Pokud se vám nezobrazují některé příspěvky, nemůžete stahovat přílohy z nich, nebo vyhledávat, je to způsobeno tím, že nejste přihlášeni. Pro plný přístup do všech sekcí fóra a pro stahování příloh proveďte prosím snadnou registraci na tomto fóru a přihlašte se. Více informací o provedení registrace se lze dočíst ZDE.
Přečtěte si také pravidla fóra, provedením registrace vyjadřujete souhlas s jejich dodržováním.

Jak 3 (Fara)

hashpi
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Jak 3 (Fara)

Příspěvek od hashpi »

Dalším érem do mé sbírky je tenhle prcek. Původně se mi moc do něj nechtělo protože je to rusák a nejsem příznivcem Putina :lol: Ale jinak se mi plánek docela zamlouvá a na současnou situaci se ohlížet nebudu. V té době to byl skvělý stíhač.

Pár údajů o modelu:

Měřítko 1:8,44
Rozpětí 1090 mm
Délka 980 mm
Hmotnost 1500-1650 g
Motor 2,5 až 3,5 cm3
Ovládané prvky S, V, Kř., M
Konstrukce Jaroslav Fara

Kařdopádně budou nutné opět nějaké menší úpravy.
Otočit motor hlavou dolů a posunout asi o 15mm motorovou přepážku do zadu aby se tam 3,5 vešla. I tak bude hlava trochu trčet díky úzkému trupu. Pořád však lepší než jak je u prototypu a celá hlava čumí ven.
Pak se mi nelíbí úzká a dlouhá křidélka. Ty už jsem překreslil s kompromisem letových vlasností a monografie skutečného letadla.
EDIT:
Ještě přikládám plánek pro možné vaše rady :mrgreen:
Obrázek
Naposledy upravil(a) hashpi dne 19 úno 2015 14:10, celkem upraveno 4 x.

REX
Mazák

Re: Jak 3 (Fara)

Příspěvek od REX »

hashpi píše:Dalším érem do mé sbírky je tenhle prcek. Původně se mi moc do něj nechtělo protože je tu rusák a nejsem příznivcem Putina :lol: Ale jinak se mi plánek docela zamlouvá a na současnou situaci se ohlížet nebudu. V té době to byl skvělý stíhač.
Na tvůj vkus prcek, to je fakt :lol: ale ta váha mi na jeho velikost připadá hodně, no alespoň to bude mít i stíhačkový letový projev :!:
Jinak dobrá volba, skvělá předloha a já se svým Jakem 9 moooc rád lítám, užívám si pěkných křivek letadla i letového projevu. Budeš spokojený a už se těším na fotky ze stavby.
A Putin má i dobré názory, až to najdu, pošlu ti to do e-mailu 8-) já na něho negativní názor nemám, asi ne všechno dělá dobře, ale kdo z nás je bezchybný...
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho, co dělám...

hashpi
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hashpi »

Samozřejmě se budu snažit ho postavit co nejlehčej, ale je vidět, že i stouhle hmotností to modelářům lítá :lol: Proto tam mám i tu 3.5ku s rezervou výkonu. Bude to můj druhý kombat :mrgreen: Myslím si že do těch 1300g by se dalo vejít v pohodě.

REX
Mazák

Příspěvek od REX »

1300 už je mnohem lepší ;)

hashpi
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hashpi »

Uvidíme :D . Dřív měla taky elektronika o proti dnešku 2-3krát větší hmotnost.

REX
Mazák

Příspěvek od REX »

hashpi píše: Dřív měla taky elektronika o proti dnešku 2-3krát větší hmotnost.
Zní to až neuvěřitelně :lol: ale je to tak! Dneska už to spousta modelářů (většinou jen pilotů) ani netuší s čím se dřív modelařilo. A to jsem nezažil tu pravou modelařinu, když si člověk musel postavit i rádio...

hashpi
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hashpi »

A víš, že já jsem v mých začátcích chtěl po bratrovi, aby mi tu vysílačku udělal podle Amatérského rádia? Nakonec dělal radši zesilovač na rádio apod. :lol:
Mám tu doma ještě serva od Modely, takové ty pořádné, masivní, je pak musím zvážit. Když jsem neměl balsu tak jsem si musel nařezat prkýnka z topolu :lol: , křídla pak polystyren polepený tapetou a nebo papírovou hnědou páskou. A pak docházelo, ne však u mne, ke stavbám z kartonu apod. :lol:

Ale teď k Jakovi.
Už mám rozdělané křídla a mezitím při čase jsem si nachystal bočnice trupu. Dnes musím ještě pro nějaký materiál. Hlavně překližku na trup a pak ještě balsu.

hashpi
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hashpi »

Tak zítra bych mohl slepit půlky křídel dohromady. Zatím mám skoro hotové obě poloviny. Bez křidélka a jeho náhonu s táhly váží jedna polovina 60 g.
Trup mám z menší části taky hotový.Teď je na řadě vrchní řada obloukových přepážek.
Zatím přemýšlím co bude lepší u přední části trupu motoru. Jestli vyrobit na motor laminátový kryt, který se nasune na trup. A nebo jak je na plánu ho slepit a vybrousit z balsy. V druhém případě bych pak musel udělat ze spodu zbytečně velkou díru pro montáž motoru. Tak babo raď :lol: :mrgreen:

REX
Mazák

Příspěvek od REX »

...docela obdivuju tvoje pracovní nasazení! A závidím, já se k ničemu nedokážu pořádně přinutit.
A nejsem sice baba :lol: ale ten motorovej kryt bych viděl z laminátu. Já dělal na svýho Jaka balzový a docela pakárna. Ale zase mám éro celobalzový :lol:

hashpi
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hashpi »

Tak tedy laminát :lol: Bude to sice pracnější s výrobou formy, ale na druhou stranu dokonalejší a pevnější. Budu muset vyřešit taky chlazení válce, když ze předu bude kužel navazující přímo na kryt. Snad bude stačit jen prostor kolem válce.
Ještě mám připravené podvozky. Zadní bude řiditelný a přední demontovatelný. Akorát zrovna teď se nemůžu dokopat ke stavbě. Sedím u TV s noťasem a koukám na Záhadu hlavolamu na CSfilmu :lol:

Odpovědět

Zpět na „Modely letadel, jejich detaily, plánky a návody“