:!: :!: :!: Pokud se vám nezobrazují některé příspěvky, obrázky, přílohy, nebo nemůžete vyhledávat, je to způsobeno tím, že nejste přihlášeni :!: :!: :!:
Pro plný přístup do všech sekcí fóra a pro stahování příloh proveďte prosím snadnou registraci na tomto fóru a přihlašte se. Více informací o provedení registrace se lze dočíst ZDE.
Přečtěte si také pravidla fóra, provedením registrace vyjadřujete souhlas s jejich dodržováním.

Me 163 Komet od Causemann

Název napovídá vše. Konstrukčně nejjednoduší RC modely.
LEON
Admin
Admin

Me 163 Komet od Causemann

Příspěvek od LEON »

Když už tu máme tak pěknou ucelenou sbírku Kometů od nejrůznějších výrobcvů, byla by škoda nezmínit i tip od Rexe na tohoto Full EPP Kometa od firmy Causemann:

https://shop-rc.causemann.de/ME-163-Spa ... Shockflyer
Obrázek

Obrázek

Model je zhotovovaný CNC obráběním, což se odráží i na vyšší ceně, vzhledem k tomu, že je zřejmě vyráběn v Německu:

Koukal jsem, že je k dostání i podstatně levnější verze tohoto metrového Me163 zhotovená sendvičovou metodou z depronových desek:
https://shop-rc.causemann.de/schoene-ME ... nd-schnell

Obrázek

Obrázek

A na závěr pár videí s tímto Kometem:

Letový projev na čtyřčlánek:

Komet s urychlovacím raketovým motorkem:
Pro FPV Air Combat se hledají hráči z řad FPV modelářů. Přidejte se i vy na MAPU CZ/SK PILOTŮ, pokud máte o tuto adrenalinovou disciplínu zájem, i pokud stavbu svého prvního Combat modelu teprve zvažujete 8-) (Pro přidání pište SEM)

LEON
Admin
Admin

Re: Me 163 Komet od Causemann

Příspěvek od LEON »

Zkouším pro zajímavost hodit do košíku toho Kometa a píše mi to z Říše 19,90 EUR poštovný, celý pětikilo, mazec :o
Pro FPV Air Combat se hledají hráči z řad FPV modelářů. Přidejte se i vy na MAPU CZ/SK PILOTŮ, pokud máte o tuto adrenalinovou disciplínu zájem, i pokud stavbu svého prvního Combat modelu teprve zvažujete 8-) (Pro přidání pište SEM)

REX
Admin
Admin

Příspěvek od REX »

LEON píše: 27 dub 2025 16:45 Zkouším pro zajímavost hodit do košíku toho Kometa a píše mi to z Říše 19,90 EUR poštovný, celý pětikilo, mazec :o
Já platil vloni v září poštovné za balík od soukromého člověka 16,49 éček, taky z říše, kousek od francouzských hranic.
A v březnu 24 poštovné za balík od RC-builder, tuším že z Holandska, dokonce 900kč! :?
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho, co dělám...

LEON
Admin
Admin

Příspěvek od LEON »

Já jsem zvyklý spíš na nižší ceny, Lindinger posílá stavebnice poštovným asi za 6 EUR, nemluvě o Hobbykingu, který mi teď dokonce ukazuje u balíku do 2kg poštovný zdarma, stejně tak MotionRC.

REX
Admin
Admin

Příspěvek od REX »

To naprosto chápu....

LEON
Admin
Admin

Příspěvek od LEON »

Poptal jsem výrobce, kolik by stálo vyfrézovat na CNC větší Me163 s rozpětím 1,4m. Bylo by to za 165 EUR + poštovné :?
(Kontakt: jochen@causemann.de)

Obrázek

LEON
Admin
Admin

Příspěvek od LEON »

Mohl by prosím někdo zkušenější navrhnout vhodnou konfiguraci tlačné pohonné jednotky pro takový EPP Me163 Komet s rozpětím 1,4m? Nemusí to být nutně přemotorované hovado, co létá 200km/h ;)
Zatím jsem našel inspiraci pro volbu pohonu na tento EPP RC model u Me163 stejného rozpětí, které se létají v soutěžní modelářské kategorii FPV Combat, a to:

Motor: 3536 1450kv
Vrtule: 8x6"
Baterie: 4s 4400mAh LiPol

Jejich plně vybavený Me163 váží 2,4Kg a doba letu s touhto pohonnou konfigurací je 4-6 minut. Asi bych si osobně představoval spíše něco méně adrenalinového ;)

REX
Admin
Admin

Příspěvek od REX »

Na takové návrhy byl svého času docela dobrý Bohužel.... Ale ten už je teď bohužel mimo aktuální dění :lol:

Já osobně bych se asi odpíchnul od jejich návrhu, konkrétně ten jejich pohon prohnal ecalcem aby si měl alespoň přehled (ale myslím že už asi máš) no a pak bych ecalcem dál počítat nějaké jiné podobné variace, například napájení pouze 3S, zkoušet různé vrtule atd, až najdeš nějakou kombinaci, která se ti bude zamlouvat ;)
Takhle jsem to dříve občas dělal já a celkem mi to fungovalo 8-)

Nebo to dej podle tvých požadavků spočítat Hořejšímu a on navrhne set-up pro daný model z jejich sortimentu
(když nakoupíš od nich, máš to pak zdarma, když ne, tak za 300, vyzkoušeno, funguje....)

LEON
Admin
Admin

Příspěvek od LEON »

Jo, to s tím Hořejším není špatný nápad, díky! ;)

LEON
Admin
Admin

Příspěvek od LEON »

Přířezy od Causemanna jsou už doma, povrch trupu je po tom CNC obrábění slušný, oblé plochy jsou čisté, hrany bude chtít zarovnat a začistit, stejně tak spodní ostruha a zadek. Křídla jsou asi řezaná odporovým drátem, ale na povrchu nejsou patrné prakticky žádné stopy po drátu, naopak Milan chvíli váhal, jestli nejsou vypěněná do formy, jak je ten povrch hladký a jakoby zatáhlý (nelezou kuličky). Ale podle chybějících stop po vyhazovákách to bude sůíš opravdu pečlivě řezáno odporovým drátem. Pan Causemann s tím má očividně zkušenosti.

Sice jsem si objednával zvětšenou verzi s 1,4m rozpětím, ale nečekal jsem, jak masivní bude samotný trup, to je solidní vejce :D

I přes svoji mohutnost trupu je ocas poměrně úzků, dá to asi trochu bádání, jak vyřešit zadní montáž motoru. Ideální by byl PJS motor od p. Jelínka, který měl na sobě uhlíkovou trubku, která se zalepila do oceasu letadla.

Je to ale takový masivní EPP špalek, že působí prakticky nerozbitelným dojmem 8-) Kdybych tušil, jak bude ten trup v průžezu obrovský, asi bych se spokojil s tou originální metrovou verzí :lol:

Všechny přířezy váží dokupy přesně 500g, to bude ještě zajímavý nadimenzovat nějaký odpovídající tlačný pohon :? K přířezům nebyly dodány žádné další díly, jako uhlíkové trubky, plexi překryt a další bižuterie, ale chápu, že tyto doplňky jsou dělané pro standardní metrovou verzi.

...a ještě detail profilu u kořene křídla

Nemáš Rexi prosím Tě nějaké plánky Me163, podle kterých bych stanovil polohu a velikost křidélek, tedy u tohoto letadla vlastně elevonů? K té na míru zhotovené zvětšené verzi žádný plánek dodán nebyl.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Samokřídla a delty“