Škoda, že neprodávají retro ATARI 800/130 XE nebo alespoň XL, můj "osobní počítač" dětství V nabídce jsem viděl jen parodii na ATARI 400 a tu zmršili dotykovou klávesnicí
A jaký byl váš první 8-bit?
FPV Air Combat - Hledáme nadšence pro tuto adrenalinovou modelářskou disciplínu, více info ZDE
No to teda koukám, že se to ještě prodává.
Dnes má možná i to Arduino větší výkon o BluePill či dokonce Raspberry Pico v kterém tepe dvoujádrový procesor ARM Cortex M0+ s flexibilním taktem až 133 MHz a deska je o velikosti 1/2 až 1/3 platební karty je svět někde jinde, ale asi nostalgie...
Jako bývalý Spektrista jsem se zeptal AI na DIY klony.
existuje celá řada moderních DIY projektů, které umožňují postavit si vlastní klon ZX Spectrum, od věrných replik s původním procesorem až po miniaturní emulátory běžící na čipu RP2040 (tedy právě na Raspberry Pi Pico).
Zde jsou nejzajímavější možnosti rozdělené podle přístupu:
1. Projekty založené na Raspberry Pi Pico (RP2040)
Díky výkonu a nízké ceně čipu RP2040 vzniklo několik projektů, které Spektrum emulují "v malém": PicoZX / fruit-bat: Velmi oblíbený open-source projekt, který emuluje modely 48K i 128K. Podporuje video výstup přes VGA nebo HDMI (DVI), načítání her z SD karty a připojení USB klávesnice. ZX2040: Minimalistický emulátor od známého programátora Salvatore Sanfilippa (antirez), určený pro handheldy s malým displejem a několika tlačítky. Pico-powered Sinclair Laptop: Kompletní DIY "notebook" s mechanickou klávesnicí a 3D tištěným šasi, uvnitř kterého tepe právě Raspberry Pi Pico.
2. Moderní hardwarové repliky (věrné klony)
Pokud hledáte něco, co se chová jako skutečný hardware (není to jen softwarová emulace), existují stavebnice využívající moderní součástky: Harlequin (Superfo): Nejslavnější klon bez "nedostupného" čipu ULA. Je postaven z běžně prodejných diskrétních součástek (logických obvodů řady 74) a pasuje do originálních skříní ZX Spectra. Sizif-512: Moderní náhrada základní desky, která využívá CPLD čip pro logiku, ale zachovává kompatibilitu s původním softwarem i hardwarem. Karabas-128: Další populární DIY klon založený na CPLD, který minimalizuje počet součástek při zachování 128K funkcí.
3. High-end moderní "Spectrum" ZX Spectrum Next: Oficiální moderní následovník. Je sice uživatelsky přívětivější, ale jeho srdcem je FPGA (programovatelné hradlové pole), které dokonale simuluje hardware původního stroje a přidává nové funkce (vyšší barvy, rychlejší CPU).
Nejlevnější a nejmenší cestou pro vás bude projekt PicoZX. Stačí vám k němu jen pár součástek a základní deska.
V českém prostředí existuje několik skvělých webů, kde najdete návody na stavbu moderních klonů i historické souvislosti. Téma DIY staveb a emulátorů na Raspberry Pi Pico je u nás stále populárnější.
Nejlepší české weby o retro DIY projektech
8bity.cz (Martinův 8-bitový blog): Pravděpodobně nejlepší český zdroj pro technicky zaměřené nadšence. Najdete zde detailní články o stavbě klonů jako Harlequin, Sizif-512 nebo Sparrow LITE. Martin se často věnuje i moderním náhradám původních čipů. ZX-Spectrum.cz: Centrální rozcestník české scény. Obsahuje rozsáhlou databázi her, informací o hardwaru a odkazů na diskuse. High-voltage.cz (Fórum): Komunitní fórum, kde se řeší jak opravy starých strojů, tak i stavba nových DIY projektů. Je to ideální místo, kde se zeptat, pokud narazíte na problém při pájení. BruXy (RegNet.cz): Web zaměřený na hlubší technické detaily 8-bitů, včetně článků o moderních klonech jako ZX Evolution nebo systémech jako Fuzix pro ZX Spectrum. OldComp.cz: Tradiční diskusní fórum českých a slovenských sběratelů a kutilů. V sekci Sinclair najdete vlákna věnovaná přímo emulaci na Raspberry Pi Pico.
Proč sledovat české autory?
Československo mělo díky počítačům Didaktik (Gama, M, Kompakt) velmi silnou základnu "speccy" klonů, což se odráží v dodnes aktivní komunitě. Na výše uvedených webech najdete specifické rady, jak například propojit moderní klon s československou periferií nebo jak sehnat součástky v lokálních e-shopech.
Takže díky za toto téma, zamáčkl jsem slzu.
Kostka stěží vysvětlí úsečce a už vůbec ne bodu, že existují i jiné dimenze života, než jsou v tom jejich ...
Emulátory 8-bitů na PC nebo na mobil ke stažení jsou, tyhle co jsem na začátku ukázal ale jako ty původní krabice i vypadají, v tom je právě ta nostalgie Originální 8-bity se dají koupit už jen na Aukru nebo na Ebay a za mnohem dražší ceny, než tyhle nové repliky. Já jsem svoje vytuněné Atari 800 XE prodal myslím za 10 tisíc ještě v době, když první PC 386 stálo přes 80 tisíc. Měl jsem v něm zvětšenou RAM z 64kb na 512kb (zkoušel jsem i 1024kb ale bylo pak nestabilní, blikal obraz), integrovaný alternativní přepínatelný OS R-DOS 2.5 / Q-MEG, v kazeťáku poměrně drahou úpravu Super Turbo 5000, díky které se hry nahrávaly jen v jednotkách sekund, oproti desítkám sekund přes standardní Turbo 2000, ale vyžadovalo to dost kvalitní kazety. Dal se sehnat i externí Atari HDD, ale 20MB stálo tehdy 20 tisíc kč, což bylo v době končících 8-bitů a nastupujících PC XT/AT už moc. Ale slzu jsem zamáčkl také
JoskaPilot měl Atari 800 XE také, ty jsi ho Josko také prodal, nebo se ti ještě někde válí ve skříni?
FPV Air Combat - Hledáme nadšence pro tuto adrenalinovou modelářskou disciplínu, více info ZDE