Jakou pasku pouzivate pri barveni EPP?
Jakou pasku pouzivate pri barveni EPP?
uz sem zkusil nekolik, ale porad mi to docela dost podtejka nebo je na to nejakej jinej trik?
Re: Jakou pasku pouzivate pri barveni EPP?
Klasické EPP je porézní - a to hodně. Takže srze ty krátery se barva dostane pod pásku skoro vždy.
Takže buď nepoužívat štětec a tupovací technikou (houbička) nanášet jen velice malé množství barvy ve více vrstvách, nebo použít stříkací pistoli...
Já ještě objevil jeden trik (i když asi ne jako první). Před barvením, v místech kde se budou sbíhat dvě nebo více barev, povrch potřu šlehaným tmelem (za 40 Kč z OBI) a pořádně rozetřu/utřu hadříkem. Tím se vyplní jen póry a barvení jde o hodně lépe. Musí se ale utřít opravdu poctivě - pokud totiž zůstane tmel i na povrchu EPP, povrch má trochu jinou strukturu a po nabarvení to je zblízka viditelné. Další varianta je potřít takto celý model - je to zdlouhavější, ale zase zmizí "EPP struktura".
Takže buď nepoužívat štětec a tupovací technikou (houbička) nanášet jen velice malé množství barvy ve více vrstvách, nebo použít stříkací pistoli...
Já ještě objevil jeden trik (i když asi ne jako první). Před barvením, v místech kde se budou sbíhat dvě nebo více barev, povrch potřu šlehaným tmelem (za 40 Kč z OBI) a pořádně rozetřu/utřu hadříkem. Tím se vyplní jen póry a barvení jde o hodně lépe. Musí se ale utřít opravdu poctivě - pokud totiž zůstane tmel i na povrchu EPP, povrch má trochu jinou strukturu a po nabarvení to je zblízka viditelné. Další varianta je potřít takto celý model - je to zdlouhavější, ale zase zmizí "EPP struktura".
Pro barvení EPP modelu jsem zkoušel speciální barvu ve spreji, která je doporučená přímo pro EPP (RC STYRO) a dá se koupit v modelářské prodejně. Barva je dost řídká a vzhledem k pórézitě EPP opravdu pod páskou podtéká (pouříval jsem papírovou lepicí pásku). Pro lepší přilnavost je dobré povrch trochu zdrsnit a odmastit, jinak moc nedrží.
Jako další variantu jsem zkusil vodou ředitelnou akrylátovou barvu a nanášení štetcem. Nanášení štětcem je sice o něco pomalejší než nástřik, ale hustotu barvy můžete částečně ovlivnit naředením vodou, což mi vyhovovalo. Řekl bych, že v porovnání s barvou RC Styro má lepší přilnavost. Pokud bud někdy opět barvit EPP, opět použiju vodou ředitelnou barvu a štětec.
Jako další variantu jsem zkusil vodou ředitelnou akrylátovou barvu a nanášení štetcem. Nanášení štětcem je sice o něco pomalejší než nástřik, ale hustotu barvy můžete částečně ovlivnit naředením vodou, což mi vyhovovalo. Řekl bych, že v porovnání s barvou RC Styro má lepší přilnavost. Pokud bud někdy opět barvit EPP, opět použiju vodou ředitelnou barvu a štětec.
Optic 6 - 2,4GHz, Easy Glider Pro, Mentor, Extra 300
- Salaman
- Plodný uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Zkus tupovat houbičkou z molitanu je to o mnoho lepší než štětcem. Já většinou EPP nastříkám akrylovým autosprejem protože tónovací barvy jsou hodně těžké, tak jimi tupuji pouze detaily, nápisy apod. http://www.rcfly.cz/stavba/stavba%20epp.htmMichal píše:Pro barvení EPP modelu jsem zkoušel speciální barvu ve spreji, která je doporučená přímo pro EPP (RC STYRO) a dá se koupit v modelářské prodejně. Barva je dost řídká a vzhledem k pórézitě EPP opravdu pod páskou podtéká (pouříval jsem papírovou lepicí pásku). Pro lepší přilnavost je dobré povrch trochu zdrsnit a odmastit, jinak moc nedrží.