Pokud se vám nezobrazují některé příspěvky, nemůžete stahovat přílohy z nich, nebo vyhledávat, je to způsobeno tím, že nejste přihlášeni. Pro plný přístup do všech sekcí fóra a pro stahování příloh proveďte prosím snadnou registraci na tomto fóru a přihlašte se. Více informací o provedení registrace se lze dočíst ZDE.
Přečtěte si také pravidla fóra, provedením registrace vyjadřujete souhlas s jejich dodržováním.
Přečtěte si také pravidla fóra, provedením registrace vyjadřujete souhlas s jejich dodržováním.
Jak 3 (Fara)
-
- Zkušený
- Kontaktovat uživatele:
Jak 3 (Fara)
Dalším érem do mé sbírky je tenhle prcek. Původně se mi moc do něj nechtělo protože je to rusák a nejsem příznivcem Putina Ale jinak se mi plánek docela zamlouvá a na současnou situaci se ohlížet nebudu. V té době to byl skvělý stíhač.
Pár údajů o modelu:
Měřítko 1:8,44
Rozpětí 1090 mm
Délka 980 mm
Hmotnost 1500-1650 g
Motor 2,5 až 3,5 cm3
Ovládané prvky S, V, Kř., M
Konstrukce Jaroslav Fara
Kařdopádně budou nutné opět nějaké menší úpravy.
Otočit motor hlavou dolů a posunout asi o 15mm motorovou přepážku do zadu aby se tam 3,5 vešla. I tak bude hlava trochu trčet díky úzkému trupu. Pořád však lepší než jak je u prototypu a celá hlava čumí ven.
Pak se mi nelíbí úzká a dlouhá křidélka. Ty už jsem překreslil s kompromisem letových vlasností a monografie skutečného letadla.
EDIT:
Ještě přikládám plánek pro možné vaše rady
Pár údajů o modelu:
Měřítko 1:8,44
Rozpětí 1090 mm
Délka 980 mm
Hmotnost 1500-1650 g
Motor 2,5 až 3,5 cm3
Ovládané prvky S, V, Kř., M
Konstrukce Jaroslav Fara
Kařdopádně budou nutné opět nějaké menší úpravy.
Otočit motor hlavou dolů a posunout asi o 15mm motorovou přepážku do zadu aby se tam 3,5 vešla. I tak bude hlava trochu trčet díky úzkému trupu. Pořád však lepší než jak je u prototypu a celá hlava čumí ven.
Pak se mi nelíbí úzká a dlouhá křidélka. Ty už jsem překreslil s kompromisem letových vlasností a monografie skutečného letadla.
EDIT:
Ještě přikládám plánek pro možné vaše rady
Naposledy upravil(a) hashpi dne 19 úno 2015 14:10, celkem upraveno 4 x.
- REX
- Mazák
Re: Jak 3 (Fara)
Na tvůj vkus prcek, to je fakt ale ta váha mi na jeho velikost připadá hodně, no alespoň to bude mít i stíhačkový letový projevhashpi píše:Dalším érem do mé sbírky je tenhle prcek. Původně se mi moc do něj nechtělo protože je tu rusák a nejsem příznivcem Putina Ale jinak se mi plánek docela zamlouvá a na současnou situaci se ohlížet nebudu. V té době to byl skvělý stíhač.
Jinak dobrá volba, skvělá předloha a já se svým Jakem 9 moooc rád lítám, užívám si pěkných křivek letadla i letového projevu. Budeš spokojený a už se těším na fotky ze stavby.
A Putin má i dobré názory, až to najdu, pošlu ti to do e-mailu já na něho negativní názor nemám, asi ne všechno dělá dobře, ale kdo z nás je bezchybný...
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho, co dělám...
-
- Zkušený
- Kontaktovat uživatele:
Samozřejmě se budu snažit ho postavit co nejlehčej, ale je vidět, že i stouhle hmotností to modelářům lítá Proto tam mám i tu 3.5ku s rezervou výkonu. Bude to můj druhý kombat Myslím si že do těch 1300g by se dalo vejít v pohodě.
- REX
- Mazák
-
- Zkušený
- Kontaktovat uživatele:
Uvidíme . Dřív měla taky elektronika o proti dnešku 2-3krát větší hmotnost.
- REX
- Mazák
Zní to až neuvěřitelně ale je to tak! Dneska už to spousta modelářů (většinou jen pilotů) ani netuší s čím se dřív modelařilo. A to jsem nezažil tu pravou modelařinu, když si člověk musel postavit i rádio...hashpi píše: Dřív měla taky elektronika o proti dnešku 2-3krát větší hmotnost.
-
- Zkušený
- Kontaktovat uživatele:
A víš, že já jsem v mých začátcích chtěl po bratrovi, aby mi tu vysílačku udělal podle Amatérského rádia? Nakonec dělal radši zesilovač na rádio apod.
Mám tu doma ještě serva od Modely, takové ty pořádné, masivní, je pak musím zvážit. Když jsem neměl balsu tak jsem si musel nařezat prkýnka z topolu , křídla pak polystyren polepený tapetou a nebo papírovou hnědou páskou. A pak docházelo, ne však u mne, ke stavbám z kartonu apod.
Ale teď k Jakovi.
Už mám rozdělané křídla a mezitím při čase jsem si nachystal bočnice trupu. Dnes musím ještě pro nějaký materiál. Hlavně překližku na trup a pak ještě balsu.
Mám tu doma ještě serva od Modely, takové ty pořádné, masivní, je pak musím zvážit. Když jsem neměl balsu tak jsem si musel nařezat prkýnka z topolu , křídla pak polystyren polepený tapetou a nebo papírovou hnědou páskou. A pak docházelo, ne však u mne, ke stavbám z kartonu apod.
Ale teď k Jakovi.
Už mám rozdělané křídla a mezitím při čase jsem si nachystal bočnice trupu. Dnes musím ještě pro nějaký materiál. Hlavně překližku na trup a pak ještě balsu.
-
- Zkušený
- Kontaktovat uživatele:
Tak zítra bych mohl slepit půlky křídel dohromady. Zatím mám skoro hotové obě poloviny. Bez křidélka a jeho náhonu s táhly váží jedna polovina 60 g.
Trup mám z menší části taky hotový.Teď je na řadě vrchní řada obloukových přepážek.
Zatím přemýšlím co bude lepší u přední části trupu motoru. Jestli vyrobit na motor laminátový kryt, který se nasune na trup. A nebo jak je na plánu ho slepit a vybrousit z balsy. V druhém případě bych pak musel udělat ze spodu zbytečně velkou díru pro montáž motoru. Tak babo raď
Trup mám z menší části taky hotový.Teď je na řadě vrchní řada obloukových přepážek.
Zatím přemýšlím co bude lepší u přední části trupu motoru. Jestli vyrobit na motor laminátový kryt, který se nasune na trup. A nebo jak je na plánu ho slepit a vybrousit z balsy. V druhém případě bych pak musel udělat ze spodu zbytečně velkou díru pro montáž motoru. Tak babo raď
- REX
- Mazák
...docela obdivuju tvoje pracovní nasazení! A závidím, já se k ničemu nedokážu pořádně přinutit.
A nejsem sice baba ale ten motorovej kryt bych viděl z laminátu. Já dělal na svýho Jaka balzový a docela pakárna. Ale zase mám éro celobalzový
A nejsem sice baba ale ten motorovej kryt bych viděl z laminátu. Já dělal na svýho Jaka balzový a docela pakárna. Ale zase mám éro celobalzový
-
- Zkušený
- Kontaktovat uživatele:
Tak tedy laminát Bude to sice pracnější s výrobou formy, ale na druhou stranu dokonalejší a pevnější. Budu muset vyřešit taky chlazení válce, když ze předu bude kužel navazující přímo na kryt. Snad bude stačit jen prostor kolem válce.
Ještě mám připravené podvozky. Zadní bude řiditelný a přední demontovatelný. Akorát zrovna teď se nemůžu dokopat ke stavbě. Sedím u TV s noťasem a koukám na Záhadu hlavolamu na CSfilmu
Ještě mám připravené podvozky. Zadní bude řiditelný a přední demontovatelný. Akorát zrovna teď se nemůžu dokopat ke stavbě. Sedím u TV s noťasem a koukám na Záhadu hlavolamu na CSfilmu