ULL, paraglidery, rogala a další drobní účastníci letového provozu nemají zákonnou povinnost vysílat ID. Pokud to dělají, dělají to nejspíš pro svoji bezpečnost, ne z legislativní povinnosti. Tam chápu použití SafeSky jako nejlevnější řešení prevence před kolizemi (samozřejmě zdaleka ne stoprocentní). Já se ale v jejich komunitě nepohybuji, pokud Ty ano, budeš mít přesnější informace, já patřím spíš mezi ten "odpad" jak říkáš7591 wrote: ↑21 Apr 2026 17:30 " Je třeba si přečíst i první stranu tohoto vlákna o SafeSky, kde je jeho funkčnost vysvětlena. Aplikace SafeSky pracuje s těmito protokoly: "
Četl jsem to.
Můj názor na věc:
Nejvíce srážek je mezi paraglidery a potom paraglidery - rogala. Takže tam používají monitoring hlavně mezi sebou, vedlejším odpadem je zobrazení pro modeláře. Není už prakticky žádná velká soutěž paragliderů, aby se to neobešlo bez vzájemného konfliktu ve vzduchu. Při svahování většího počtu účastníků rekreačně, nebo kroužení v termice je to podobné.
Pro modeláře je největším problémem kolize s UL a provozem aeroklubů. Až na pár výjimek nemají tyhle letadla žádný identifikátor s uvedenými protokoly.

Ono samozřejmě záleží na konkrétní lokalitě, já létám s RC hned vedle města, paraglidistu jsem tu snad ještě v malé výšce nepotkal (vyjma leteckých dnů na sousedním letišti), ale vrtulníky záchranné služby tu létají velice často do sousedního města, kde má nemocnice heliport. Sám jsem viděl několikrát přistání vrtulníku přímo v našem městě při nehodě, kdy vrtulník letěl v malé výšce přes louku, kde s kolegou létáme. Věřím, že kdybych létal někde na horách, tak zase budu potkávat samé paraglidery a žádný vrtulník.
Přímo naproti oken kanclu kde pracuji mám malé letiště LKNM a když slyším startovat nebo přistávat letadlo, zapínám si SafeSky na PC, abych se mrknul, co to letí a přes co se to hlásí do sítě. Vídám v aplikaci víc jak uváděných 2/3 letadel, včetně kluzáků a ULL. Vrtulníky prakticky všechny (ADS-B). Dokonce jsem tu viděl i horkovzdušný balón s vlastním ID na OGN