Všiml jsem si, že na fóru chybí diskuse o nejrůznějších katapultech pro usnadnění startů leteckých modelů, používáte někdo něco podobného? Já jsem měl pouze primitivní HobbyKing Bungee, což byl v podstatě pouze komfortnější gumicuk odpalovaný pedálem, než nějaký sofistikovaný mechanizovaný katapult: https://hobbyking.com/en_us/pedal-opera ... embly.html
Bohužel nebyl příliš vhodný pro start samokřídel se servy umístěnými ze spodu křídel, která jsem v té době létal nejčastěji, protože v polovině vodících trubek vyčnívala plastová spojka, o kterou vždyckiy dostaly při startu páčky serv ránu. Klasický model letadla měl křídla až za tou spojkou, tak u těch problém nebyl. Věnoval jsem ho proto synovci, který v té době létal s Betou 1400.
Ale zaujalo mě technické provedení následujícího katapultu. Sice možná ne příliš praktické, ale pracující na zajímavém elektromagnetickém principu
FPV Air Combat - Hledáme nadšence pro tuto adrenalinovou modelářskou disciplínu, více info ZDE
První co bylo, tak jsem zhotovil jen rampu z drátu, hlazenky, ze kterého startoval raketový Komet vlastní silou! Takový kousek mu stačil aby se vznesl, ale bylo potřeba použít motor Klima, který měl dostatek síly, ale hořel jen cca 6s. Se slabšími motory které hoří delší dobu je samotná rampa nepoužitelná!
K této rampě už pak bylo snadné vyrobit pedál se spouštěcím mechanizmem a startovat tak i jiná letadla, ale lenost rozhodla, že podobný systém s pedálem a nakonec i rampou je zbytečně složitý.
Ještě jsem ale zkusil i systém pedálu ale bez rampy! Laminátový Komet s vrtulí vpředu byl dostatečně odolný jak vůči neupravené startovací ploše, tak na razantní start silnou gumou, byla to docela sranda ....
Jenže i pedál mi přišel zbytečný, tak vyzkoušel start, kdy byl Komet přidělaný za háček s nataženou gumou a já držel model úplně vzadu. Háček byl zalepený dostatečně, takže nebyl problém a laminátový trup zvládal síly od natažené gumy také. Jak jednoduché a snadné....
Nakonec jsem přišel na to, že podobný způsob startu zvládá i raketový Komet, kdy při použití slabších motorů, používám gumu jako pomocnou při startu pro udělení počáteční rychlosti a snazší starty.
Na začátku videa je krásně vidět natažená guma uchycená za háček vpředu modelu a následné vypuštění po zapálení motoru
Takže v podstatě startuji některé modely pomocí gumolana, ale víceméně lenost mě posunula k používání té nejjednodušší varianty bez startovacích ramp a pedálů
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho, co dělám...
Měl jsem rampu z plastových vodovodních trubek. Taky jsem to zjednodušil. Startoval jsem z trávy jako REX. Po čase je to vidět zespoda na trupu, tak používám pruh igelitu ( zpevněný " čtverečkovaný") 1m široký cca 5m dlouhý.