Onehdná jsem našel neznámou houbu. V životě jsem ji neviděl, to není nijak zajímavé, jelikož jsem hafo hub nikdy neviděl, ale zaujala mě svým vzhledem. Rostla v trsech, ale nenechte se zmýlit, nikoli na pařezu nebo stromě jak by se dalo předpokládat, ale normálně v zemi ( vysoká smrčina, stráň).
Houbu jsem pochopitelně zahodil, ale musel jsem si ji vyfotit, abych si ověřil co to bylo.
Víte oč jde?
Je tu nějaký znalý houbař či spíše mykolog?
- Karas
- Mazák

- 14
- Been thanked: 4 times
Je tu nějaký znalý houbař či spíše mykolog?
- Přílohy
-
- DSC04091.jpg (315.32 KiB) Zobrazeno 2259 x
Vteřiňák je dobrý sluha, ale zlý pán.
- Puma163
- Plodný uživatel

- 13
- Been thanked: 2 times
-
Systémová upozornění:
Re: Je tu nějaký znalý houbař či spíše mykolog?
Byly časy, kdy jsem znal snad všechno, co u nás roste. Toto vidím poprvé a myslím, že nic běžnýho to nebude. Možná by nebylo od věci tu fotku poslat nějakým mykologům.
Každý modelář se stane pilotem. Pokud se mu to nepodaří, zůstane modelářem navždy. http://www.rcalbum.com/index.php?sum=1782&amode=
V RK je mykolog, který ti ji spolehlivě určí. Nějaký p. Matějka jestli si dobře pamatuju. absolvoval jsem loni jednu jeho přednášku a můj dojem je, že ví o čem hovoří a hlavně je to jeho velký kůň. 
- LEON
- Admin

-
Guru
- 3
- Has thanked: 77 times
- Been thanked: 45 times
-
Kategorie modeláře:
Organizace:
Tolik let a houba je stále neznámá?
Zkusil jsem AI,
Odpověď ChatGPT:
Tohle vypadá jako tzv. pupavka (choroš) – konkrétně choroš oříš (Phaeolus schweinitzii), někdy mu lidé říkají i „rezavec borový“.
Roste nejčastěji u borovic nebo smrků, na pařezech či u kořenů.
Mladé plodnice jsou žlutohnědé, později tmavnou a mají tenhle rozpraskaný, rezavý vzhled jako na fotce.
Není jedlý, ale je zajímavý svým tvarem i barvou – dřív se z něj dokonce získávalo přírodní barvivo na vlnu.
Odpověď AI Copilota:
Tohle vypadá jako chorošovitá houba, pravděpodobně z rodu Ganoderma nebo Fomes. Podle tvaru, barvy a struktury by mohlo jít o:
Možné druhy:
Ganoderma applanatum (lesklokorka plochá): často roste na mrtvém dřevě, má tvrdý povrch a může mít hnědo-oranžové zbarvení.
Fomes fomentarius (troudnatec kopytovitý): známý svým kopytovitým tvarem, používá se historicky k výrobě troudu.
Laetiporus sulphureus (sírovec žlutooranžový): pokud je měkčí a má výrazně oranžové části, může to být tento jedlý druh, známý jako „kuře z lesa“.
Kde se obvykle vyskytují:
Na kmenech nebo pařezech listnatých stromů (buk, dub, bříza)
V lesích, parcích, nebo na okrajích cest
Poznámka:
Bez fyzického kontaktu a pohledu na spodní stranu (rourky, lupeny, barva výtrusů) nelze určit druh s jistotou. Některé druhy jsou léčivé, jiné nejedlé nebo dokonce mírně toxické.
Odpověď AI Perplexity:
Na obrázku je houba zvaná "hadovka smrdutá" (Phallus impudicus) ve stádiu zárodku, lidově označovaná jako "čertovo vajíčko" nebo také "vajíčko hadovky".
Popis houby
Tato houba je v mladém stadiu kulovitá až mírně eliptická, povrch je tvrdý, na dotek připomíná sádlo nebo bramboru a nemá výrazný zápach. V dospělosti z vajíčka vyrůstá třeň s typickým falickým tvarem a objevuje se velmi silný, nelibý zápach připomínající hnijící maso.
Využití a opatrnost
Mladá "vajíčka" jsou jedlá a někdy vyhledávaná jako delikatesa (syrová nebo lehce tepelně upravená), zatímco starší plodnice už nejsou doporučovány ke konzumaci kvůli silné vůni a chuti. Hadovka smrdutá není jedovatá, přesto je vhodné ji zaměňovat jen s jistotou, neboť některé druhy hub s podobným vzhledem mohou být nejedlé či toxické.
A teď, které AI má teda pravdu?
Tak je tu nějaký mykolog? 
Odpověď ChatGPT:
Tohle vypadá jako tzv. pupavka (choroš) – konkrétně choroš oříš (Phaeolus schweinitzii), někdy mu lidé říkají i „rezavec borový“.
Roste nejčastěji u borovic nebo smrků, na pařezech či u kořenů.
Mladé plodnice jsou žlutohnědé, později tmavnou a mají tenhle rozpraskaný, rezavý vzhled jako na fotce.
Není jedlý, ale je zajímavý svým tvarem i barvou – dřív se z něj dokonce získávalo přírodní barvivo na vlnu.
Odpověď AI Copilota:
Tohle vypadá jako chorošovitá houba, pravděpodobně z rodu Ganoderma nebo Fomes. Podle tvaru, barvy a struktury by mohlo jít o:
Ganoderma applanatum (lesklokorka plochá): často roste na mrtvém dřevě, má tvrdý povrch a může mít hnědo-oranžové zbarvení.
Fomes fomentarius (troudnatec kopytovitý): známý svým kopytovitým tvarem, používá se historicky k výrobě troudu.
Laetiporus sulphureus (sírovec žlutooranžový): pokud je měkčí a má výrazně oranžové části, může to být tento jedlý druh, známý jako „kuře z lesa“.
Na kmenech nebo pařezech listnatých stromů (buk, dub, bříza)
V lesích, parcích, nebo na okrajích cest
Bez fyzického kontaktu a pohledu na spodní stranu (rourky, lupeny, barva výtrusů) nelze určit druh s jistotou. Některé druhy jsou léčivé, jiné nejedlé nebo dokonce mírně toxické.
Odpověď AI Perplexity:
Na obrázku je houba zvaná "hadovka smrdutá" (Phallus impudicus) ve stádiu zárodku, lidově označovaná jako "čertovo vajíčko" nebo také "vajíčko hadovky".
Popis houby
Tato houba je v mladém stadiu kulovitá až mírně eliptická, povrch je tvrdý, na dotek připomíná sádlo nebo bramboru a nemá výrazný zápach. V dospělosti z vajíčka vyrůstá třeň s typickým falickým tvarem a objevuje se velmi silný, nelibý zápach připomínající hnijící maso.
Využití a opatrnost
Mladá "vajíčka" jsou jedlá a někdy vyhledávaná jako delikatesa (syrová nebo lehce tepelně upravená), zatímco starší plodnice už nejsou doporučovány ke konzumaci kvůli silné vůni a chuti. Hadovka smrdutá není jedovatá, přesto je vhodné ji zaměňovat jen s jistotou, neboť některé druhy hub s podobným vzhledem mohou být nejedlé či toxické.
A teď, které AI má teda pravdu?
FPV Air Combat - Hledáme nadšence pro tuto adrenalinovou modelářskou disciplínu, více info ZDE