JOJO

Vše co se týká spalovacích motorů a modelů jimi poháněných.
Odpovědět
Karas
Mazák
Kontaktovat uživatele:

Re: JOJO

Příspěvek od Karas »

Šikula! Ještě z tebe nakonec bude Modelář. :lol:
Vteřiňák je dobrý sluha, ale zlý pán.

martin104
Plodný uživatel

Příspěvek od martin104 »

Dneska jsem nějak nemohl dospat a mám kompletně zabroušené a připravené křídlo na potah. Začal jsem dělat na trupu a pomalu nabývám dojmu, že to opravdu poletí :lol: .

vitstar
Plodný uživatel

Příspěvek od vitstar »

JO :mrgreen: JO :mrgreen:

martin104
Plodný uživatel

Příspěvek od martin104 »

Balsové části trupu jsou hotové. V uterý koupím překližku a dodělám motorovou přepážku, výstuhy a pujdu do finále. Jen se chci optat jak nejlépe ohnout balsu přez přepážky mezi motorem a kabinou. Je tam maličko problémek, že mám širokou balsu 10cm , ale obvod je 11cm. Bude lepší dolepit požedovanou šířku ještě před ohnutím a nebo pak dolepit jen zbytek přímo na letadle???

PavelN
Plodný uživatel

Příspěvek od PavelN »

Co se ohýbání balsy týče, tak navlhčit a naohýbat třeba na několikrát. Navlhčit přihnout, znovu navlhčit přihnout o něco více. Tzn. nejdřív naohýbat na přibližný tvar a potom teprv lepit. holt záleží, zda se podaří dosáhnout požadovaný tvar napoprvé, nebo až po více pokusech. Nevím jak to potřebuješ, ale tak nějak se to dělá. A to nastavení, je celkem jedno, jestli to nejdřív nastavíš na požadovanou šířku, anebo ten jeden proužek dolepíš dodatečně. Taky to lze nařezat na jednotlivé proužky a lepit jeden vedle druhého, čímž vznikne jakýsi kostrbatý tvar a ten se poté vybrousí do plynulého oblouku - tvaru. Takhle jsem potahoval trup na orla a taky jsem vlhčil a kroutil http://aero1000.rajce.idnes.cz/VT-116/#VT028.JPG . Snad se vyjadřuju k tématu.
Aeronca 10ccm (1,8m), Symfonik V2 (3m), VSO-10 (3m -Fara), VT-116 (3m -Fara), motorový kluzák (2,3m - vlastní konstrukce), L-13 Blaník (3,25m - Fara - stavba)
http://aero1000.rajce.idnes.cz/

martin104
Plodný uživatel

Příspěvek od martin104 »

Balsu se mě povedlo ohnout, namočil jsem ji do umyvadla s teplou vodou nechal ji tam cca 10 min a postupně ve vodě ohýbal. Teď je na modelu přichytnutá gumou a špendlíkem. Nechám do rána vyschnout a zejtra budu pokračovat. Sháním odvahu na potažení křídla ;) . Děkuji všem za rady v průběhu opravy.

martin104
Plodný uživatel

Příspěvek od martin104 »

Ještě jsem se chtěl optat jak jste psali o té TOPOLOVCE http://www.jino.cz/preklizka-topol-3-mm ... -3761.html to zní mohu udělat i motorovou přepážku,když slepím 2 k sobě epoxidem?? Mám strach aby mě to motor ASP 8.5 ccm udrželo v letadle ;) . Pokud by topolovka stačila snížej se náklady na opravu zas o 120 Kč ;) . Děkuji za radu

vitstar
Plodný uživatel

Příspěvek od vitstar »

Určitě, i když je topolovka poměrně křehká tak takovýhle motorek by měla udržet. Budeš tam stejně šroubovat motorové lože tak stačí dát pod matky větší podložky a pokud tam budou zakusovací matice tak pod ně nalepit čtverečky nějaké tvrdší překližky. Dávám tam 1,5 až 2 leteckou. To kvůli zamačkávání. :mrgreen:

PavelN
Plodný uživatel

Příspěvek od PavelN »

Přesně tak jak píše vitstar.
U té topolovky bude kritické místo, kde působí tlak, pokud ho rozneseš na vetší plochu (podložky, podlepit kouskem 5-ti vrstvé letecké překližky) nevidím problém. Stejně budeš muset ten předek "naimpregnovat" proti vsakování paliva a tím ten povrch taky trochu ztvrdne. Já to dělal Epoxydem, ale asi by stačilo i nějakým Herkulesem, třeba trochu naředěným vodou, několik vrstev až vznikne nepropustný film. Natřít, nechat zashcnout a opakovat dokud nebudeš sám spokojený... :D
Aeronca 10ccm (1,8m), Symfonik V2 (3m), VSO-10 (3m -Fara), VT-116 (3m -Fara), motorový kluzák (2,3m - vlastní konstrukce), L-13 Blaník (3,25m - Fara - stavba)
http://aero1000.rajce.idnes.cz/

martin104
Plodný uživatel

Příspěvek od martin104 »

Včera jsem byl v Hradci uznali reklamaci přijímače a budem jednat o kompenzaci. Při té příležitosti jsem si nakoupil materiál a pokračoval ve stavbě JOJA. Přepážka je nakonec z modelářské překližky 2mm (jsou slepené 3 k sobě epoxidem a drží to jak bejk) dál jsem překližku použil na vystužení boku trupu. Dneska jsem vlepil do letadla motorovou přepážku a teď jsem dosáhl vrcholu. Pustil jsem se do potažení křídla. Kolega v práci mě půjčil modelářskou žehličku a tak mě to nedalo. Hrál jsem si stím cca 1.5 hodky a tady je výsledek mojí činnosti. Já osobně jsem spokojený a vypadá to , že křídlo i drží po kupě. Všem vám děkuji za rady a podporu, pač jinak bych se do opravy nikdy nepustil.
Přílohy
IMG_1460.JPG
IMG_1460.JPG (115.13 KiB) Zobrazeno 2973 x

Odpovědět

Zpět na „Modely na spalovací motory“