:!: :!: :!: Pokud se vám nezobrazují některé příspěvky, obrázky, přílohy, nebo nemůžete vyhledávat, je to způsobeno tím, že nejste přihlášeni :!: :!: :!:
Pro plný přístup do všech sekcí fóra a pro stahování příloh proveďte prosím snadnou registraci na tomto fóru a přihlašte se. Více informací o provedení registrace se lze dočíst ZDE.
Přečtěte si také pravidla fóra, provedením registrace vyjadřujete souhlas s jejich dodržováním.

Tipy na WW1 jednoplošníky?

Ankety, diskuze o modelaření, které se nehodí do ostatních kategorií ani do koše.
Odpovědět
LEON
Admin
Admin

Tipy na WW1 jednoplošníky?

Příspěvek od LEON »

S kolegou přemýšlíme o stavbě nějakého Air Combatového EPP modelu letadla z období první světové války, které by bylo vhodnější pro "hrubší" zacházení, tedy že by mu nevadily drobné kolize ve vzduchu nebo hrubší přistání. Na toto jsou kompaktnější modely WW2 stíhaček mnohem vhodnější, než subtilnější WW1 dvouplošníky a trojplošníky s choulostivými mezikřídelními vzpěrami a výztuhami. Přesto ale i v období první světové války existovaly některé zajímavé konstrukce jednoplošníků, které by byly vhodné pro tento účel a po převedení do velice hrubé polomakety by tak nemusely mít žádné vzpěry a lanka. Můžete mi doporučit nějaké takové WW1 jednoplošníky? Spíš středoplošníky nebo dolnoplošníky. Hornoplošníky s křídlem nad trupem na vzpěrách jako Fokker D.VIII nebo Morane-Saulnier P se mi nejeví pro toto hrubší zacházení jako příliš vhodné. Já zatím našel tyto:

Fokker E.III
Obrázek

Morane-Saulnier Type N
Obrázek

Morane-Saulnier Type H
Obrázek

Bristol M.1
Obrázek

Caproni Ca.20
Obrázek

Junkers J1
Obrázek

Junkers CL.1
Obrázek
Pro FPV Air Combat se hledají hráči z řad FPV modelářů. Přidejte se i vy na MAPU CZ/SK PILOTŮ, pokud máte o tuto adrenalinovou disciplínu zájem, i pokud stavbu svého prvního Combat modelu teprve zvažujete 8-) (Pro přidání pište SEM)

REX
Admin
Admin

Re: Tipy na WW1 jednoplošníky?

Příspěvek od REX »

Já bych se přikláněl spíš k modelům, které mají hranaté trupy, hlavně pro jednoduchost výroby. Z uvedených Fokker E.III, Morane-Saulnier, Junkers CL.1 a samozřejmě budou i nějaké další, nehledal jsem, jen vybíral z navržených.... ;)
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho, co dělám...

LEON
Admin
Admin

Příspěvek od LEON »

Jo, ty hranaté trupy půjdou dobře vyřezat řezačkou, to je pravda. Hlavně se mi jedná o doporučení, jaké existují zajímavé jednoplošníky z první světové války. Co vídávám na modelářských fotkách a videích na FB modelářské skupině, když už si nějaký modelář postaví WW1 jednoplošník, prakticky vždy je to jen Fokker Eindecker E.III. Očividně je to nejznámnější jednoplošník z první světové války. Díky mnoha rokům létání na leteckém simulátoru Rise of Flight mám určité povědomí o nemálo typech letounů z první světové, ale i tak toho mnoho o tehdejších jednoplošnících nevím. I v tom simulátoru byly snad jen dva jednoplošníci, právě ten Fokker E.III a Fokker D.VIII. A přesto už tenkrát existovala celá řada zajímavých jednoplošníků, jen už dnes nejsou tolik popularizované, jako ten notoricky známý německý Eindecker.
Pro FPV Air Combat se hledají hráči z řad FPV modelářů. Přidejte se i vy na MAPU CZ/SK PILOTŮ, pokud máte o tuto adrenalinovou disciplínu zájem, i pokud stavbu svého prvního Combat modelu teprve zvažujete 8-) (Pro přidání pište SEM)

joskapilot
Plodný uživatel
Plodný uživatel

Příspěvek od joskapilot »

Ahoj
Jo jednoplošníky budou do začátku fain , řezačka se pomalu blíží do finále, trochu jsem se zastavil u mechaniky, protože nerad jen něco kopíruji obzvlášť když mě to nesedí .
Tady tento je také pěkný:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Morane-Saulnier_P

LEON
Admin
Admin

Příspěvek od LEON »

Morane-Saulnier P je už ale bohužel hornoplošník, takže má křídlo připojené k trupu jen vzpěrami, což dělá ten model pro hrubší zacházení při Combatu choulostivější. Proto jsem hledal spíš jednoplošníky, které mají křídla připojena přímo k trupu, což dělá tu konstrukci modelu odolnější při tvrdších přistáních nebo drobných kolizích ve vzduchu, ke kterým při Combatu dochází.

joskapilot
Plodný uživatel
Plodný uživatel

Příspěvek od joskapilot »

Ono když to přilepíš na uhlíkové trubky tak se to utrhne vždy někde jinde :lol:
Spíše by se to muselo udělat na nějakou plošku a spojit dvěma šrouby aby se to dalo lépe rozdělat což je hmotnost navíc a ten středoplošník bude opravdu lepší jak píšeš.

REX
Admin
Admin

Příspěvek od REX »

Souhlasím s Joskou... Když to uděláš dostatečně pevné, bude to držet jak islámská víra a orveš to stejně jinde jako kdejaké jiné, viz:
IMG_20190629_072948.jpg
IMG_20190813_195956.jpg
Éro bylo sice balzové, ale takovou ránu, levá -pravá jsem s ničím jiným nedal a myslel jsem že bude orvané kde co a jaké bylo překvapení když rozlámané jen oba konce křídel... Ale naštvalo mě a za trest jsem ho vykuchal a poslal za odvoz do světa :lol:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

LEON
Admin
Admin

Příspěvek od LEON »

Rozumím tomu, že když se třeba dvojplošník udělá s poctivými výplety a vzpěrami, tak se ta křídla opravdu pevnostně provážou a hodně zpevní a nechají si líbit i hrubé zacházení. Ale i přesto se mi pro účel těch kolizí v Air Combatu, drobných pádů a oprav jejich následků jeví vhodnější klasická konstrukce jednoplošníku, spíš podobnější druhoválečné stíhačce, které se v Air Combatu používají nejčastěji :)
Mimochodem, jakou jsi měl Rexi motorizaci v tom krásném Fokkerovi?

REX
Admin
Admin

Příspěvek od REX »

Samozřejmě že když se udělá výplet, bude celkové pevnější, ale stále to bude dvouploch, který bude při kontaktu v souboji náchylnější na poškození. Jen jsem byl překvapený že můj Fokker při nepěkném kontaktu se zemí přežil až na konce křídel bez poškození! Možná tam teda ještě byla ulomená vrtule....

Motorizace AXI 2208/34 a 3S Li-Pol, vrtuli nevím

A tady je k němu něco málo. Je hezky vidět lešení k uchycení křídla a začátek tvorby toho šíleného Logenze!
https://rcfree.eu/viewtopic.php?t=757&hilit=Fokker

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Ostatní modelářská témata“