:!: :!: :!: Pokud se vám nezobrazují některé příspěvky, obrázky, přílohy, nebo nemůžete vyhledávat, je to způsobeno tím, že nejste přihlášeni :!: :!: :!:
Pro plný přístup do všech sekcí fóra a pro stahování příloh proveďte prosím snadnou registraci na tomto fóru a přihlašte se. Více informací o provedení registrace se lze dočíst ZDE.
Přečtěte si také pravidla fóra, provedením registrace vyjadřujete souhlas s jejich dodržováním.

Havárie RC modelů letadel, aneb když se to občas nepovede!

Ankety, diskuze o modelaření, které se nehodí do ostatních kategorií ani do koše.
Odpovědět
REX
Admin
Admin

Havárie RC modelů letadel, aneb když se to občas nepovede!

Příspěvek od REX »

Takové téma tu docela chybí!
Rád bych viděl hlavně fotky RC modelů letadel po haváriích, a ikdyž je to nejspíš utopie, tak hlavně vlastních modelů s popiskem co a proč se stalo.... Lehké havárie jako nějaké upadlé kolečko, nebo ohnutý podvozek a podobně, je myslím nezajímavé. 8-)
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho, co dělám...

REX
Admin
Admin

Re: Havárie RC modelů letadel, aneb když se to občas nepoved

Příspěvek od REX »

A když jsem si to vymyslel, tak první fotečky havarovaného stroje přidám samozřejmě já :lol:
Polystyrenový Blohm&Voss BV-208, rozpětí 980mm, pád v důsledku ztráty orientace a chyby v pilotáži.
V současné době je model již opravený, zatím neletěl....
IMG_20230624_203155~2.jpg
IMG_20230624_203206~2.jpg
IMG_20230624_203710~2.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

LEON
Admin
Admin

Příspěvek od LEON »

Opravdu by se v tom modelu nenašlo místečko pro malou krabičku a vyhradit jedno "panické tlačítko" na vysílačce pro podobné případy? :lol:
https://www.rcfree.eu/viewtopic.php?f=3&t=905

Opravdu to ušetří spoustu peněz a času při opravách.
Pro FPV Air Combat se hledají hráči z řad FPV modelářů. Přidejte se i vy na MAPU CZ/SK PILOTŮ, pokud máte o tuto adrenalinovou disciplínu zájem, i pokud stavbu svého prvního Combat modelu teprve zvažujete 8-) (Pro přidání pište SEM)

REX
Admin
Admin

Příspěvek od REX »

Asi našlo.... Ale, jako pravověrný, dlouholetý modelář nemám rád pomocné berličky, bez kterých se dá létat!
Jen to občas nevyjde a navíc, v tomhle případě to nebyly mé ruce, které to poslaly do obilí :lol: a nemám sebemenší ponětí, jestli by panické tlačítko v té správné chvíli panice zabránilo... V tu chvíli už jsem řídil další stíhačku WWII a neujistil jsem se zda-li a jak dotyčný Blohm&Vosse zvládá, řídil ho prvně.
Takže vlastně v prvopočátku moje chyba! ;)

LEON
Admin
Admin

Příspěvek od LEON »

Když někdo řídí nějaký model úplně poprvé - tak to je právě ten nejvhodnější důvod pro pořízení takové podobné bezpečnostní pojistky pro případ, "že to občas nevyjde". Ta možnost cvaknout blízkým přepínačem v případě kritické situace dodá i tomu člověku, co ten model řídí poprvé, víc klidu při řízení a může tak být i ve větší psychické pohodě. Konec konců i pilot si bere do velkého letadla padák, aniž by plánoval ho hned v příštím letu použít, je to také pouze bezpečnostní pojistka co mu dodá více klidu při samotném letu, než kdyby letěl bez něj ;)

Ono by asi stačilo v nouzi aktivovat i obyčejný gyro-stabilizátor, který dnes už bývá poměrně běžně součástí přijímačů a jejich Fail Safe, co by padající letadlo alespoň stabilizoval do ustáleného horizontální letu, možná ho máš v přijímači také (tedy pokud za zbytečnou berličku nepovažuješ i Fail Safe a nemáš ho spolu s tou možností aktivace stabilizace vypnutý). Určitě mám možnost aktivace té vestavěné stabilizace u Fail Safe ve všech FrSky přijímačích co mají víc jak 6 kanálů, u těch menších si tím nejsem jistý, protože v přijímači ho nepoužívám - Fail Safe totiž nastavuju až na úrovni té "externí krabičky" (FC), tam umožňuje detailnější nastavení chování modelu třeba při ztrátě signálu, než v přijímači a ta bezpečnost je pro mě důležitá, už jen proto, že tuze nerad opravuju rozbité modely ;)
Pro FPV Air Combat se hledají hráči z řad FPV modelářů. Přidejte se i vy na MAPU CZ/SK PILOTŮ, pokud máte o tuto adrenalinovou disciplínu zájem, i pokud stavbu svého prvního Combat modelu teprve zvažujete 8-) (Pro přidání pište SEM)

REX
Admin
Admin

Příspěvek od REX »

Další ,,zářez" tentokráte dvojnásobný, se nám povedl asi týden po Blohm&Vossu a sice s depronovými modely Bristol Scout a Fokker E.III
Na žádost přihlížejících jsme se pustily do vzájemných soubojů, kdy jsem s dvouplošníkem z bojů zbaběle ,,utíkal" pomalým letem, protože má dvouploch mnohem nižší minimálku a Fokker vždy jen bezradně prolétl rychleji okolo.
A když už jsem se pomalu v dáli chystal k přistání, protože baterky byly KO, dostal jsem taran od Fokkera do vrchního křídla. Naštěstí ve větší výšce a následný pád jsem vybral a s těžce poškozeným strojem relativně snadno dolétl k sobě, ještě udělal 2 kolečka pro kameramana, který byl nadšený z toho že s takovým poškozením stále kontrolovaně letím kam potřebuji.
Fokker měl uraženou motorovou přepážku a motor hodně vyosený do strany... Také dolétl zpět k pilotovi, ale rovně letěl jen s plně vychýlenou směrovkou!
Oba modely snadno opravené, depron je skvělý materiál :mrgreen:
IMG_20230701_202309~2.jpg
IMG_20230701_202258~2.jpg
Na pravém vrchním křídle Bristola je vidět na kraji křídla, vedle anglické vlajky, starší opravované místo. To je další zásah vzájemných soubojů s Fokkerem, kdy křídlo poškodila vrtule Fokkera. Oba piloti jsme se po zásahu lekly, stáhly plyn a spadly do měkké vyšší trávy bez dalšího poškození letadel ;)
Tento souboj proběhl odhadem zhruba nekdy před rokem.

REX
Admin
Admin

Příspěvek od REX »

Další z havarovaných letadel by zasloužilo samostatné téma, protože toto letadlo má v mém modelářském životě největší význam a zásluhy!

Někdy v létě roku 1999 jsem po dlouhé době stavby dodělal Porterfielda C-65, o rozpětí 1 metr, letové váze necelých 200gramů, pohon stejnosměrný motor s převodovkou a 8-mi článek NiCd 110mAh, z dnešního pohledu prehistorie.

Po delší úvaze a zkušenostech z létání s modely na gumový pohon a CO² jsem usoudil, že tohle bude to pravé, s kterým se naučím létat. A nakonec se i stalo, jen to mělo trochu složitější průběh, jelikož simulátor nebyl a nikdo zkušený v okolí také ne. Než jsem se s tím naučil, minimálně 3x jsem rozbil a musel opravovat!!! Ale pamatuji si dodnes, jak jsem jednou přišel domů a hrdě hlásil: Tak už to umím!

S letadlem jsem nakonec létal poměrně dlouho, ale po koupi a létání s jinými modely nakonec skončilo odložené na půdě. Po několikaleté pauze jsem ho jednoho dne zase z půdy sundal a že ho osadim novými, moderními věcmi. Takže přišel na řadu malý střídavý motor, Li-Pol akumulátor, 3,7g serva a rázem váha klesla na necelých 120gramů!

Létalo parádně a tak pomalu, že jsem s ním začal létat na zahradě mezi domy, startoval z bazénu zakrytého plachtou a byl to parádní podvečerní relax. Jednoho dne se mu ale právě takové létání stalo osudným, když jsem neodhadl vzdálenost a do baráku narazil a zhruba z 10-ti metrové výšky se zřítil na přilehlý chodník. Poškození bylo větší než je patrné z fotek, ale i to jsem nakonec opravil a model i nadále létal :mrgreen:
566785790129565.jpg
5667895447727867.jpg
5667885134317328.jpg
5667190497216246.jpg
5667152874483295.jpg
Na počest tomuto letadlu vznikl v nedávné době větší bratříček o rozpětí 140cm s váhou do 250-ti gramů:
http://rcfree.eu/viewtopic.php?f=7&t=77 ... orterfield

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Ostatní modelářská témata“