:!: :!: :!: Pokud se vám nezobrazují některé příspěvky, obrázky, přílohy, nebo nemůžete vyhledávat, je to způsobeno tím, že nejste přihlášeni :!: :!: :!:
Pro plný přístup do všech sekcí fóra a pro stahování příloh proveďte prosím snadnou registraci na tomto fóru a přihlašte se. Více informací o provedení registrace se lze dočíst ZDE.
Přečtěte si také pravidla fóra, provedením registrace vyjadřujete souhlas s jejich dodržováním.

Porterfield CP-65 Collegiate (Fara)

hashpi
Zkušený
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Porterfield CP-65 Collegiate (Fara)

Příspěvek od hashpi »

Jen co jsem zalítnul Oriona, tak abych nelenil, pustil jsem se do stavby polomakety tohoto amerického hornoplocha.
Rozpětí 1510 mm
Délka 1020 mm
Hmotnost 1660 g
Motor MVVS 3,5 GFS-RC
Ovládané prvky S, V, Kř., M
Konstrukce Jaroslav Fara
Moc se mi ale nelíbí vyčnívající motor a potřeboval bych poradit, zda by nebylo lepší otočit ho hlavou dolů a zchovat ho do trupu.
Obrázek
Obrázek
Naposledy upravil(a) hashpi dne 19 úno 2015 14:16, celkem upraveno 1 x.

REX
Admin
Admin

Re: Porterfield CP-65 Collegiate (Fara)

Příspěvek od REX »

Obdivuji tvůj zápal do stavění ale tak to má být a přeju ať se daří.
Já Porterfielda měl, akorát menšího, naučil mě lítat 8-) a vzpomínám na něj jako na super éro pro pohodový polítání.
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho, co dělám...

vitstar
Plodný uživatel
Plodný uživatel

Příspěvek od vitstar »

:mrgreen: co takhle motor do boku? Do krytu by se mohl vejít. Kdysi jsem ho měl v plánu stavět a pořídíl jsem si na něj plány, ale se zvětšujícími modely se mi nějak nechtělo ho překreslovat a tak jsem je prodal. Ovšem jak už to tak bývá, tak se mi na něj dělá chuť a už jsem brousil net, zda by se někde nesehnal výkres na rozp. cca 2,5- 3m. Válí se mi tu jeden ZDZ 40 a ten by mu určitě slušel :mrgreen:
Tak ať se daří. :mrgreen:

hashpi
Zkušený
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hashpi »

Mám doma spoustu plánků a taky motorů.Všechno ještě ze starších dob. Plány většinou co vychazely v modeláři a motory MVVS Občas je vytáhnu a koukám co by se mi zrovna líbilo :P Musím postupně stavit a motory někam umístit :D Taky se potřebuju zdokonalit v akrobacii a tohle éro je šité na míru mým požadavkům a lecos snese :lol: Taky jdu na to postupně, abych nepostavil hned akrobata na 10-15 ccm a pri prvním vzletu ho zaryl do země :lol: Orion je větroň s motorem, lítá hezky a aspoň se na něm zdokonalím po mé dlouholeté absenci .
Teď přišel na řadu právě Porterfield :D a pak? Mám doma ještě plán: P39-Airacobra, P 51 Mustang, Spitfire, Jak 3, Messerschmitt BF 109, Z 50 LS, Cessna Aerobat 150, Beagle Airedale, Blaník L 13, VSO 10,pak nějaké stíhačky od Bosáka na dmychadla, ale ty ani pravděpodobně stavit nebudu :lol:

A co stím motorem? nejraději bych ho otočil hlavou dolů.

hashpi
Zkušený
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hashpi »

vitstar píše::mrgreen: co takhle motor do boku? Do krytu by se mohl vejít...
Byl si rychlejší :D

hashpi
Zkušený
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hashpi »

Tak do boku se nevejde, aniž bych nemusel řezat kryt z boku. Je to dáno tím zakulacením a umístěním osy motoru příliš vysoko.
Hlavou dolů se vejde krásně, akorát budu muset lehce vydlabat čelo krytu v místě karburátoru pokud bude tedy čelo z 15 balsy jak je na plánu. Pokud bych udělal celkový kryt z laminátu nebo kašírováním tak by to bylo úplně v pohodě.
Nikdy jsem však hlavou dolů motor neměl tak se ptám zkušenějších, zda to nebude mít nějaký nepříznivý vliv na jeho chod, výkon,..? Už jsem začal řezat přepážky a teď čekám, jen jak vyříznout motorové lože :mrgreen:

Karas
Mazák
Mazák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karas »

hashpi píše:Tak do boku se nevejde, aniž bych nemusel řezat kryt z boku. Je to dáno tím zakulacením a umístěním osy motoru příliš vysoko.
Hlavou dolů se vejde krásně, akorát budu muset lehce vydlabat čelo krytu v místě karburátoru pokud bude tedy čelo z 15 balsy jak je na plánu. Pokud bych udělal celkový kryt z laminátu nebo kašírováním tak by to bylo úplně v pohodě.
Nikdy jsem však hlavou dolů motor neměl tak se ptám zkušenějších, zda to nebude mít nějaký nepříznivý vliv na jeho chod, výkon,..? Už jsem začal řezat přepážky a teď čekám, jen jak vyříznout motorové lože :mrgreen:
No problém nastává při startování. Musíš otočit model a nakopávat to vzhůru nohama. Celkově může být problémový i chod, jelikož svíčka je přeplavovaná. Nevím jak přesně to chodí u malých objemů, ale je fakt, že kamarád s 12ccm nemá problém. Vitstar ti řekne víc. :) Já mám motor na Bellance do boku a je to fajn, kouká jen vršek hlavy. Ono si stejně moc nepolepšíš, stejně ti bude čučet výfuk ven. ;)
Vteřiňák je dobrý sluha, ale zlý pán.

hashpi
Zkušený
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hashpi »

A to já mám ještě laďák :lol: A to je pořádný lauf :lol: ten bude sahat až pomalu za křídlo :lol: Takže jak myslíte kluci? hlavou nahoru nebo dolů? ;) Tam je nevýhoda, že má na plánu docela vysoko osu vrtule.

vitstar
Plodný uživatel
Plodný uživatel

Příspěvek od vitstar »

:mrgreen:
určitě to možné je. Je to spojeno s mírnými potížemi při startu. Přeplavování svíčky, ale není to až takový problém. Naučíš se to celkem rychle a ani nemusíš startovat v obrácené poloze. Je lepší použít svíčku s můstkem, tam je vlákno víc chráněnné před palivem a taky je dobré příliš nenasávat před připojením žhavení, 1až 2x protočení většinou stačí a pak už startuješ. Nejlepší řešení je samozřejmě starter, s ním se chytáš hned. Dalším neméně důležitým prvkem je kvalitní provedení palivového vedení a umístění nádrže. Ta by měla být v ideálním případě v ose motoru s co nejkratším vedením a bez velkých záhybů hadiček. Důležitý je taky samozřejmě průměr palivových hadiček. Malý prům. je problém v dosažení max. otáček, velký prům. může způsobovat odtrhávání paliva při obratech a nízkých otáčkách. Ale nenech se vyděsit. Většina modelářů toto nijak neřeši, postupují podle naučených nebo doporučených postupů a v 99% to funguje jak má. Problém nastává většinou díky nečistotám v palivu nebo u starších vyběhaných motorů. Tak letu zdar!! :mrgreen:

hashpi
Zkušený
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hashpi »

Děkuju :D to jsi mne potěšil. Já starter zatím nemám. Jsem ze staré školy. :lol: Všechno startuju rukou a nikdy nebyl žádný problém se startem :D na žhavení používám obyč. tužkovou Nimh a tankování pomocí velké injekční stříkačky :D Palivo 80/20 methyl/ricin a bez nitra. Z dětství mám pak jednu památeční dvou jizvu 8 stehů od tlačné vrtule, kdy jsem šteloval palivovou jehlu a zavadil o vrtuli. :lol: Od té doby jsme s motory kamarádi :lol: Jedno pravidlo :mrgreen: Jak se k motoru chováš - tak se chová pak on k tobě :D Když se jde na něj jemně a přesně co zrovna potřebuje tak pak jede a startuje jako pila. :P
Jo a kdyby se chtěl někdo zbavit nějaké MVVS tak já si ji moc rád převezmu. :D Ještě mi chybí 6.5 - 10 ccm.
Dnes mi přišli další motory MVVS :P 4.0 a 4.6, Ještě budu mít 2 kousky 12.7 :mrgreen: Už se na ně těším :D
Odpoledne rozkreslím uložení hlavou dolů, ať můžu pokračovat. Já jsem si pak říkal, že to asi nebude problém s tím motorem, když spousta závodních pyloňáků mají motor hlavou dolů. Prý to chce pak akorát při odstavení natočit píst do horní úvratě, aby do svíčky nestékal olej od klikovky.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Modely letadel, jejich detaily, plánky a návody“