Je tu nějaký znalý houbař či spíše mykolog?

Vše co se nedá zařadit do ostatních témat
Karas
Mazák
Mazák
14
Been thanked: 4 times

Je tu nějaký znalý houbař či spíše mykolog?

Post by Karas »

Onehdná jsem našel neznámou houbu. V životě jsem ji neviděl, to není nijak zajímavé, jelikož jsem hafo hub nikdy neviděl, ale zaujala mě svým vzhledem. Rostla v trsech, ale nenechte se zmýlit, nikoli na pařezu nebo stromě jak by se dalo předpokládat, ale normálně v zemi ( vysoká smrčina, stráň).
Houbu jsem pochopitelně zahodil, ale musel jsem si ji vyfotit, abych si ověřil co to bylo.
Víte oč jde?
Attachments
DSC04091.jpg
DSC04091.jpg (315.32 KiB) Viewed 2259 times
Vteřiňák je dobrý sluha, ale zlý pán.

Puma163
Plodný uživatel
Plodný uživatel
13
Been thanked: 2 times

Systémová upozornění:

Re: Je tu nějaký znalý houbař či spíše mykolog?

Post by Puma163 »

Byly časy, kdy jsem znal snad všechno, co u nás roste. Toto vidím poprvé a myslím, že nic běžnýho to nebude. Možná by nebylo od věci tu fotku poslat nějakým mykologům.
Každý modelář se stane pilotem. Pokud se mu to nepodaří, zůstane modelářem navždy. http://www.rcalbum.com/index.php?sum=1782&amode=

vitstar
Plodný uživatel
Plodný uživatel
14
Been thanked: 2 times

Post by vitstar »

V RK je mykolog, který ti ji spolehlivě určí. Nějaký p. Matějka jestli si dobře pamatuju. absolvoval jsem loni jednu jeho přednášku a můj dojem je, že ví o čem hovoří a hlavně je to jeho velký kůň. :mrgreen:

LEON
Admin
Admin
Guru
Guru
3
Has thanked: 65 times
Been thanked: 38 times

Kategorie modeláře:

Organizace:

Post by LEON »

Tolik let a houba je stále neznámá? 8-) Zkusil jsem AI,

Odpověď ChatGPT:
Tohle vypadá jako tzv. pupavka (choroš) – konkrétně choroš oříš (Phaeolus schweinitzii), někdy mu lidé říkají i „rezavec borový“.
Roste nejčastěji u borovic nebo smrků, na pařezech či u kořenů.
Mladé plodnice jsou žlutohnědé, později tmavnou a mají tenhle rozpraskaný, rezavý vzhled jako na fotce.
Není jedlý, ale je zajímavý svým tvarem i barvou – dřív se z něj dokonce získávalo přírodní barvivo na vlnu.

Odpověď AI Copilota:
Tohle vypadá jako chorošovitá houba, pravděpodobně z rodu Ganoderma nebo Fomes. Podle tvaru, barvy a struktury by mohlo jít o:

🧠 Možné druhy:
Ganoderma applanatum (lesklokorka plochá): často roste na mrtvém dřevě, má tvrdý povrch a může mít hnědo-oranžové zbarvení.

Fomes fomentarius (troudnatec kopytovitý): známý svým kopytovitým tvarem, používá se historicky k výrobě troudu.

Laetiporus sulphureus (sírovec žlutooranžový): pokud je měkčí a má výrazně oranžové části, může to být tento jedlý druh, známý jako „kuře z lesa“.

📍 Kde se obvykle vyskytují:
Na kmenech nebo pařezech listnatých stromů (buk, dub, bříza)

V lesích, parcích, nebo na okrajích cest

⚠️ Poznámka:
Bez fyzického kontaktu a pohledu na spodní stranu (rourky, lupeny, barva výtrusů) nelze určit druh s jistotou. Některé druhy jsou léčivé, jiné nejedlé nebo dokonce mírně toxické.

Odpověď AI Perplexity:
Na obrázku je houba zvaná "hadovka smrdutá" (Phallus impudicus) ve stádiu zárodku, lidově označovaná jako "čertovo vajíčko" nebo také "vajíčko hadovky".​

Popis houby
Tato houba je v mladém stadiu kulovitá až mírně eliptická, povrch je tvrdý, na dotek připomíná sádlo nebo bramboru a nemá výrazný zápach. V dospělosti z vajíčka vyrůstá třeň s typickým falickým tvarem a objevuje se velmi silný, nelibý zápach připomínající hnijící maso.​

Využití a opatrnost
Mladá "vajíčka" jsou jedlá a někdy vyhledávaná jako delikatesa (syrová nebo lehce tepelně upravená), zatímco starší plodnice už nejsou doporučovány ke konzumaci kvůli silné vůni a chuti. Hadovka smrdutá není jedovatá, přesto je vhodné ji zaměňovat jen s jistotou, neboť některé druhy hub s podobným vzhledem mohou být nejedlé či toxické.​

A teď, které AI má teda pravdu? :? Tak je tu nějaký mykolog? :lol:
FPV Air Combat - Hledáme nadšence pro tuto adrenalinovou modelářskou disciplínu, více info ZDE

Return to “Pokec o všem možném i nemožném”