Počet registrovaných modelářů v Česku?
- LEON
- Admin
-
Guru
- 3
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 15 times
- Věk: 50
Počet registrovaných modelářů v Česku?
Počet registrací provozovatelů "dronů" dosáhl koncem roku 2023 téměř 60 tisíc:
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/2500955
Dá se někde vyčíst, nebo zjistit alespoň kvalifikovaný odhad, kolik z těch 60 tis. je RC leteckých modelářů?
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/2500955
Dá se někde vyčíst, nebo zjistit alespoň kvalifikovaný odhad, kolik z těch 60 tis. je RC leteckých modelářů?
FPV Air Combat - Hledáme nadšence pro tuto adrenalinovou modelářskou disciplínu, více info ZDE
-
- Moderátor
-
Mazák
- 3
- Has thanked: 79 times
- Been thanked: 22 times
Re: Počet registrovaných modelářů v Česku?
První co je potřeba udělat je definovat kdo je modelář.
Následně se dá počítat a inspirovat se při tom mojí úvahou kdysi uvedenou na RCmafia.cz viz. http://www.rcmafia.cz/viewtopic.php?p=1519772#p1519772
Jinou cestou by bylo udělat průzkum - veřejné sčítání třeba za podpory RC prodejen, e-shopů a veřejných modelářských akci...
Mimochodem, zaujalo zjištění, že od zveřejnění té výpočtové úvahy zmíněné výše, se organizování scvrkli o 400 členů, co je minus 6% za dva roky

Tímhle tempem zaniknou za cca 30 let, osobně to odhaduji na dřívější termín, pokud ještě dříve nedojde k zákazu... obdobně jako po novém dochází k zákazu prodeje pyrotechniky a max. co půjde volně koupit budou prskavky.
Následně se dá počítat a inspirovat se při tom mojí úvahou kdysi uvedenou na RCmafia.cz viz. http://www.rcmafia.cz/viewtopic.php?p=1519772#p1519772
Jinou cestou by bylo udělat průzkum - veřejné sčítání třeba za podpory RC prodejen, e-shopů a veřejných modelářských akci...
Mimochodem, zaujalo zjištění, že od zveřejnění té výpočtové úvahy zmíněné výše, se organizování scvrkli o 400 členů, co je minus 6% za dva roky

Tímhle tempem zaniknou za cca 30 let, osobně to odhaduji na dřívější termín, pokud ještě dříve nedojde k zákazu... obdobně jako po novém dochází k zákazu prodeje pyrotechniky a max. co půjde volně koupit budou prskavky.
Kostka stěží vysvětlí úsečce a už vůbec ne bodu, že existují i jiné dimenze života, než jsou v tom jejich ... 

- LEON
- Admin
-
Guru
- 3
Samozřejmě bych nejraději měl informaci, kolik je modelářů v ČR celkem, ale neregistrovaní modeláři se pochopitelně nikde dohledat nedají, tak jsem se chtěl spokojit alespoň s údajem, kolik je těch regiastrovaných modelářů. Dohledal jsem ale pouze informaci, kolik je registrovaných provozovatelů "dronů", tzn. uživatelů koptér + modelářů, cca 60 tisíc. Z této množiny bych rád znal počet modelářů, pro tento účel mi stačí definice modelář = ten který nelétá s koptérou. Další údaj který znám je počet modelářů v SMČR, cca 5000, ale to mi asi moc nepomůže.
FPV Air Combat - Hledáme nadšence pro tuto adrenalinovou modelářskou disciplínu, více info ZDE
-
- Moderátor
-
Mazák
- 3
Nemám FB, ale co se tedy cíleně a především hromadně zeptat na to tam, nejenom v modelářských skupinách, ale zejména ve skupinách zaměřených na drony, FPV, lodičky, auta, možná i skupiny pro děti a volný čas či v dalších podobně zaměřených.
Možná vzhledem k vláknům zde
viewtopic.php?f=120&t=767
i tady
viewtopic.php?p=12030#p12030
by nebylo špatné rovnou udělat nějakou free anketu a zeptat se na více otázek...
Možná vzhledem k vláknům zde
viewtopic.php?f=120&t=767
i tady
viewtopic.php?p=12030#p12030
by nebylo špatné rovnou udělat nějakou free anketu a zeptat se na více otázek...
Kostka stěží vysvětlí úsečce a už vůbec ne bodu, že existují i jiné dimenze života, než jsou v tom jejich ... 

- LEON
- Admin
-
Guru
- 3
Mám takový pocit, že velká většina normálních (neorganizovaných) modelářů vůbec na žádná diskusní fóra a FB skupiny nechodí a prostě jen modelaří a létají
Alespoň v takové sociální bublině modelářů se pohybuju a létám. To se pak špatně zjišťují jejich počty přes internet nebo online anketami 

- REX
- Admin
-
Guru
- 13
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 27 times
Vidím to víceméně stejně, a když bych to měl vyjádřit procenty, tak si myslím že je to něco mezi 80-90% modelářů!LEON píše:Mám takový pocit, že velká většina normálních (neorganizovaných) modelářů vůbec na žádná diskusní fóra a FB skupiny nechodí a prostě jen modelaří a létajíAlespoň v takové sociální bublině modelářů se pohybuju a létám. To se pak špatně zjišťují jejich počty přes internet nebo online anketami
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho, co dělám...
- LEON
- Admin
-
Guru
- 3
Minimálně na těch 90% bych to REXi viděl taky, protože mě přijde, že jsem snad jediný z naší komunity modelářů široko daleko, kdo se kromě RC létání samotného zajímá i o tu "internetovou" část modelařiny a zkoušel jsem navézt modeláře a své známé na fóra a FB skupiny, nebo jim aspoň předávat novinky, co jsem se na internetu dozvěděl, ale ono to fakt drtivou většinu modelářů nezajímá, to jen ta internetová sociální bublina na některých fórech a FB skupinách si myslí, že je pupkem světa...
- LEON
- Admin
-
Guru
- 3
V tomto videu z TN Nova se uvádí, že počet registrovaných uživatelů dronů k roku 2025 je 80 tisíc. Počet neregistrovaných uživatelů dronů předpokládají přes půl milionu. Předpokládám, že nerozlišují mezi leteckými modeláři a uživateli koptér, protože počet leteckých modelářů je v tomto případě marginální.
Počet členů SMČR je kolem 7000, ale zahrnuje i lodní, automobilové, raketové, železniční a plastikové modeláře. Počet leteckých modelářů KLeM nikde SMČR neuvádí, AI Copilot ho odhaduje kolem 1200-1800 lidí.
Když jsem se zkoušel přes AI doptat, kolik odhaduje celkový počet leteckých modelářů oproti uživatelům koptér v ČR, tak ChatGPT napsal, že jelikož ÚCL tento údaj neposkytuje, může ho odhadnout pouze na základě poměru počtu uživatelů v FB skupinách (což mě, přiznám se, docela zaujalo, protože tenhle směr, jak zpřesnit odhad, když jiná relevantnější čísla chybí, mě nenapadl).
Takže ChatGPT dále přemýšlel:

Počet členů SMČR je kolem 7000, ale zahrnuje i lodní, automobilové, raketové, železniční a plastikové modeláře. Počet leteckých modelářů KLeM nikde SMČR neuvádí, AI Copilot ho odhaduje kolem 1200-1800 lidí.
Když jsem se zkoušel přes AI doptat, kolik odhaduje celkový počet leteckých modelářů oproti uživatelům koptér v ČR, tak ChatGPT napsal, že jelikož ÚCL tento údaj neposkytuje, může ho odhadnout pouze na základě poměru počtu uživatelů v FB skupinách (což mě, přiznám se, docela zaujalo, protože tenhle směr, jak zpřesnit odhad, když jiná relevantnější čísla chybí, mě nenapadl).
Takže ChatGPT dále přemýšlel:
- Drony/koptéry: obrovské skupiny, desetitisíce členů. Např. FB skupiny „Drony CZ/SK“ nebo „DJI“ mají klidně 20–30 tisíc lidí. Aktivita vysoká.
- Letečtí modeláři: skupiny menší, většinou stovky až pár tisíc členů. Témata jako „RC modely letadel“, „Modeláři ČR“. Aktivita nižší, spíš starší generace.
- Letečtí modeláři jsou zastoupeni 1–5 % oproti dronařům.
- Pokud dronařů (neregistrovaných) je přes 500 tisíc, pak modelářů – „divočáků“ může být v řádu 5–20 tisíc.
- Nejpravděpodobnější odhad neregistrovaných modelářů „divočáků“: pravděpodobně 10–15 tisíc.
- Na každého registrovaného modeláře tedy pravděpodobně připadá 7–15 "divočáků".

-
- Moderátor
-
Mazák
- 3
Ten počet dronařů z toho videa mi připadá poněkud mimózni.
Chtěl jsem aby to AI odhadla na základě dovozních statistik, ztroskotalo to na tom, že je nemá k dispozici, ale údajně je to veřejný údaj, jenže jsem to nenašel...
Chtěla tam zahrnout toto.
Období: 2014 až 2024
Směr obchodu: Dovoz
Kód zboží (KN):
88063000 – bezpilotní letadla
95030095 a 95030099 – hračky (hobby drony)
případně 85437000 – elektronické řídicí moduly
Jednotka: Hodnota v Kč
Chtěl jsem aby to AI odhadla na základě dovozních statistik, ztroskotalo to na tom, že je nemá k dispozici, ale údajně je to veřejný údaj, jenže jsem to nenašel...
Chtěla tam zahrnout toto.
Období: 2014 až 2024
Směr obchodu: Dovoz
Kód zboží (KN):
88063000 – bezpilotní letadla
95030095 a 95030099 – hračky (hobby drony)
případně 85437000 – elektronické řídicí moduly
Jednotka: Hodnota v Kč

- LEON
- Admin
-
Guru
- 3
Rey v tom zpravodajství TV Nova řekl doslova "Podle odborníků", když zmiňoval ten počet 500 tisíc uživatelů dronů. Předpokládám, že tím nemyslel "odborníky" z diskuse na Novinky.cz, ale spíš nějaký spolehlivější zdroj, např. ÚCL, případně alespoň nějakou edukační společnost, která se zabývá výukou legislativy dronů, jako DronPro apod., kterých se ten, kdo připravoval to zpravodajství, tázal. Ono v tom celkovém množství 500 tisíc uživatelů dronů jsou nejen registrovaní a ti, co se registrovat nechtějí, ale musí tam být i poměrně početná skupina uživatelů dronů, kteří zkrátka registraci vůbec nepotřebují, drony do 250g včetně nejrůznějších létajících hraček z hračkárny pod 250g. Jen u DJI zaznamenaly drony pod 250g opravdový boom.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek