Pro plný přístup do všech sekcí fóra a pro stahování příloh proveďte prosím snadnou registraci na tomto fóru a přihlašte se. Více informací o provedení registrace se lze dočíst ZDE.
Přečtěte si také pravidla fóra, provedením registrace vyjadřujete souhlas s jejich dodržováním.
Zazimování
- Karas
- Mazák
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zazimování
Pravdou je, že ten motor co mám, je starej. Bůh ví jak s ním bylo zacházeno. Když to budu mít v pokoji tak to snad tak rychle korodovat nebude. Navíc nevím kdy to mám zakonzervovat, při mej smůle to prostříknu a měsíc na to bude krásně. Nebo naopak. 

Vteřiňák je dobrý sluha, ale zlý pán.
-
- Plodný uživatel
No, když to budeš prostřikovat jenom tím konkorem nabo něčím podobným tak můžeš normálně jít na start kdy si vzpomeneš. To palivo ti ho spolehlivě vypláchne po prvním protočení. Motor by se měl správně prostříknout po každém létání, ale to většina lidí nedělá 

- Karas
- Mazák
- Kontaktovat uživatele:
A nerozpouští ten konkor karbon?vitstar píše:No, když to budeš prostřikovat jenom tím konkorem nabo něčím podobným tak můžeš normálně jít na start kdy si vzpomeneš. To palivo ti ho spolehlivě vypláchne po prvním protočení. Motor by se měl správně prostříknout po každém létání, ale to většina lidí nedělá
-
- Plodný uživatel
Vzhledem k tomu že je to konzervační přípravek tak ne. Pokud to není nějaký vyloženě čistící přípravek tak konzervační přípravky by měly spíš konzervovat to znamená většinou zamezit přístupu vlhkosti a korozivním vlivům. To znamená že vytvoří souvislou vrstvu nějaké "mastnoty " na povrchu ošetřeného materiálu. 

- martin104
- Plodný uživatel
Já s konkorem čistím zbraně po střelbách karbom rozpoští vcelku slušně
. Já nevím na konkor bych dal pozor ?? 

- Karas
- Mazák
- Kontaktovat uživatele:
Tak díky. Uvidíme jaký bude počasí, ještě na příští víkend hlásí rozumně, ale nejspíš to už zaříznu. Mám tu taky jiný éra tak zase proženu pár elektronů a spalováka nechám na přivítání jara. 

-
- Plodný uživatel
[quote="martin104"]Já s konkorem čistím zbraně po střelbách karbom rozpoští vcelku slušně . Já nevím na konkor bych dal pozor ??
K tomu je potřeba říci, že spáleniny po střelném prachu nejsou totožné se spáleninami po ricinovém oleji a minerálech obsažených v palivu. To by bylo na delší vyprávění, ale zjednodušeně po výstřelu je hlaveň znečištěna sazemi po hoření střelného prachu a průchodem kulky nebo broků apod. Ve válci motoru probíhají trochu jiné děje a za jiných podmínek. Karbon v motoru jsou spálené zbytky oleje a minerálů v něm a v palivu obsažených a jeho složení je velmi odlišné od "karbonu" ve střelných zbraních. Samozřejmě doporučuji číst etikety a složení jednotlivých přípravků.
Jak jsem uvedl, konzervační přípravek by měl především bránit korozivním změnám ošetřených ploch.
K tomu je potřeba říci, že spáleniny po střelném prachu nejsou totožné se spáleninami po ricinovém oleji a minerálech obsažených v palivu. To by bylo na delší vyprávění, ale zjednodušeně po výstřelu je hlaveň znečištěna sazemi po hoření střelného prachu a průchodem kulky nebo broků apod. Ve válci motoru probíhají trochu jiné děje a za jiných podmínek. Karbon v motoru jsou spálené zbytky oleje a minerálů v něm a v palivu obsažených a jeho složení je velmi odlišné od "karbonu" ve střelných zbraních. Samozřejmě doporučuji číst etikety a složení jednotlivých přípravků.
Jak jsem uvedl, konzervační přípravek by měl především bránit korozivním změnám ošetřených ploch.
- Karas
- Mazák
- Kontaktovat uživatele:
Když vás tak posluchám, tak motor ponechám svému osudu. Je dost starej na to, aby se o sebe postaral. V pokoji je teplo a vlhkost taky nijak velká, když mu budu před spaním pouštět ACDC Hells Bells tak mu bude pěkně a na jaře mu domluvím. Akorát mu po sezóně nakapu do strojku (líh) a zbytek je na něm. 

-
- Plodný uživatel
No tak ten líh je to samé, patří mezi hydroskopické kapaliny tzn. že na sebe váže vodu. A prolít motor lihem a následně nepromazat (nekonzervovat) je stejná medvědí služba motoru jako ho nechat tak. Jak známo metyl i líh jsou si velmi podobné chemickým složením, akorát jeden z nich se nechá konzumovat
. Konzervací nebo jestli to chceš nazvat údržbou motoru nemůžeš nic zkazit právě naopak. A jak jsem již uvedl v předchozích vstupech rozhýbávání neošetřeného zatuhlého motoru po zimě rozhodně životnosti jednotlivých komponentů nepřispívá. takže tak 

- Karas
- Mazák
- Kontaktovat uživatele:
Hergot, tak já to snad zakonzervuju. Jen nevím kdy. Tenhle týden už se lítat nedostanu a pak už bude listopad a to už pomalu přituhuje. Kolik stojí ten parafinovej olej? Jaký je přesný postup konzervace, respektive kolik toho konzervantu tam mám dát?