Me 163 Komet -HET

Název napovídá vše. Konstrukčně nejjednoduší RC modely.
REX
Admin
Admin

Me 163 Komet -HET

Post by REX »

Moje záliba v samokřídlech, úchylka pro Hitlerovi tajné zbraně a slabost pro Me 163B Comet mě přivedla k tomuto dalšímu modelu...

Celkem dlouho jsem po něm na stránkách Hořejšího pokukoval, až jsem se jednou rozhodl a přes Jino objednal. Ani ne do týdne mi přišel email, že ho mají v Hradci a hned druhý den jsem pro něj jel.
Docela překvápko, celkem malá papírová krabice bez jakýchkoliv nápisů či obrázků mi nedala a hned jsem musel nakouknout dovnitř.

Další překvápko... celkem malý, ale hodně bachratý červený laminátový trup zabíral celou krabici a nic víc v ní na první pohled nebylo. Po dotazu zda-li tam jsou křídla, jsem byl prodavačem ujištěn, že tam opravdu jsou, že už je taky hledal :lol: :lol: byly ukryté pod dvojitým dnem, všechno pěkně v bublinkách. Dále pak nějaké další drobnosti, návod na CD a strohý český návod na sestavení na dvou A4. S radostí jsem zaplatil (koupil jsem za trochu nižší cenu ve výprodeji) a odjížděl se smýšenými pocity....

Letadlo už mám celkem dlouho doma, řádově 2měsíce a skládám jen když je opravdu chuť a čas.
Jelikož jsou doporučované motory opravdu raketově rychlé (udávají až přes 260 km/hod), chtěl jsem původně osadit něčím skromnějším, ale po konzultaci s panem Hořejším jsem nakonec vybral nejslabší doporučený. I tak z něj mám trochu vítr, eCalc spočítal maximálku lehce přes 210km/hod a nerad bych ho hned rozštípal :twisted:

V podstatě chybí do letuschopného stavu dodělat opravdu jen málo, kabinu, připájet regl, zapojit elektroniku, koupit vhodnou baterii a je to.... ale jelikož mám ještě Flashe 35mHz, tak bude k éru i nové rádio, ale na něj ještě musím sehnat nějaké drobné :lol: jinak mě manželka vystěhuje :lol: :lol: ale letos snad poletí ;) nikam nespěchám, je to jen koníček, který nikam neuteče.

A pár fotek pro představu, rozpětí něco málo přes 900mm a předpokládaná letová hmotnost do 900g.
P8030919.JPG
P8030919.JPG (20.87 KiB) Viewed 6864 times
P8030921.JPG
P8030921.JPG (23.06 KiB) Viewed 6864 times
P8030924.JPG
P8030924.JPG (27.45 KiB) Viewed 6864 times
P8030933.JPG
P8030933.JPG (20.85 KiB) Viewed 6864 times
Last edited by REX on 12 Jul 2022 12:02, edited 1 time in total.
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho, co dělám...

Karas
Mazák
Mazák

Re: Me 163 Comet -HET

Post by Karas »

Moc hezký!
Kolik tě ta sranda stála? Kdyžtak napiš trochu víc info o elektronice. ;)
Vteřiňák je dobrý sluha, ale zlý pán.

REX
Admin
Admin

Post by REX »

Chystal jsem se na to ale byl si rychlejší ;)

V křídlech jsou nějaká myslím že 18ti gramová serva s kovovými převody. V návodu jsou kovové převody doporučené pokud se použije motor s vyšším výkonem, než 400W. Sice to mnou použitý motor skoro nesplňuje, ale vize je taková, že kdyby mě to náhodou chytlo (a zrovna to nerozštípu :lol: ) tak do budoucna namotoruji na rychlejší létání :twisted: :twisted:

Motor je použitý nejslabší doporučený výrobcem a to HET 2W a piloňácká vrtulka Graupner 4,7x4,7 kterou je poslední dobou trochu problém sehnat, k němu 45A regulátor FOXY

Baterka bude nějaká 2700mAh 35C, asi taky FOXY

A co se týče vysílač-přijímač, tam nevím. Stařičká Hitec Flash 5SX si občas zlehoulinka cukne a u tohoto letadla by to mohlo být v krajním případě KO :? Sice mě nikdy nesundala, ale tohle je přeci jen trochu jiná káva, už jen z důvodu bezpečnosti pro okolí....

Tak se rozmýšlím opět mezi Hitecem (Eclipse vs Aurora) a Spektrum asi DX8
Pro Hitec je moje dlohodobá dobrá zkušenost s dvěma vysílači a myslím že nižší cena telemetrie a přijímačů. Možná by se toho našlo víc.
Pro Spektrum je pouze tvrzení jednoho člověka, kterého ani osobně neznám (prodával jsem mu na inzerát jedno letadlo), že je jednodušší menu a různé nastavování, bohužel neumí češtinu, delší provoz na jedno nabotí baterií, a jeho prý už 3letý naprosto bezproblémový provoz v letadlech a vrtulnících.
No vychází mi z toho zatím Hitec, co na to ostatní???

Málem bych zapoměl, cena holého modelu byla 2.100kč.

A ještě přikládám, myslím že dosti výmluvnou fotečku mého ,,postižení,, pro Me 163 Comet 8-)
P8060950.JPG
P8060950.JPG (35.53 KiB) Viewed 6830 times

Karas
Mazák
Mazák

Post by Karas »

Hezký ! :lol: Někdy je vem do Rašovic, jsem zvědavý jak lítají. Jinak se mi taky líbí jako letadlo, ikdyž pro mě je nejkrásnější Spitfire a de Havilland Vampire. ;)

Puma163
Plodný uživatel
Plodný uživatel

Post by Puma163 »

Taky jeden comet. Ještě když u nás bývaly akce v Bohuňovicích ::))) je to video, ale dal jsem ho sem ke kometovi ::)) Když tak to rozškatulkujte. :)
Pád: http://www.youtube.com/watch?v=PrJWuL1PGDw
Celý let, pád atd. Hezký komentář :) http://www.youtube.com/watch?v=t-MiWI5SLCU
Každý modelář se stane pilotem. Pokud se mu to nepodaří, zůstane modelářem navždy. http://www.rcalbum.com/index.php?sum=1782&amode=

REX
Admin
Admin

Post by REX »

Puma163 wrote:Taky jeden comet. Ještě když u nás bývaly akce v Bohuňovicích ::))) je to video, ale dal jsem ho sem ke kometovi ::)) Když tak to rozškatulkujte. :)
Pád: http://www.youtube.com/watch?v=PrJWuL1PGDw
Celý let, pád atd. Hezký komentář :) http://www.youtube.com/watch?v=t-MiWI5SLCU
Tak na to se rád podívám, ale až někdy večer, až budu mít víc času. Ale asi tuším o který model jde, poháněný turbínou a pád do pole, že? Věčná škoda takových letadel, stejně tak jako nedávno zničený Concorde :(

REX
Admin
Admin

Post by REX »

Karas wrote:Hezký ! :lol: Někdy je vem do Rašovic, jsem zvědavý jak lítají. Jinak se mi taky líbí jako letadlo, ikdyž pro mě je nejkrásnější Spitfire a de Havilland Vampire. ;)
...tak každému se líbí něco, ale DH Vampire je taky krasavec ;)
Jinak do Rašovic vezmu maximálně toho rychlého co teď stavím, možná bych ho tam přijel s dovolením zalétat, je tam všude kolem hooodně místa, tak pro jistotu :lol:
A ty všechny ostatní nemá cenu brát:
-nejmenší červený na Rapiera se mi ještě nepodařil rozlétat, mrcha je to, ale neměl jsem moc času se mu věnovat
-ten větší balzový v kostře je stále v kostře :lol:
-EPP model s kamufláží je asi prodaný a poletí na slovensko
-toho o kterém je toto téma ještě stavím
-a toho největšího jsem koupil hodně dávno, tankrát snad ještě ani nebyly střídáky a Li-Polky a nikdy jsem se nedostal k tomu ho dostavět, hlavně teda omotorovat a létat.
Takže je to jenom taková pěkná dekorace v garáži 8-)

REX
Admin
Admin

Post by REX »

K těm videím....
Pěkně se kouká na to, jak to létá a kouřové efekty dávají větší realismus jakoby raketovému pohonu. Let je ale nerealisticky pomalý, teda myslím si to, třeba zdání klame, ale myslím že ne 8-)
Ale když se zakymácí a spadne do pole.... chudák pilot, to by mě asi zrovna kleplo, s tímhle třísknout a koukat se jak to hoří (ale na jednu stranu lepší, že to shořelo alespoň po krátkém letu, který si mohl majitel zpočátku vychutnat, znám osobně člověka kterému shořela cvičná delta s turbínou doma v obýváku po závadě a požáru ,,elektrospotřebiče,, ...v jeho vlastniství prý neletěla ani jednou)
Škoda moc pěkného modelu.

REX
Admin
Admin

Post by REX »

Zase se mi ,,povedla,, pěkná blbost a Comet si na svůj první let ještě chvíli počká :(
Jedním o chlup delším šroubem se mi povedlo zkratovat vinutí statoru.... krásně se při motorové zkoušce rozpálil do červena a zakouřilo se z něj skoro jako z raketového motoru předlohy :twisted:
Holt za blbost se platí, ale už jsem objednal nový. A budu muset pro jistotu sehnat kratší šroubky :lol:

Karas
Mazák
Mazák

Post by Karas »

To se občas stane no. Taky se mi to povedlo, jen se motor netočil, takže jsem si toho všimnul brzo a nic hrozného se nestalo. ;)

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “Samokřídla a delty”