Důchod

Vše okolo peněz, investování, daně, spořící účty, P2P půjčky, akcie, ETF, brokeři, dluhopisy, podílové fondy, investiční kovy, investiční bydlení, kryptoměny,...
LEON
Admin
Admin
Mistr
Mistr
4
Has thanked: 1151 times
Been thanked: 374 times

Kategorie modeláře:

Organizace:

Důchod

Post by LEON »

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) spustila dne 25. 3. 2026 na ePortálu ČSSZ novou online službu Moje konto. Služba je určena pojištěncům k ověření evidovaných dob pojištění a k řešení případných nesrovnalostí elektronickou formou, bez nutnosti osobní návštěvy pracoviště ČSSZ.
https://eportal.cssz.cz/web/portal
nebo
https://www.cssz.cz/-/moje-konto-nova-s ... rtalu-cssz

Doporučuji všem a velmi vřele si ověřit svoje konto evidované odpracované doby. Dříve to šlo jen posláním papírového výpisu, dnes je to přes internet nesrovnatelně jednodušší.
Přestože jsem pracoval jako zaměstnanec u různých velkých a solidních zaměstnavatelů, tak jsem také nějakou tu díru v odvedeném sociálním/zdravotním pojištění u sebe našel :o Bohužel to bylo před asi 25-ti lety, kdy už bývalý zaměstnavatel nemá historickou databázi bývalých zaměstnanců a mzdové lístky a zápočťáky se tenkrát tiskly na termo tiskárnách, takže když jsem po pár dekádách otevřel krabici se starými dokumenty od minulých zaměstnavatelů, zbyly z termopapírů jen vybělené lístky bez textu :(
Takže opravdu doporučuji se na svoje odvedené pojištění mrknout, neevidované mezery vám to přehledně vyplivne úplně na konci výpisu. Tyto díry musí dokladovat, dohledat každý z nás sám za sebe - nečekejte, že to někdo za vás udělá!!! Musíte kontaktovat bývalé zaměstnavatele (existují vůbec ty firmy ještě???) a donutit je poslat dodatečně hlášení o vás na sociálku.
Modře píšu v roli administrátora tohoto fóra (od srpna 2026), černě jako běžný uživatel.

LEON
Admin
Admin
Mistr
Mistr
4

Kategorie modeláře:

Organizace:

Re: Důchod

Post by LEON »

Zrovna dnes se mi kolega v práci smál, když jsem mu říkal, že mně minulý zaměstnavatel zapomněl odvádět zdravotní a důchodové pojištění a když jsem ho navedl a on si zkontroloval svoje ČSSZ konto, tak našel u svého minulého zaměstnavatele nezaplacené důchodové pojištění také :D
Modře píšu v roli administrátora tohoto fóra (od srpna 2026), černě jako běžný uživatel.

REX
Admin
Admin
Guru
Guru
14
Has thanked: 233 times
Been thanked: 498 times

Kategorie modeláře:

Post by REX »

No já na to zběžně taky koukal a vypadá to, že mám všechno v pořádku, pokud jsem teda něco nepřehlédl....
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho, co dělám...

LEON
Admin
Admin
Mistr
Mistr
4

Kategorie modeláře:

Organizace:

Post by LEON »

Ono by Ti to Rexi na konci výpisu těch odvedených pojištění vyplivlo nějakou souhrnou neevidovanou dobu pojištění, kdyby Ti nějaká chyběla. Mně dnes volala paní ze sociálky, že to ČSSZ s mým bývalým zaměstnavatelem řeší a že mi to zpětně doplatí. Když jsem se dva měsíce snažil svého bývalého zaměstnavatele kontaktovat já, tak dělali mrtvého brouka :(

LEON
Admin
Admin
Mistr
Mistr
4

Kategorie modeláře:

Organizace:

Post by LEON »

Tak, moje mezera v zaplaceném sociálním pojištění je po několika měsících dohadování se dvěma zaměstnavateli úspěšně vyřešena a mě by teď zajímalo, jestli někdo z vás také narazil na nějaké nesrovnalosti v odvodech od některého ze svých minulých zaměstnavatelů, když jste se podívali na službu MOJE KONTO na https://eportal.cssz.cz/web/portal/-/sluzby/moje-konto. Zatím vím jen o Rexovi (který na problém nenarazil) a o kolegovi z práce (který nějaké mezery našel), to jsou dva problémové případy ze tří lidí, chtělo by to širší vzorek, aby to nevyznělo tak hrůzostrašně :D Joskapilot mi myslím odpovídal na Whatsapp něco v tom smyslu, že se snad radši ani dívat nebude :lol:

LEON
Admin
Admin
Mistr
Mistr
4

Kategorie modeláře:

Organizace:

Post by LEON »

Zajímavé, i když pro naši generaci už neradostné povídání o našich budoucích důchodech, od populárního Youtubera Kovy:

Důchody | KOVY

Důchody podruhé: Spoření a třetí pilíř | KOVY

Důchody 2024 | KOVY

LEON
Admin
Admin
Mistr
Mistr
4

Kategorie modeláře:

Organizace:

Post by LEON »

Docela mě vyděsil tenhle článek, že u nás vážně někdo uvažuje o posunutí hranice věku odchodu do důchodu až na 72 let :o
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ivan ... domaci_tty

Ano, statisticky se dožíváme vyššího věku než dřív. Ale mrkněte se někdy v ordinačních hodinách na ortopedii, plná čekárna 60 letých trosek se zničeným zdravím, záda, kyčle, kolena, a většina z nich fakt nejsou obézní povaleči, co si zhuntovali zdraví vlastní leností. Většina populace se ve vysokém věku pro běžnou práci už prostě nehodí, a práce v 70 letech je už úplné sci-fi. Umíte si představit 70 leté dělníky na stavbě nebo na pásu ve fabrice? Už jen když bych měl jet autobusem řízeným 70+ letým vetchozrakým staříkem nebo mě operoval 70 letý rozklepaný chirurg, by mě lehce znervóznělo. Nehledě na to, že splnit zdravotní požadavky třeba na tu pozici řidičů autobusů nebo kamionů nebude v tomto pokročilém věku moc realistické. Do kanceláří mladé personalistky lidi 50+ brát nechtějí, protože z jejich naivního pohledu je pro ně člověk nad 50 už nepružný věčně marodící geront, co se do mladých pracovních týmů vůbec nehodí a tolik vrátnic, aby zaměstnaly všechny důchodce, v republice zase není. Trh práce zkrátka není a nebude schopen saturovat armádu “zombie” - v konečném důsledku nejde o nic jiného, než nedopustit čerpání důchodu, tedy spoléhat se na to, že buď budoucí důchodce “včas” umře a nebo přistoupí na drastické krácení důchodu při předčasném odchodu do důchodu.
Nechci být škarohlíd, ale posunutí věku odchodu do důchodu zhroucení tohoto “Ponziho schématu” pouze oddálí, problém s financováním důchodů při naší dramaticky klesající porodnosti to však moc neřeší.

7591
Plodný uživatel
Plodný uživatel
Been thanked: 141 times

Post by 7591 »

" Docela mě vyděsil tenhle článek......."

Úplně v pohodě.
O tomhle rozhoduje naše poslanecká elita. Důchody budou nula nula nic a tak chtějí pochopitelně vydržet v "práci" co nejdéle.
Klidně odhlasují důchod v 85. Oni tam na ty židličky stoprocentně dolezou, nějak to tam prochrní, prázdniny a zbytek doma.
Jestli je schopný práce v sedmdesáti zedník, nebo nějaký montér je absolutně nezajímá.
Navíc to má ještě druhý bonus. Výdaje na důchody výrazně klesnou a když tu věkovou hranici dobře nastaví, tak půjdeš z práce rovnou do krematoria. :D

BeneFitmodel
Mazák
Mazák
4
Has thanked: 384 times
Been thanked: 450 times

Kategorie modeláře:

Státní "důchod" vs. FIRE = Financial Independence, Retire Early

Post by BeneFitmodel »

Státy brzy s tímto přístupem zkrachují...

Je zde jiná cesta, běda když mladí zmoudří a budou odcházet z pracovního trhu v 30 - 40 - 50 letech do předčasného důchodu za své... ;)
A to není ten "státem povolený 5-ti letý" předdůchod... :roll: :lol:
To budou papaláši co?, no především :shock: jak péro z divánu ... 8-)

https://blog.mojefinancnisvoboda.cz/cs/fire-v-cesku
https://www.welcometothejungle.com/cs/a ... sny-duchod
Kostka stěží vysvětlí úsečce a už vůbec ne bodu, že existují i jiné dimenze života, než jsou v tom jejich ... ;-)
Úplně jiný level je EU, její instituce EASA a tamní politici, řebříček vede H.Virkkunen 🖕 a její nová regulace modelářů a vzdělání dětí

7591
Plodný uživatel
Plodný uživatel
Been thanked: 141 times

Post by 7591 »

https://blog.mojefinancnisvoboda.cz/cs/fire-v-cesku
https://www.welcometothejungle.com/cs/a ... sny-duchod

Tohle napsal totální vymaštěnec, který bydlí ve stanu, spíš pod mostem.
Reálně je to pro většinu tak, že pokud chceš bydlet aspoň ve vlastním bytě, tak na to nemáš, musíš si vzít nějakou půjčku .....
Absolutně ti nezbývají peníze na podobné uvažování.
Nebo jsi exot, vrátíš se do pralesa, potom dáš těch 50% stranou a ten důchod dožiješ zase v pralese.

Return to “Finance”