iZ/-Graupner/napr MZ 24 Pro Hott/ bo Spektrum napriklad.
U Spektrum si lidi pomerne stezuji, takze bych Vybiral asi z Graupner bo Futaba. Jenze nevim pro co se z dlouhodobého hlediska uzivani rozhodnout.
Dekuji vsem za rady.
Pekny vecer
rad bych se na Vas zkusene obratil s zadosti o radu pri vyberu RC soupravy. Mam FS TS-6 a potreboval bych nejakou kvalitni soupravu. V pakovych soupravách nemam vůbec prehled, protoze jezdime auta a letame drony.
Na auta mame jak originalni RC, tak i Futabu. Procital jsem samozrejme web, ale je to jako vzdy a u vseho názor od nazoru. Nevim estli poridit Futabu / TZ16iZ/-Graupner/napr MZ 24 Pro Hott/ bo Spektrum napriklad.
U Spektrum si lidi pomerne stezuji, takze bych Vybiral asi z Graupner bo Futaba. Jenze nevim pro co se z dlouhodobého hlediska uzivani rozhodnout.
Dekuji vsem za rady.
Pekny vecer
Last edited by LEON on 07 Apr 2024 11:25, edited 1 time in total.
Reason: Doplněn nadpis
Reason: Doplněn nadpis
-
REX
- Admin

-
Guru
- 14
- Has thanked: 162 times
- Been thanked: 432 times
-
Kategorie modeláře:
Re: Zadost o radu
Ahoj...
Asi nejsem ten úplně správný člověk který by měl radit, od začátku svého modelářského RC života používám Hitech a dokud mi bude fungovat, budu používat i nadále. Mám i FS-i6.
Ale k tvému výběru. Psal jsi, že na auta máš i Futabu a rozhoduješ se mezi Graupnerem a právě Futabou. Tak já osobně bych u té Futaby zůstal, už s ní máš zkušenosti, víš co od ní očekávat, prostě ji znáš a špatná značka to rozhodně není, tak proč nezvolit ji?
Asi nejsem ten úplně správný člověk který by měl radit, od začátku svého modelářského RC života používám Hitech a dokud mi bude fungovat, budu používat i nadále. Mám i FS-i6.
Ale k tvému výběru. Psal jsi, že na auta máš i Futabu a rozhoduješ se mezi Graupnerem a právě Futabou. Tak já osobně bych u té Futaby zůstal, už s ní máš zkušenosti, víš co od ní očekávat, prostě ji znáš a špatná značka to rozhodně není, tak proč nezvolit ji?
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho, co dělám...
- BeneFitmodel
- Moderátor

-
Mazák
- 3
- Has thanked: 297 times
- Been thanked: 370 times
-
Kategorie modeláře:
Já nejsem už teprve oprávněn cokoliv radit ohledně druhu či značky.
Poradím spíše ve způsobu výběru, pomůže ujasnit si proč, k čemu, jak budu tento vysílač používat.
Odpovědi na podobně laděné otázky nasměrují na požadované vlastnosti a pomůžou se zorientovat...
Když se rozepíšeš i zde, můžeme být nápomocní zkušenostmi co v obdobných situacích požadovat, nebo neopomenout.
Například:
- bude ten TX řídit začátečnické, akrobatické, obří modely, JETy, vrtulníky? Čím dražší model, tím spolehlivější značka/vysílač by to měl být.
- chci se na letišti předvést? Pak určitě to musí být prémiová značka.
- jsem / nejsem ochoten učit se nový sytém ovládání - programování RC vysílačky?
- atd.
Poradím spíše ve způsobu výběru, pomůže ujasnit si proč, k čemu, jak budu tento vysílač používat.
Odpovědi na podobně laděné otázky nasměrují na požadované vlastnosti a pomůžou se zorientovat...
Když se rozepíšeš i zde, můžeme být nápomocní zkušenostmi co v obdobných situacích požadovat, nebo neopomenout.
Například:
- bude ten TX řídit začátečnické, akrobatické, obří modely, JETy, vrtulníky? Čím dražší model, tím spolehlivější značka/vysílač by to měl být.
- jsem / nejsem ochoten učit se nový sytém ovládání - programování RC vysílačky?
- atd.
Kostka stěží vysvětlí úsečce a už vůbec ne bodu, že existují i jiné dimenze života, než jsou v tom jejich ... 
Úplně jiný level je EU, její instituce EASA a tamní politici, řebříček vede H.Virkkunen
a její nová regulace modelářů a vzdělání dětí
Úplně jiný level je EU, její instituce EASA a tamní politici, řebříček vede H.Virkkunen
-
chesburger
- Nováček

- 2
-
Systémová upozornění:
Preji pekny vecer,BeneFitmodel wrote:Já nejsem už teprve oprávněn cokoliv radit ohledně druhu či značky.
Například:
- atd.
nejprve podekuji za racionalni názor.
Jsme teprve v počátcích s pakovym vysilacem a i letadly. Naposledy jsem letal / zkousel/ pred 25 lety. Tenkrat MC 12 myslim a pak take Hitec Optic 6. Takze jsem koupil SKY SURFER pro zacatecniky a i za pomoci simulatoru se vydaril uz i 1 let bez :KOLIZE:. K ovladani mame zatim Fly Sky ts6. Jenze pri letu byl dost velky problem se signálem a tim padem i tak trochu problem s ovladanim. Nakonec se podarilo a zadny Crash se nekonal. Model byl cca do 50m daleko a cca 15-20m vysoko.
Takze zpočátku bude TX ridit zacatecnike modely, ale urcite bychom se chteli posunout dal vyjma obrich a Jety modelu. Vrtulnik je take v planu, ale to az casem az se vycvičíme.
Pokud bych se planoval na letisti vytahnout vůbec bych nezakladal toto vlakno a rovnou koupil nejnovejsi model od JETi a neresil to.
Jenomze:
1. stojim nohama na zemi a napr. TX od Jeti se mi moc nelbi velikosti
2. mam rad zlatou stredni cestu
3. nemam problem se ucit novym vecem a lamat si hlavu
Koukal jsem doposud na mnoho videi i recenzi jak CR tak i international a kazdy preferuje sve a kazdy vyrobce ma sve + i -. Musim ale podotknout, ze povsem co jsem procetl a shledl zustali ve vyberu jen 2 vyrobci a to Futaba a Graupner. Zprvu se mi zamlouvala i nova rada Spektrum, ale na zaklade recenzi jsem ji vynal.
zaverem bych to asi shrnul tak. Nemam problem koupit nejnovejsi a nejvybavenejsi TX, ale vzhledem k prakticnosti je to pro mne zbytecne proto hledam jak jsem jiz uvedl zlatou stredni cestu. Zaujaly mne například Futaba 16IZ Super a graupner MZ 16 Hott. Jako zatim nezkuseny predpokladam ze to spada do vyssi tridy, ale ja si myslim, ze prave tyto 2 TX pri sve porizovaci cene by mohli stacit radove na roky.
Pokud se mylim budu velmi rad za jakykoliv názor.
Doufam ze jsem tak napravil co jsem v 1 zprave opomel.
Preji prijemny vecer a dekuji vsem za další postrehy.
-
pepan
- Plodný uživatel

- 3
- Has thanked: 109 times
- Been thanked: 63 times
Jsem také začátečník a mám rovněž FS-i6 která funguje naprosto bez potíží.
Možná by stálo za úvahu demontovat RX z modelu a vyzkoušet s baterkou a jediným servem dosah mimo model bez té instalace co má kolem sebe v modelu.
Teprve pak řešit reklamaci RC soupravy a případně výběr nové.
Možná by stálo za úvahu demontovat RX z modelu a vyzkoušet s baterkou a jediným servem dosah mimo model bez té instalace co má kolem sebe v modelu.
-
chesburger
- Nováček

- 2
-
Systémová upozornění:
Zdravim,pepan wrote:Jsem také začátečník a mám rovněž FS-i6 která funguje naprosto bez potíží.
Dekuju za podnet. Vyzkousel jsem a trochu se to zlepsilo ale uprimne nemam k tomu uz duveru a TX chci stejne do budoucna novou protoze chceme jeste jina era ak tomu i heli pak..
Preji pekne Velokonoce
- joskapilot
- Plodný uživatel

- 3
- Has thanked: 149 times
- Been thanked: 170 times
-
Kategorie modeláře:
Organizace:
Re: Zadost o radu (výběr RC soupravy)
Docela zajímavý RC vysílač je TX 15 max Elrs od Radiomaster:
Ať jsem dříve používal Frsky a jejich přijímače tak mě učaroval Elrs, jak výkonem tak hlavně cenou HW kdy FW dělají nadšenci a neplatíte nic navíc, přijímače se pohybují snad od 400kč po 800kč . V modelech dále rád používám FC jak sparrow tak Inav 7 na deskách od Speedybee f405 wing mini nebo App pro perfektní RTH , autoStart a spoustu další telemetrie bez nutnosti kupovat další čidla a k tomu stačí právě zmiňované přijímače Elrs kdy samotný přijímač váží pouhé dva gramy plus mínus a s FC je propojen pouze 4 dráty a telemetrické data posílá zpět z FC .
Vysílač a jeho parametry si můžete najít zde:
https://www.rotorama.cz/product/radioma ... 1NEALw_wcB
Zde ještě přidám Recenzi:
Ať jsem dříve používal Frsky a jejich přijímače tak mě učaroval Elrs, jak výkonem tak hlavně cenou HW kdy FW dělají nadšenci a neplatíte nic navíc, přijímače se pohybují snad od 400kč po 800kč . V modelech dále rád používám FC jak sparrow tak Inav 7 na deskách od Speedybee f405 wing mini nebo App pro perfektní RTH , autoStart a spoustu další telemetrie bez nutnosti kupovat další čidla a k tomu stačí právě zmiňované přijímače Elrs kdy samotný přijímač váží pouhé dva gramy plus mínus a s FC je propojen pouze 4 dráty a telemetrické data posílá zpět z FC .
Vysílač a jeho parametry si můžete najít zde:
https://www.rotorama.cz/product/radioma ... 1NEALw_wcB
Zde ještě přidám Recenzi:
„Nedívám se, jak věci jsou. Dělám je tak, jak mají být.“
- LEON
- Admin

-
Guru
- 3
- Has thanked: 1017 times
- Been thanked: 252 times
-
Kategorie modeláře:
Organizace:
To vypadá zajímavě! Budeš ho pořizovat? Verze bez toho podsvícení gimbalů stojí na Rotoramě jen 3990kč. České recenze na Youtube o této vysílačce ještě asi nikdo nedělá
Teď koukám, že Jumper taky vydal podobně vypadající rádio Jumper T15 CNC Hall ELRS:
https://www.rotorama.cz/product/jumper-t15
Teď koukám, že Jumper taky vydal podobně vypadající rádio Jumper T15 CNC Hall ELRS:
FPV Air Combat - Hledáme nadšence pro tuto adrenalinovou modelářskou disciplínu, více info ZDE
- joskapilot
- Plodný uživatel

- 3
- Has thanked: 149 times
- Been thanked: 170 times
-
Kategorie modeláře:
Organizace:
Myslíš tento ?LEON wrote: ↑21 Aug 2025 16:50 To vypadá zajímavě! Budeš ho pořizovat? Verze bez toho podsvícení gimbalů stojí na Rotoramě jen 3990kč. České recenze na Youtube o této vysílačce ještě asi nikdo nedělá![]()
https://www.rotorama.cz/product/radiomaster-tx15
Jsou tam i jiné Hally, ale pro začátečníka i tak moc pěkný rádio, kupovat zatím nebudu, mám toho teď kupa doma, dva Jumper T-lite V2 s 4 in 1 , Frsky x7s a Joystick RC z QX7 , takže bych musel nejdřív něco prodat, ale cz recenzi bych se nebránil .
„Nedívám se, jak věci jsou. Dělám je tak, jak mají být.“
Souprav TX - RX jsem mě XX. Multipleska, Graupnery, Hitec, Futaby .....
Názorů co si dnes pořídit je mnoho. Buď nějakou klasiku, nebo něco s volnými protokoly. To je na rozhodnutí každého, jestli v tom bude šťourat, programovat, nebo využije přednastavené šablony např. Futaby.
Za mě je nejdůležitější toto:
Na všechno používat jeden TX, neměnit to pro různé modely, mít nastavené všude stejně přepínače, letové režimy, blokování motoru atd.
Jestli je to v modu 1,2,3,4 je úplně jedno. Jsou špičkoví piloti, kteří létají cokoliv z toho. Takže jestliže létám např. mód 2, tak se nenechám přesvědčit, že M1 je lepší, budu pokračovat v tom na co jsem zvyklý.
Je také dobré dodržovat určitá pravidla těch páček přepínačů. Je dobrá volba zvolit to tak, že přepínače směrem od sebe zvyšují rychlost, směrem k sobě snižují. Takže když dám např. klapky na knipl plynu, tak od sebe budu klapky zavírat, k sobě otvírat. Když to bude na přepínači, tak stejně. Od sebe zavřené, k sobě jedna, nebo dvě polohy otevřené. Podvozek od sebe zavřít, k sobě otevřít.
U motoráků si dát určitě na přepínač zablokování plynu.
Používám jeden TX na halovky, stejný na F3K, stále stejně na akrobaty, větroně..... Když používám jeden TX, nemusím se dívat kde je který přepínač, trim, obsluhuji to popaměti, neztratím model ne obloze.
Názorů co si dnes pořídit je mnoho. Buď nějakou klasiku, nebo něco s volnými protokoly. To je na rozhodnutí každého, jestli v tom bude šťourat, programovat, nebo využije přednastavené šablony např. Futaby.
Za mě je nejdůležitější toto:
Na všechno používat jeden TX, neměnit to pro různé modely, mít nastavené všude stejně přepínače, letové režimy, blokování motoru atd.
Jestli je to v modu 1,2,3,4 je úplně jedno. Jsou špičkoví piloti, kteří létají cokoliv z toho. Takže jestliže létám např. mód 2, tak se nenechám přesvědčit, že M1 je lepší, budu pokračovat v tom na co jsem zvyklý.
Je také dobré dodržovat určitá pravidla těch páček přepínačů. Je dobrá volba zvolit to tak, že přepínače směrem od sebe zvyšují rychlost, směrem k sobě snižují. Takže když dám např. klapky na knipl plynu, tak od sebe budu klapky zavírat, k sobě otvírat. Když to bude na přepínači, tak stejně. Od sebe zavřené, k sobě jedna, nebo dvě polohy otevřené. Podvozek od sebe zavřít, k sobě otevřít.
U motoráků si dát určitě na přepínač zablokování plynu.
Používám jeden TX na halovky, stejný na F3K, stále stejně na akrobaty, větroně..... Když používám jeden TX, nemusím se dívat kde je který přepínač, trim, obsluhuji to popaměti, neztratím model ne obloze.
-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post