Lze létat v okolí letiště (ATZ), kde je GRID 0m?

Co vše se vás bude týkat z hlediska legislativy, zákonů a nařízení, když budete chtít létat s RC modelem nebo dronem. Registrace, pilotní licence, testy, pojištění apod.
LEON
Admin
Admin
Guru
Guru
3
Has thanked: 1051 times
Been thanked: 307 times

Kategorie modeláře:

Organizace:

Lze létat v okolí letiště (ATZ), kde je GRID 0m?

Post by LEON »

Protože se kvůli letišti 2km daleko stalo okolí našeho města legislativně nelétatelným prostředím (kvůli ATZ všude GRID 0m) a protože jsem tu měl oblíbenou "modelářskou" louku, kde odjakživa létali důchodci s Betama, mládež s koptérama a létajícíma hračkama a děti každou chvíli pouští draky, nedalo mi to a poslal jsem na místní letiště oficiální dotaz, jestli jim nevadí na tomto místě provozování mých RC modelů. Přiložil jsem mapku s vyznačeným místem létání a popsal, že se lety mých RC modelů provozují 2km od RWY mimo osu dráhy a že preferuji spíš menší EPP modely, převážně SUB250 kategorie. Hned druhý den mi ochotně odepsali, že v tom vůbec nevidí problém, ať létám dál a ještě poděkovali za dotaz.
Takže pokud máte také kvůli ATZ v okolí nulový GRID, neznamená to ještě, že se tam nedá létat vůbec, třeba se stačí jen slušně zeptat ;) (A hlavně samozřejmě při létání u blízkého letiště dbát maximální opatrnosti)

EDIT: Opraveno moje chybně označené letiště jako CTR
Last edited by LEON on 14 May 2026 14:33, edited 1 time in total.
FPV Air Combat - Hledáme nadšence pro tuto adrenalinovou modelářskou disciplínu, více info ZDE

7591
Znalý uživatel
Znalý uživatel
Been thanked: 84 times

Re: Lze létat v okolí letiště (CTR), kde je GRID 0m?

Post by 7591 »

Můžu dotaz?
Jaké je to letiště?

Radši upravím příspěvek ještě než odpoví administrátor LEON, než to budou číst ostatní.
Podle bydliště LEON předpokládám letiště Nové Město nad Metují.
Tohle letiště nemá CTR !!!
CTR má v ČR jen 6 civilních a 4 vojenská letiště. Ostatní "aeroklubová" mají ATZ. To je významný rozdíl. Jít létat do ATZ, nebo to zkusit v CTR. V ATZ se dříve létalo naprosto běžně přímo na letištích a i dnes je to někde možné ( např. Benešov a další).
Naproti tomu v CTR je to téměř nemožné . Jsou výjimky ( Sobínka) za přesně definovaných schválených pravidel.
V CTR je vertikální prostor GND (AGL) od země až do nějaké dost vysoké letové hladiny ( např. 5000ft AMSL). Nepoužitelný prostor pro modeláře.
Nezkoušejte létat v CTR. (Samozřejmě někdo namítne, že to jde do výšky zástavby v tom místě).
Naproti tomu v ATZ se stačí domluvit s letištěm, službou AFIS. Jen vyjímečně budou dělat problémy. Pokud to bude ale letiště jako např. Příbram, kde se kdysi běžně s modely létalo na konci dráhy mimo osu, tak tam už to dnes kvůli značnému provozu nepůjde.
Last edited by 7591 on 14 May 2026 14:17, edited 1 time in total.

LEON
Admin
Admin
Guru
Guru
3

Kategorie modeláře:

Organizace:

Re: Lze létat v okolí letiště (CTR), kde je GRID 0m?

Post by LEON »

LKNM, odkud startuje ta fešná OK-GIB ;)
FPV Air Combat - Hledáme nadšence pro tuto adrenalinovou modelářskou disciplínu, více info ZDE

LEON
Admin
Admin
Guru
Guru
3

Kategorie modeláře:

Organizace:

Re: Lze létat v okolí letiště (ATZ), kde je GRID 0m?

Post by LEON »

Jo, máš pravdu, je to ATZ, ne CTR, trochu jsem si popletl pojmy, už jsem to v textu opravil, ať to někoho nesplete, protože ten rozdíl není malý.
Díky za upozornění! ;) Jednalo se mi hlavně o ten GRID 0m na DroneMap, že tento údaj vždycky neznamená, že se tam nedá létat vůbec.

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “1 - Legislativa leteckých modelů a dronů”