Docela mě vyděsil tenhle článek, že u nás vážně někdo uvažuje o posunutí hranice věku odchodu do důchodu až na 72 let
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ivan ... domaci_tty
Ano, statisticky se dožíváme vyššího věku než dřív. Ale mrkněte se někdy v ordinačních hodinách na ortopedii, plná čekárna 60 letých trosek se zničeným zdravím, záda, kyčle, kolena, a většina z nich fakt nejsou obézní povaleči, co si zhuntovali zdraví vlastní leností. Většina populace se ve vysokém věku pro běžnou práci už prostě nehodí, a práce v 70 letech je už úplné sci-fi. Umíte si představit 70 leté dělníky na stavbě nebo na pásu ve fabrice? Už jen když bych měl jet autobusem řízeným 70+ letým vetchozrakým staříkem nebo mě operoval 70 letý rozklepaný chirurg, by mě lehce znervóznělo. Nehledě na to, že splnit zdravotní požadavky třeba na tu pozici řidičů autobusů nebo kamionů nebude v tomto pokročilém věku moc realistické. Do kanceláří mladé personalistky lidi 50+ brát nechtějí, protože z jejich naivního pohledu je pro ně člověk nad 50 už nepružný věčně marodící geront, co se do mladých pracovních týmů vůbec nehodí a tolik vrátnic, aby zaměstnaly všechny důchodce, v republice zase není. Trh práce zkrátka není a nebude schopen saturovat armádu “zombie” - v konečném důsledku nejde o nic jiného, než nedopustit čerpání důchodu, tedy spoléhat se na to, že buď budoucí důchodce “včas” umře a nebo přistoupí na drastické krácení důchodu při předčasném odchodu do důchodu.
Nechci být škarohlíd, ale posunutí věku odchodu do důchodu zhroucení tohoto “Ponziho schématu” pouze oddálí, problém s financováním důchodů při naší dramaticky klesající porodnosti to však moc neřeší.