Další z havarovaných letadel by zasloužilo samostatné téma, protože toto letadlo má v mém modelářském životě největší význam a zásluhy!
Někdy v létě roku 1999 jsem po dlouhé době stavby dodělal Porterfielda C-65, o rozpětí 1 metr, letové váze necelých 200gramů, pohon stejnosměrný motor s převodovkou a 8-mi článek NiCd 110mAh, z dnešního pohledu prehistorie.
Po delší úvaze a zkušenostech z létání s modely na gumový pohon a CO² jsem usoudil, že tohle bude to pravé, s kterým se naučím létat. A nakonec se i stalo, jen to mělo trochu složitější průběh, jelikož simulátor nebyl a nikdo zkušený v okolí také ne. Než jsem se s tím naučil, minimálně 3x jsem rozbil a musel opravovat!!! Ale pamatuji si dodnes, jak jsem jednou přišel domů a hrdě hlásil: Tak už to umím!
S letadlem jsem nakonec létal poměrně dlouho, ale po koupi a létání s jinými modely nakonec skončilo odložené na půdě. Po několikaleté pauze jsem ho jednoho dne zase z půdy sundal a že ho osadim novými, moderními věcmi. Takže přišel na řadu malý střídavý motor, Li-Pol akumulátor, 3,7g serva a rázem váha klesla na necelých 120gramů!
Létalo parádně a tak pomalu, že jsem s ním začal létat na zahradě mezi domy, startoval z bazénu zakrytého plachtou a byl to parádní podvečerní relax. Jednoho dne se mu ale právě takové létání stalo osudným, když jsem neodhadl vzdálenost a do baráku narazil a zhruba z 10-ti metrové výšky se zřítil na přilehlý chodník. Poškození bylo větší než je patrné z fotek, ale i to jsem nakonec opravil a model i nadále létal
Na počest tomuto letadlu vznikl v nedávné době větší bratříček o rozpětí 140cm s váhou do 250-ti gramů:
http://rcfree.eu/viewtopic.php?f=7&t=77 ... orterfield
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho, co dělám...