Přehled typů vodičů - drátů a jejích proudové zatížitelnosti

Vše okolo akumulátorů, zařízení pro jejich nabíjení a údržbu
BeneFitmodel
Moderátor
Moderátor
Mazák
Mazák
3
Has thanked: 291 times
Been thanked: 369 times

Kategorie modeláře:

Přehled typů vodičů - drátů a jejích proudové zatížitelnosti

Post by BeneFitmodel »

Při sestavení akupaku z Lipolek z jednorázových e-cigaret viz. http://rcfree.eu/viewtopic.php?f=80&t=974 jsem narazil na menší problém.
Jaké drátky a konektory použít?

Konektory jsou vybrané a objednané, ale k těm zde časem také něco někam napíšu.

Jak ale nadimenzovat vodiče, aby se při maximálním proudovém zatížení nezahřívaly natož neshořeli?
Málem jsem začal tvořit vlastní tabulku s označením vodičů dle AWG, průřezy a doporučeným proudovým zatížením.
Naštěstí kolegové modeláří autičkáři k tomu už napsali výborné články, takže uvedu jenom odkazy na ně a časem možná přiložím nějaké PDF, pro případ, že by se to z netu stratilo, což by byla škoda...

V odkazech níže tedy naleznete základní doporučení jak vybrat a na co použít ten který vodič - drát, tak aby nedošlo k poruše, nehodě či dokonce zahoření.

Přehled vodičů a jejich doporučené proudové zatížení
https://www.305.cz/rc/view.php?nazevcla ... 2012030006

Barevné značení vodičů používané v modelařině pro servo kabely, přívody baterii a motorů.
https://www.305.cz/rc/view.php?nazevcla ... 2012030007
používané barvy vodičů a jejích význam dle www.305.cz.jpg
Za sebe ještě dodám, vybírejte vodiče v provedení se silikonovou vysoce teplotně odolnou izolaci a vysoce ohebné to jest v provedení splétané lanko s velkým počtem co nejtenších drátků.
Například https://www.aliexpress.com/w/wholesale- ... t.search.0
tabulka vodičů a jejích parametry + proudová zatížitelnost.jpg
Image
Kostka stěží vysvětlí úsečce a už vůbec ne bodu, že existují i jiné dimenze života, než jsou v tom jejich ... ;-)
Úplně jiný level je EU, její instituce EASA a tamní politici, řebříček vede H.Virkkunen 🖕 a její nová regulace modelářů a vzdělání dětí

pepan
Plodný uživatel
Plodný uživatel
3
Has thanked: 109 times
Been thanked: 62 times

Re: Přehled typů vodičů - drátů a jejích proudové zatížiteln

Post by pepan »

Dobrý, díky to hned využiju.

BeneFitmodel
Moderátor
Moderátor
Mazák
Mazák
3

Kategorie modeláře:

Re: Přehled typů vodičů - drátů a jejích proudové zatížitelnosti

Post by BeneFitmodel »

Hodnotný obsah z nefunkčního webu rc.305.cz nově nalezen na https://www.305.cz a odkazy uvedené výše jsou již opravené...
Kostka stěží vysvětlí úsečce a už vůbec ne bodu, že existují i jiné dimenze života, než jsou v tom jejich ... ;-)
Úplně jiný level je EU, její instituce EASA a tamní politici, řebříček vede H.Virkkunen 🖕 a její nová regulace modelářů a vzdělání dětí

7591
Zelenáč
Zelenáč
Been thanked: 40 times

Post by 7591 »

Ono to s průřezama a proudovou zatížitelností není tak úplně jednoduché.
Tady je třeba reakce dvou chytrolínů z RC Mania na HONZÍKA 22:

HONZIK 22
Re: Bodování baterií do bloků
#65 Příspěvek čtv 29.01.2026 17:21
.....FNIRSI SWM-10 je ruční bodová svářečka s dvojimpulzní technologií..............
....Baterie 5000 mAh s A-grade články.....
...............Max. svařovací proud 1200 A ...............

MPml
Re: Bodování baterií do bloků
#66 Příspěvek čtv 29.01.2026 18:44
jyrry píše:
Hm, jak asi těch "až 1200A" proteče těma kablíkama? :?:
Taky mě to rozesmálo :lol:

Ono to tam proteče úplně snadno. Z měrné vodivosti a průřezu těch kablíků se spočítá celková impedance (tady ale stačí jenom odpor)
R = ro x l/s = 0,0178 x cca 0,5 / 4 = 0,002225 Ohm.
Je tam 5000mAh baterie Li-ion, takže při reálném poklesu napětí na 2,67 V v okamžiku svářecího impulsu to vyjde takhle:
I = U / R = cca 2,67 V / 0,002225 = cca 1663 A.

Ti dva chytrolíni co to komentovali na RC Manii totiž vůbec nevzali v potaz, že se to svařuje 1-30ms. Kablík se nestačí ohřát, proud zlimituje jen ta hodnota odporu proudové smyčky.
Na druhou stranu v tady publikované tabulce jsou u velkých průřezů nereálné hodnoty pro trvalé zatížení.
A z praxe?
V hotlineru mám 5s lipol 4000mA. Motor bere cca 320A. Výkon to má něco přes 5 kW, ale pokles napětí toho pětičlánku je na cca 16V.
Při startu to běží cca 3s, za letu pro další nastoupání ne déle než 2s. Životnost toho lipol packu je tak 15-20 letů.
Zkoušel jsem i 6s. Zatím nejsou baterie, které by to vydržely, jestliže bych chtěl výkon cca 6,5 -7 kW

7591
Zelenáč
Zelenáč

Post by 7591 »

Ještě to opravím:
Původně jsem si zvolil nějaký pokles napětí a vyšel mi proud 1663A.
Potom jsem dosadil pokles napětí tak, aby vyšlo těch 1200A. Takže prosím opravte 1663A na 1200A.
Omlouvám se.

LEON
Admin
Admin
Guru
Guru
3
Has thanked: 1009 times
Been thanked: 252 times

Kategorie modeláře:

Organizace:

Post by LEON »

Vlastní příspěvek si tu můžeš upravit sám, druhá ikona zprava nad příspěvkem, ikona tužky.
FPV Air Combat - Hledáme nadšence pro tuto adrenalinovou modelářskou disciplínu, více info ZDE

7591
Zelenáč
Zelenáč

Post by 7591 »

Děkuji za upozornění

BeneFitmodel
Moderátor
Moderátor
Mazák
Mazák
3

Kategorie modeláře:

Post by BeneFitmodel »

7591 wrote: 22 Mar 2026 13:39 ...
Na druhou stranu v tady publikované tabulce jsou u velkých průřezů nereálné hodnoty pro trvalé zatížení.
A z praxe?
V hotlineru mám 5s lipol 4000mA. Motor bere cca 320A. Výkon to má něco přes 5 kW, ale pokles napětí toho pětičlánku je na cca 16V.
Při startu to běží cca 3s, za letu pro další nastoupání ne déle než 2s. Životnost toho lipol packu je tak 15-20 letů.
Zkoušel jsem i 6s. Zatím nejsou baterie, které by to vydržely, jestliže bych chtěl výkon cca 6,5 -7 kW
Proboha co to je za zařízení?
Motor bere asi střídavý proud, co? Jaké tam jsou vodiče a konektory pro tyto střídavé proudy?
Kolik ale teče SS proudu z baterek? Jaké tam jsou vodiče a konektory pro SS proudy?

Mimo čas a délku vodičů pod zátěží, na to vše má také vplyv i okolní teplota a chlazení vodičů i konektorů. Přechodový odpor konektorů také není zanedbatelný... k těm tu je také vlákno.

7591
Zelenáč
Zelenáč

Post by 7591 »

Těch cca 320A teče z baterky. Vodiče od baterky jsou 6mm2, konektory jednopólové MP Jet.
Regulátor je přímo naletovaný na motor, bez konektorů, délka vodičů cca 3cm.
V hotlinerech je tohle standartní výkon. Jsou borci co to vyběsnili někam k 8 kW.
Regulátory, motory, vodiče, konektory - to není problém. Problém je ta baterka.
Je to ve dvoumetrovce Surprise.
Motor: S – NEU 1509/1Y/6,7
Vrtule: RF 16x16 původně, nyní RF 17x18, kužel přesazený 6°
Aku: 5s lipol Nano - Tech 3,5
3500 mAh
60 – 120C Discharge
Hmotnost aku 484g (komplet s konektorama)

Našel jsem k tomu i video.(Myslím, že je to Surprise Pepy Kavaleho)

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “Akumulátory, nabíječky, balancéry, silové konektory”