Pokud se vám nezobrazují některé příspěvky, nebo nemůžete stahovat přílohy z nich, je to způsobeno tím, že nejste přihlášeni. Pro plný přístup do všech sekcí fóra a pro stahování příloh proveďte prosím snadnou registraci na tomto fóru a přihlašte se. Více informací o provedení registrace se lze dočíst ZDE.
Přečtěte si také pravidla fóra, provedením registrace vyjadřujete souhlas s jejich dodržováním.

Depronová Variante75 a zub času

Název napovídá vše. Konstrukčně nejjednoduší RC modely.
Odpovědět
REX
Mazák

Depronová Variante75 a zub času

Příspěvek od REX »

Dneska se mi náhodou konečně podařilo najít depronové samokřídlo Variante75, které mi jako volný model bez RC, poháněné raketovým motorem, ulétlo 9.6. letošního roku, tzn přes půl roku venku za působení snad všech možných rozmarů počasí, letní bouřky, vysoké teploty, podzimní plejskanice, spousta vody a nakonec i sníh a velmi nízké teploty hluboko pod nulou!

Když mi toho dne ulétlo, byl jsem samozřejmě dost naštvaný, zhruba jsem věděl kde je, ale vysoké listnaté stromy a na zemi džungle všelijaké divoce rostlé vegetace mi nedávalo moc šancí na úspěch.... Ale nevzdával jsem to a několikrát zkoušel hledat, postupem času jsem přestal, kopřivy jsou zákeřný soupeř! Ale stále přemýšlel o tom jestli a kdy ho najdu. Navíc bylo na modelu i mé telefonní číslo pro takové případy, ale evidentně tam chodí jen divoká zvířata.

Hledat jsem časem přestal chodit, ale vždy když jel náhodou kolem jsem přemýšlel že bych se zase měl jít podívat.... A až dneska na vycházce se syny jsem řekl ať počkají u cesty, že se půjdu jen mrknout a úspěch!!! V šedi zimní přírody jsem zahlédl proužek něčeho bílého a jak jsem byl rád že to byla Variante75! Akorát to bylo zhruba 10 metrů jinde než jsem původně předpokládal že by měla být a ani se nedostala za potok jak jsem si myslel a vypadá to, že spadla až na podzim, kdy stromy přišly o listí....

Na to že bylo přes půl roku venku v přírodě vypadá poměrně dobře si myslím, teď pomalu vysychá v teple, uvidím až časem jestli to půjde, ale řekl jsem si, že by stálo za to opět křídlo dostat do vzduchu aby létalo.... Tak snad se zadaří a pokud ano, dostane silnější raketový motor a RC řízení 8-)
IMG_20221229_143316~4.jpg
IMG_20221229_143321~2.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho, co dělám...

REX
Mazák

Re: Depronová Variante75 a zub času

Příspěvek od REX »

Dneska jsem pořádně zahýbal s přestavbou a renovací po ztrátě modelu.
Motor jsem zvolil TSP L2-HP (asi to bude slušná raketa) serva 2-gramová GO, už se mi osvědčily v jiném malém modelu, přijímač je 1-gramový FlySky a 1S 180mAh baterka, vzletová váha by měla být do 50g, po vyhoření motoru o pár gramů méně :)
Elevony budou v místě modré pásky, sice to není ideální řešení, nebude to tak citlivé na křidélka, ale přijde mi to jako lepší řešení, než řezat do tenkých nakroucených konců křídel.... Už to mám podobně u jiného letadla a funguje to dobře.
IMG_20230101_221738~2.jpg
IMG_20230101_215346~2.jpg
IMG_20230101_215334.jpg
IMG_20230101_192014~2.jpg

Letec
Zelenáč

Příspěvek od Letec »

Hodně zajímavý příběh! Nevěřil bych že bude po tak dlouhé době stále ve stavu k opravě, kdy poletí?
Vzduch je stále naše moře

REX
Mazák

Příspěvek od REX »

Poletí nevím kdy, ale poletí a to je důležité ;)

REX
Mazák

Příspěvek od REX »

Už se to blíží, teď už čekám jenom na vhodné počasí!
Snad se zadaří.... Váha ,,natankovaného" 58 gramů 8-)
IMG_20230110_214706.jpg
IMG_20230110_214748.jpg
IMG_20230110_214930.jpg

Letec
Zelenáč

Příspěvek od Letec »

Pěkné, doufám se bude i video?
A co že je to za motory?
Vzduch je stále naše moře

REX
Mazák

Příspěvek od REX »

https://www.modelcentrum.cz/hledat?q=Tsp&ok=+

Motory viz odkaz, konkrétně pro toto křídlo je použitý L-2HP

REX
Mazák

Příspěvek od REX »

Variante75 dnes letěla poháněná raketovým motorem a RC řízená!
Konečně jsem měl trochu času a zhodnotil počasí jako vyhovující (bohužel ne úplně ideální) tak jsme šli se synem na to. Občas se ve větší výšce a dálce ztrácela na pozadí světle šedých mraků, ale stačilo trochu změnit směr a křídlo se zase objevilo....
Daly jsme 2 starty, stále bojuji se zapalováním motorů, nikdy se mi to nepovede na první dobrou, ale v nejhorším 3. pokus dopadl.
Řídil syn, já zapaloval a odhazoval, další člověk, kameraman k dispozici nebyl, takže video mám jen takové nic moc a už jen klouzavého letu bez motoru.
Ale zvuk syčícího motoru a kouřová stopa za modelem je prostě dokonalá a nejlepší je, když letí směrem od nás ve stoupavém letu a je vidět svítící žlutooranžový střed hořícího motoru. 8-)

Odpovědět

Zpět na „Samokřídla a delty“