Dotaz na konfiguraci FC a INAV 8

Vše okolo elektroniky uvnitř modelů, regulátory, serva, FC řídící jednotky, GPS, telemetrická čidla, konektory atd.
Flieger
Zelenáč
Zelenáč
1
Been thanked: 3 times

Dotaz na konfiguraci FC a INAV 8

Příspěvek od Flieger »

Zdravím, téměř jsem zkompletoval moje FPV letadlo Volantex Ranger 2000, ale zadrhnul jsem se na konfiguraci FC pomocí INAV. INAV konfigurátor (8.0.1) mi přijde jako extrémně složitý systém, stejně tak jako celá problematika FPV. Snažil jsem se nějak sehnat informace a zkušenosti o INAV, ale videa jsou vesměs dosti povrchní - resp. jsou prima až do chvíle, kdy něco přestane fungovat...
Konkrétně mi nejde propojit řetězec Tx>Rx>FC>serva - s tím, že zádrhel je mezi FC a servama. Sekce Receiver v INAV - tedy grafické zobrazení signálů na kanálech funguje perfektně, ale odezva na všech servech už jaksi není. Sekce Output-Servos už mi tak jasná není, stejně tak grafické zobrazení Timers.
Zkrátka dotaz zní, zda existuje podrobná dokumentace INAV v 8.0.1 v češtině, tak aby byla konfigurace 100% jasná.
Díky za jakékoliv info ;)
Naposledy upravil(a) LEON dne 04 lis 2025 20:37, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Upraven název vlákna, aby nevznikala duplicitní vlákna

LEON
Admin
Admin
Guru
Guru
3
Has thanked: 72 times
Been thanked: 44 times

Kategorie modeláře:

Organizace:

Re: FC a INAV

Příspěvek od LEON »

(Přesunuto do sekce Palubní elektronika, kde jsou i ostatní diskuse o INAV a upraven název vlákna, aby nevznikala duplicitní vlákna)
FPV Air Combat - Hledáme nadšence pro tuto adrenalinovou modelářskou disciplínu, více info ZDE

Matyas
Nováček
Nováček
Has thanked: 11 times
Been thanked: 2 times

Kategorie modeláře:

Organizace:

Příspěvek od Matyas »

A jaký máš FC? A nefungují všechna serva nebo jen něaká?

joskapilot
Plodný uživatel
Plodný uživatel
3
Has thanked: 40 times
Been thanked: 37 times

Kategorie modeláře:

Organizace:

Příspěvek od joskapilot »

Ahoj
Jakou máš FC?
Mě jednou zlobila Speedybee f405 Wing mini kde jsem vše nastavil správně, ale serva se nepohnula , nakonec nové nahrání FW a s tím i smazání čipu a pak vše fungovalo.
Využívám zatím 7.1.2. protože u verze 8 je stále kupa lidí co hlásí problémy .
Tady je více info i moje šablona:
https://rcfree.eu/viewtopic.php?t=1120

Flieger
Zelenáč
Zelenáč
1

Re: Dotaz na konfiguraci FC a INAV 8

Příspěvek od Flieger »

Díky za informace. Používám RC soupravu FrSky Taranis Q-X7 a FC Speedy Bee F405 Mini (DJI O4 VTX a DJI Goggles N3) a Inav verze 8.0.1. Tuším, že nejblíže problematice serv na desce FC je karta Mixer - část Output Mapping, ale nefunguje to úplně přesně (tj. fungují pouze 2 serva ze 3). Taky velmi tápu na kartě Ports - sloupce MSP jsou někde zapnuté, někde ne? Také natavení OSD je problematické - někdo říká ve sloupci Peripherals nastavit Display info někdo dát přesně DJI digital VTX. Samozřejmě největší průser je rozhodit si nastavení komunikace s komunikační deskou, to pak nejde ani základní konfigurace a musí se fleshováním přemazat celá FC jednotka :evil:
Každopádně jsou velmi užitečná videa od Joskypilota i Igora Vlahoviče, kde lze použít nastavení z praxe, která jsou osvědčená - palec nahoru ;)

joskapilot
Plodný uživatel
Plodný uživatel
3

Kategorie modeláře:

Organizace:

Ahoj
Pro DJI je tuším INAV 8 důležitý pro video, mě s walksnail vtx funguje právě i ověřená 7.1.2., která není zase vhodná pro DJI.
Qx7s mám také s úpravou jak uvádím na jednom z videí, ale mám ve vysílači Elrs modul a jednoduší nastavení jak u Frsky pomocí s.bus , víc mě zase dalo samotné nastavení Elrs ve vysílači, než jsem zjistil jak co nastavit.
Na YouTube je několik solidních youtuberů (cizojazyčné) podle kterých by se to nastavení portů pro DJI mělo dát nastavit, a samozřejmě je potřeba i v okně nastavení OSD mít vše pro DJI.
V tom třeba ze začátku chybuje i AI která mě psala nesmysly, jistější je hledat právě videa z reálného nastavení.
Určitě by se hodilo to pak dát sem v podobě fotky nastavení portů a OSD pro DJI a nebo také udělat video pro majitelé Dji v Česku.
Když bude chvilka tak se po tom také podívám.

joskapilot
Plodný uživatel
Plodný uživatel
3

Kategorie modeláře:

Organizace:

Ahoj
Tady jeden s těch solidních youtuberů.

Flieger
Zelenáč
Zelenáč
1

Příspěvek od Flieger »

Ahoj Josko - všiml jsem si na tvém videu s šablonou - v části Configuration - vypnout magnetometer(kompas). Asi by se aeroplán nezřítil, kdyby byl ten kompas správně nakalibrovaný. Je tomu věnován odstavec v základním manuálu k tomuto FC (F405 Wing Mini), ale je to poměrně složité. Vyřadit z provozu kompas, s tím, že si kurz jednotka sama přepočítá je zřejmě méně riskantní cesta.

Flieger
Zelenáč
Zelenáč
1

Příspěvek od Flieger »

Zdravím,
INAV konfigurátor je velmi komplexní a složitá záležitost. A aby to bylo ještě složitější, tak se jednotlivé verze poněkud liší. Takže I. Vlahovič prezentuje v 6.1.0, JoskaPilot zase verzi 7.1.0 a já zase zápasím s verzí 8.1.0, protože jsem se fočetl, že v zájmu kompatibility jednotek DJI Goggles N3 a DJI O4 Ar Unit musím použít nejnovější verzi FW pro FC i INAV konfigurátoru - tedy 8.1.0.
Např. na kartě Ports zcela chybí port USB VCP - první je konfigurace UART 1.
Také přikládám odkaz na jedno užitečné video ze série kolegy Andrea Newtona:

Letu zdar :)

joskapilot
Plodný uživatel
Plodný uživatel
3

Kategorie modeláře:

Organizace:

Flieger píše: 05 lis 2025 11:34 Ahoj Josko - všiml jsem si na tvém videu s šablonou - v části Configuration - vypnout magnetometer(kompas). Asi by se aeroplán nezřítil, kdyby byl ten kompas správně nakalibrovaný. Je tomu věnován odstavec v základním manuálu k tomuto FC (F405 Wing Mini), ale je to poměrně složité. Vyřadit z provozu kompas, s tím, že si kurz jednotka sama přepočítá je zřejmě méně riskantní cesta.
Ahoj
Ano kompas když se nastaví špatně tak to udělá více škody jak užitku mě poradil kamarád. GPS u modelů letadel postačí.
Ale asi když si člověk najde přesný informace od výrobce GPS s kompasem kde je předek a kde zadek aby to připevnil na model správně, nebo v INAV udělá korekce jako se to dělá s polohou samotného FC tak pak by to mělo být dobrý.

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Palubní elektronika“