V komunitě leteckých simulátorů se pořádají tzv. „speciálky“ – jednorázové akce, které se snaží co nejvěrněji napodobit skutečné historické letecké operace, trvající často i desítky hodin. Speciálka není běžná hra. Účastníci, rozřazení do koordinovaných virtuálních letek, mají přesně dané úkoly, létají v historicky odpovídajících letadlech a mají pouze jeden život. Když pilot zahyne, jeho účast končí. Cílem není vyhrát, ale prožít historickou situaci.
Pro účastníky nejsou speciálky zábavou v běžném smyslu. Jsou spíš digitální rekonstrukcí historie, která pomáhá pochopit realitu tehdejších pilotů lépe než učebnice, včetně simulace vyčerpání a únavy.
Pravděpodobně nejznámější speciálka ze simulátoru prvoválečných letadel Rise of Flight je Bloody April, inspirovaná dubnem 1917, kdy britské letectvo utrpělo těžké ztráty. V leteckém simulátoru to znamená vědomě nevyrovnané podmínky, vysoké riziko a silný důraz na spolupráci a disciplínu. Tato speciálka se pořádala každý rok a pořádala ji virtuální letka Jasta 5. Úplně první speciálka Bloody April se odehrála v roce 2011. Akce probíhala formou kampaně od 9. dubna a skončila 30. dubna. Každá mise kampaně se skládala ze tří válečných operací, které se odehrávaly každou sobotu od 15h do 24h. Na akci bylo registrováno přes 160 pilotů nejrůznějších národností. Bojů se účastnily letky AB1, 1PL, SPA124, =FB=, BH, J2, J5, J11, J13, J30, J99, JG1/J6, =CAI=, HQ, 266RFC, IRFC, IdFg a další...
Plakát akce:

Musím vyjádřit velké díky letce JG1/Jasta 6, že pomohli na této akci reprezentovat naši CZ/SK komunitu!
Já jsem se účastnil v této speciálce jako řadový pilot česko-kanadské letky 1st Aerial Battalion (AB1) pod vedením zkušeného velitele jménem AB1_Vašek.
(Tato letka brázdila virtuální nebe již od dob stařičkého, ale neméně legendárního leteckého simulátoru Red Baron).
Pozdrav ze západní fronty od naší letky...

Do bojů v této speciálce jsem zasáhnul již 9. dubna od 18h v druhé misi, ale jelikož to byla moje první větší válečná akce v životě, pozapomněl jsem v návalu nervozity ze začátku "fotit" a i mé postřehy z následující akce tohoto dne jsou proto spíše sporadické...
Cílem naší mise Entente byl průzkum území nepřítele pomocí průzkumných bombardérů, bombardéry jsme měli ochránit po celou dobu jejich letu až zpět na základnu. K dispozici máme letouny Nieuport 11, Nieuport 17 a DH-2. Výkonějších "sedmnáctek" je málo, dostávají je proto pouze ti nejzkušenější piloti z letek. Vzdorovat budeme nepřátelským letounům Eindecker E.III a Albatros D.II.
(Omluvte prosím nízkou kvalitu a malou velikost obrázků, byly upraveny (zmenšeny) pro můj starý dávno zrušený web s malou kapacitou a o původní orignály "fotek" jsem již dávno přišel)
Týden první, mise třetí, 21h SEČ:
Polská letka 1PL na startu s letouny Nieuport 11 a DH-2.

Letka AB1 krátce po startu, vpředu na Nieuportu 17 velitel letky AB1 Vašek.

Průzkumný bombardér Breguet právě startuje z letiště na svoji misi.

Naše letka AB1 se po startu formuje a vyčkává na průzkumný bombardér.

Naše letka AB1 doprovází průzkumný bombardér letící směrem k Arrasu.

Impozantní pohled na doprovodný roj polské letky 1PL vedené 1PL_Lucasem.

Breguet s polským doprovodem se pomalu blíží k frontě, piloti pečlivě propátrávají horizont.

První kontakt! Vysoko vysoko nad námi spatřen první roj šesti Albatrosů, který slídí po našem svazu.

První Albatrosy na nás padají shora ze slunce. Nieuporty jim šplhají vstříc s řvoucími motory na plný výkon.

Nad měsíční rozbombardovanou krajinou "území nikoho" se rozhořely prudké souboje.

Nieuport 11 uštědřuje drtivý zásah Albatrosu D.II

Snažíme se vázat co nejvíce německých Albatrosů v soubojích s naším stíhacím doprovodem a poskytnout tak bombardéru čas vzdálit se z oblasti nejprudších bojů.

Další Albatros D.II dole, německé posily ale přilétají a Nieuporty nebudou moci dlouho vzdorovat početnějšímu a lépe vyzbrojenému soupeři.

Nebe je plné jednotlivých soubojů, letouny se míhají v rychlém sledu a všude se ozývá štěkání kulometů. Další Albatrosy na nás padají shora...

Zoufale se snažíme odrážet dotírající Albatrosy od doprovázeného průzkumného bombardéru, který se ocitá každou chvíli pod palbou

Průzkumný bombardér je bohužel zasažen a snáší se k zemi na nouzové přistání.

Brzy jsou naše Nieuporty nepřítelem přečísleny a ocitáme se v těžké defenzívě. Boje probíhají jak tisíce metrů vysoko, tak i těsně nad rozbombardovanou frontou.

Na frontu přilétávají další letecké svazy Entente, drtivá většina bombardérů se domů již ale nikdy nevrátí. Nadvláda německých Albatrosů je tohoto dne více než zřejmá.

Poškozený Nieuport 11 se pokouší o nouzové přistání. Albatros z letky Jasta 99 v závěsu mu ovšem nedává nejmenší šanci.

Zasažený Nieuport 11 s pilotem Henrym se rozpadá pod palbou z Albatrosu D.II

Pilot tohoto Nieuportu 11 měl větší štěstí a zachránil si život nouzovým přistáním nedaleko francouzské vesničky.
Pilot již s úlevou popíjí Beaujolais a pojídá croissanty

Výsledek dnešní kampaně - Central splnila dvě mise, Entente žádnou. Němci bojovali velice tvrdě a organizovaně.
Salute!
(pokračování příště)