No ono to zase až tak úplně neobvyklý není!
Ale taky se dost divím takovému řešení, co je k tomu vede?
A už dost!!!!
- LEON
- Admin

-
Guru
- 3
- Has thanked: 1058 times
- Been thanked: 313 times
-
Kategorie modeláře:
Organizace:
Re: A už dost!!!!
Já jsem právě ještě žádný akumulátor v nějakém modelářství se dvěma Gold samicema snad ještě prodávat neviděl, proto mě překvapila ta zmínka tady, že to v této konfiguraci už někdo koupil
To si vyloženě říká o přepólování při zapojení do reglu, to snad není otázka JESTLI, ale spíš KDY 
FPV Air Combat - Hledáme nadšence pro tuto adrenalinovou modelářskou disciplínu, více info ZDE
-
REX
- Admin

-
Guru
- 14
- Has thanked: 194 times
- Been thanked: 465 times
-
Kategorie modeláře:
Např:
https://www.modelcentrum.cz/produkt/Spo ... Wh-i138308
Stále se to tak běžně používá... Prostě to není úplně blbuvzdorný, ale předpokládá se, že se raději někdo jen tak nesplete! A co si pamatuji, když jsem jezdil cca před 25-ti lety auta on-road 1:10, bylo to běžné už tehdy.
https://www.modelcentrum.cz/produkt/Spo ... Wh-i138308
Stále se to tak běžně používá... Prostě to není úplně blbuvzdorný, ale předpokládá se, že se raději někdo jen tak nesplete! A co si pamatuji, když jsem jezdil cca před 25-ti lety auta on-road 1:10, bylo to běžné už tehdy.
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho, co dělám...
- LEON
- Admin

-
Guru
- 3
-
Kategorie modeláře:
Organizace:
Kolega důchodce Milan také používá systém dvou 3,5mm GOLD samic na baterkách. Na můj udivený dotaz, proč to má udělané takhle neprakticky, odpověděl, že "dřív se to tak prostě dělalo" a už je starej na to měnit svoje zvyky
Ale jemu se to prý za těch mnoho desítek let ještě nepodařilo přehodit a odpálit si třeba regulátor.
FPV Air Combat - Hledáme nadšence pro tuto adrenalinovou modelářskou disciplínu, více info ZDE
-
REX
- Admin

-
Guru
- 14
- Has thanked: 194 times
- Been thanked: 465 times
-
Kategorie modeláře:
Kolegu Milana naprosto chápu, kolem roku 2000 to bylo opravdu velmi běžné! A nikdy jsem nikoho neviděl, že by přepóloval, nebo by něco díky tomu hořelo, prostě se nic takového nestávalo....
Kolem roku 1998 jsem začal jezdit závody RC aut 1:10, silniční. Já měl teda už použité konektory které se nedaly přepólovat, ale většina jezdců používala právě podobný systém konektorů, prostě jen červený a černý drát... Hlavně ale taky proto, tě se na baterky na oba vývody napájely samice a snadno a rychle se pak baterky měnily.
A možná že to mohlo být i dobou, nebyla tolik uspěchaná a lidé kteří toto řešení používali, věděli co dělají, nerozptylovali se zbytečnostmi a vše fungovalo prostě jinak. Dnes se taky kolikrát spousta věcí zbytečně hrotí kvůli bezpečnosti a dalším hovadinám....
Kolem roku 1998 jsem začal jezdit závody RC aut 1:10, silniční. Já měl teda už použité konektory které se nedaly přepólovat, ale většina jezdců používala právě podobný systém konektorů, prostě jen červený a černý drát... Hlavně ale taky proto, tě se na baterky na oba vývody napájely samice a snadno a rychle se pak baterky měnily.
A možná že to mohlo být i dobou, nebyla tolik uspěchaná a lidé kteří toto řešení používali, věděli co dělají, nerozptylovali se zbytečnostmi a vše fungovalo prostě jinak. Dnes se taky kolikrát spousta věcí zbytečně hrotí kvůli bezpečnosti a dalším hovadinám....
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho, co dělám...
Už je to starší téma, ale něco ze svých zkušeností:
Když je na baterce samice na obou pólech a samec na regulátoru a je to výrazně barevně značené, tak se stane při nepozornosti, spěchu ...., že se to zapojí obráceně a odejde regulátor.
Když je na baterce samice a samec a stejné protikusy na regulátoru, tak se zase stává, že se se zapojí samec na baterce do samice na baterce.
Většinou se to zkratem zapeče do sebe a než dojde na vyndání baterky, tak už to hoří.
Následovaly návody jak to spojit u konektorů smršťovačkou, aby to nešlo zapojit do sebe ...., ale někde bylo tak málo místa, že to bylo neproveditelné, nebo se rozpojoval se jen jeden pól atd.
Kdysi byly u nás jediné spolehlivé konektory hlavně na větší proudy jednopólové MP Jet. Dnes je na výběr z mnoha různých typů.
Ale zpátky k tomu základnímu. Když někdo přehodí výrazně barevně značený plus a mínus mezi sebou a oddělá regulátor, tak tohle sice může vyřešit jiným konektorem. Ale příště vyvede něco jiného. Nezkontroluje před startem smysl výchylek kormidel, zapomene zajistit dělené křídlo, nechá ochranný návlek na výškovce F3K, nedotáhne kuřel, nebo matici vrtule .....
Když je na baterce samice na obou pólech a samec na regulátoru a je to výrazně barevně značené, tak se stane při nepozornosti, spěchu ...., že se to zapojí obráceně a odejde regulátor.
Když je na baterce samice a samec a stejné protikusy na regulátoru, tak se zase stává, že se se zapojí samec na baterce do samice na baterce.
Většinou se to zkratem zapeče do sebe a než dojde na vyndání baterky, tak už to hoří.
Následovaly návody jak to spojit u konektorů smršťovačkou, aby to nešlo zapojit do sebe ...., ale někde bylo tak málo místa, že to bylo neproveditelné, nebo se rozpojoval se jen jeden pól atd.
Kdysi byly u nás jediné spolehlivé konektory hlavně na větší proudy jednopólové MP Jet. Dnes je na výběr z mnoha různých typů.
Ale zpátky k tomu základnímu. Když někdo přehodí výrazně barevně značený plus a mínus mezi sebou a oddělá regulátor, tak tohle sice může vyřešit jiným konektorem. Ale příště vyvede něco jiného. Nezkontroluje před startem smysl výchylek kormidel, zapomene zajistit dělené křídlo, nechá ochranný návlek na výškovce F3K, nedotáhne kuřel, nebo matici vrtule .....
- LEON
- Admin

-
Guru
- 3
-
Kategorie modeláře:
Organizace:
Jo, tohle je velice zajímavé téma, těch kiksů a blbostí před startem, které někdy měly za následek zničení baterie, elektroniky, nebo v horším případě celého modelu, udělalo už spoustu z nás a určitě si to zaslouží samostatné diskusní vlákno. Dnes v zamezení chyb hodně pomáhají "chytré" vysílačky, při zapnutí kontrolují správnou výchozí polohu přepínačů, hlasově připomenou, jaký mají aktuálně nastavený model letadla v profilech, nebo hlasem odrecitují celou předstartovní přípravu, aby si člověk udělal jednoduchý checklist. A stejně se po čase objeví další "nepředvídatelný" kiks, co zkomplikuje start 
Co se týče těch konektorů na pohonných akumulátorech, asi jsem tu už kdysi vyprávěl svoji příhodu, která mě vyléčila z do té doby osvědčeného používání GOLD samice+samec
Dostal jsem jednou na víkend na hlídání dvě děti a malý kluk, asi sedmiletý, mi šmejdil po mé modelářské dílničce. Uviděl akumulátor s konektory, které by do sebe pasovaly, kdyby je nějaký blbec do sebe zasunul, tak co myslíte, že ho napadlo
Ozvalo se praskání a syčení, tak jsem přiskočil, chytnul kabely a vší silou škubnul. Konektory už sice byly spolehlivě do sebe zatavené, ale podařilo se mi alespoň odtrhnout jeden z kabelů z pájeného spoje na článku dřív, než se baterky pod zkratovým proudem nějak víc rozvášnily. Takže za mě zlatý konektory typu XT30, které se nedají zapojit obráceně. I červený JST se mi už podařilo zastrčit obráceně, ani jsem nemusel přes ten zámeček nějak extra moc silně tlačit.
Ten kluk se mi chtěl později nějak omluvit a odčinit co provedl a tak vzal centrofilx a neuměle mi pomaloval jeden celý bílý nedokončený model
S dětma člověk ale nezatopí 
Jeden kiks se mi ale vryl do paměti, když jsme s JoskouPilotem v našich úplných modelářských začátcích jednou hodili RC model, tenkrát to byl ještě na spalovák MVVS 2,5cm a FM vysílačky s dlouhými anténami na vysílači i přijímači. Model odstartoval, asi 200m letěl v pohodě a pak si to namířil přímo dolů do lesa, kam s rachotem zapadl někam do korun stromů. Po bedlivém pátrání co bylo špatně, Joska nakonec zjistil, že FM anténa na přijímači nebyla vytažená ven z trupu, ale byla v transportní poloze smotaná v trupu. Takže ať se člověk snaží sebevíc, občas ho prostě něco nečekaného může překvapit
Co se týče těch konektorů na pohonných akumulátorech, asi jsem tu už kdysi vyprávěl svoji příhodu, která mě vyléčila z do té doby osvědčeného používání GOLD samice+samec
Ten kluk se mi chtěl později nějak omluvit a odčinit co provedl a tak vzal centrofilx a neuměle mi pomaloval jeden celý bílý nedokončený model
Jeden kiks se mi ale vryl do paměti, když jsme s JoskouPilotem v našich úplných modelářských začátcích jednou hodili RC model, tenkrát to byl ještě na spalovák MVVS 2,5cm a FM vysílačky s dlouhými anténami na vysílači i přijímači. Model odstartoval, asi 200m letěl v pohodě a pak si to namířil přímo dolů do lesa, kam s rachotem zapadl někam do korun stromů. Po bedlivém pátrání co bylo špatně, Joska nakonec zjistil, že FM anténa na přijímači nebyla vytažená ven z trupu, ale byla v transportní poloze smotaná v trupu. Takže ať se člověk snaží sebevíc, občas ho prostě něco nečekaného může překvapit