Rekonstrukce bytového jádra

Diskuse o všem týkajícím se práce na našem bydlení. Zateplení, tepelná čerpadla, solární panely, čističky odpadních vod, kotle, legislativa, zahrada, skleníky atd.
LEON
Admin
Admin
Mistr
Mistr
4
Has thanked: 1158 times
Been thanked: 380 times

Kategorie modeláře:

Organizace:

Rekonstrukce bytového jádra

Post by LEON »

Dotaz na místní modeláře z Náchodska :) Mám starou garsonku z konce šedesátých let, takže bych si rád nechal udělat kompletní rekonstrukci, zděné jádro místo umakartu, nová koupelna, rozvody elektřiny, vody, odpady, stoupačky, podlahy, dveře, kuchyně, všechno je tu totiž ještě původní a retro se ne a ne vrátit do módy ;) Doporučil by mi někdo z místních nějakou lokální solidní firmu, která se zabývá takovými kompletními rekonstrukcemi na klíč? Google mi sice našel nějaké místní firmy,

Matěka, rekonstrukce bytů - Nové Město nad Metují
ŠTĚPÁNEK, spol. s r.o. - Opočno (s výborným hodnocením na Google)
Jiří Prokopec, rekonstrukce bytů - Nové Město nad Metují
Milan Holubec, rekonstrukce bytů - Nové Město nad Metují

ale v tomhle bych dal raději na osobní doporučení. Jelikož naše Bytové družstvo Náchod má pro udělení povolení takových rekonstrukcí družstevních bytů velmi přísné podmínky (stavební povolení, posouzení statika, revizní zprávy, kolaudace atd.), tak bych rád, aby to byla firma, která má s těmito věcmi již nějaké zkušenosti.
Otázka pro JoskuPilota - nemá firma Milan Holubec něco společného s “Garim” se kterým jsme létali IL-2 Šturmovik a já pak chvíli i Rise of Flight? Má stejné příjmení a vím, že také dělal nějaké zednické práce spolu se “Sígrem” z naší virtuální letky.
Modře píšu v roli administrátora tohoto fóra (od srpna 2026), černě jako běžný uživatel.

REX
Admin
Admin
Guru
Guru
14
Has thanked: 234 times
Been thanked: 499 times

Kategorie modeláře:

Re: Rekonstrukce bytového jádra

Post by REX »

V tomhle úplně neporadím, protože nemám konkrétní zkušenosti ani s jednou z firem které jmenuješ....
Ale vlastní dům jsem si postavil svépomocí a před pár lety jsem dělal drobnou :lol: přestavbu dětských pokojíčků a ložnice. A s tím je spojené co chci říct. Pustil jsem se do toho hned po novém roce a všechny oslovené firmy, no jen 3, výrobce střešních oken, sádrokartonář a zadal jsem si zhotovení dvou posuvných dveří na míru (víc jsem nikoho nepotřeboval, zbytek jsem si udělal sám) mi vyhověli v podstatě okamžitě dle mého návrhu termínu kdy to chci.... Přisuzuji to právě tím termínem po novém roce, kdy se pomalu rozjíždí ,,kšefty,, a je to všechno víc v klidu 8-)
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho, co dělám...

LEON
Admin
Admin
Mistr
Mistr
4

Kategorie modeláře:

Organizace:

Post by LEON »

Na celkovou rekonstrukci družstevního bytu bohužel potřebuješ certifikovanou stavební firmu, statika a revizáka, aby ti Bytové družstvo tu rekonstrukci v takovém rozsahu schválilo, nestačí si vyhrnout rukávy, nebo oslovit "šikovného zedníka od vedle". Alespoň u SBD Náchod to tak vyžadují :(
Modře píšu v roli administrátora tohoto fóra (od srpna 2026), černě jako běžný uživatel.

joskapilot
Plodný uživatel
Plodný uživatel
4
Has thanked: 239 times
Been thanked: 215 times

Kategorie modeláře:

Organizace:

Post by joskapilot »

Ahoj
Posílal jsem ti kontakt na J.V. zedníka a příbuzného co je všestranný, také mě naučil měkké pájení Cu trubek na topení, co přímo nedělá, tak na to zná firmu co to dělá a člověk se nemusí starat a shánět, třeba nedávno dělal sousedovi rekonstrukci balkónu s tím že folii svařovala jiná firma se kterou má kontakt a soused nemusel shánět nikoho dalšího.
Gariho jsem vlastně ani nikdy v reálném světě neviděl, tak netuším jestli je to on.
Kdo se neptá, aby nevypadal že je hloupý, tak se nic nedozví :D Kdo napíše hloupost, tak mu ostatní poradí :!: Všichni se stále učíme 8-)

LEON
Admin
Admin
Mistr
Mistr
4

Kategorie modeláře:

Organizace:

Post by LEON »

Díky, třeba se to bude hodit. Po dnešním telefonátu s byťákem to ale vypadá, že drobné živnostníky prakticky můžu vyloučit úplně a stejně budu muset oslovit nějakou větší firmu, abych to povolení na rekonstrukci dostal. Družstvo to zdůvodňovalo tím, že jak je v posledních letech nouze o řemeslníky, tak třeba elektroinstalce už prý dělal každý, kdo měl ještě "padesátku", živnosťák a dvě ruce, takže kvalita šla prý rapidně dolů. Proto do prací na družstevních bytech byťák pouští už jenom ty firmy, které mají oprávnění přímo od TIČR a kopii toho oprávnění musím byťáku při žádosti o tu rekonstrukci doložit. Ale aspoň mi družstvo vyšlo vstříc, že když nebudu dělat to nové jádro zděné (ani Ytong), ale pouze z obyčejného sádrokartonu (SDK na kovovém rámu), tak prý nebudu muset řešit stavební povolení ani statika, jenom oznámení. Sice jsem původně SDK jádro nechtěl, protože na to si už asi nic dodatečně nepověsím když to nebude zděné, ale kdyby to bylo výrazně levnější a hlavně rychlejší... ještě si to nechám projít hlavou...

joskapilot
Plodný uživatel
Plodný uživatel
4
Has thanked: 239 times
Been thanked: 215 times

Kategorie modeláře:

Organizace:

Post by joskapilot »

To nechápu, třeba elektriku když budu chtít mít kvalitu, tak budu chtít revizi od profíka a nebudu nikomu nutit firmu x,y, to ani nemůžou.
Sádrokarton na C profily, to bych fakt nechtěl, myslím stěny, když už tak dle videa nějaké dřevěné hranoly a OSB desky, zkrátka lehké a přitom pevné.
Také jak jsem byl u tebe, tak využít stěny které máš a koupelnu + záchod + místnost na pračku a sušičku spojit v jednu místnost, ušetříš a bude to praktické.
Teoreticky bys mohl k pevný stěně nechat přizdít zeď na zavěšený záchod Geberit a nebo s Bidetem abys ušetřil za papír a vylepšil hygienu.

Mrkni třeba sem:

Kdo se neptá, aby nevypadal že je hloupý, tak se nic nedozví :D Kdo napíše hloupost, tak mu ostatní poradí :!: Všichni se stále učíme 8-)

LEON
Admin
Admin
Mistr
Mistr
4

Kategorie modeláře:

Organizace:

Post by LEON »

Bytové družstvo mi nebude nutit konkrétní firmu, já musím ale bytovému družstvu doložit, že firma kteoru si vyberu, splňuje všechny jejich konkrétní požadavky, například že musí mít oprávnění od technické inspekce. Těch podmínek co jsem od byťáku dostal je celý seznam, například, že nemůžu měnit původní dispozice družstevního bytu. Pokud garsonka má pokoj+kuchyňku+koupelnu+WC+komoru, nemůžu udělat jednu obrovskou koupelnu a ty dvě technické místnosti zrušit. To bylo to první, na co jsem se ptal, protože mě to napadlo taky, mít jednu velkou místnost, než tři mrňavé. Dále poloha vybavení jako vana (resp. vývod z jejího odpadu), WC a umyvadlo musí zůstat v původní poloze dle původních dispozic bytu. Nebo například radiátory si nemůžu zvolit jaké chci a kde chci, můžu je vyměnit až za ventilem, nemůžu si natáhnout po bytě vlastní trubky, musím tu nechat ty původní s původním ventilem a stavební firma musí oficiálním výpočtem doložit, že nový radiátor bude mít v daném okruhu a v daném hydraulickém tlaku stejný výkon jako ten původní litinový a použít mohu pouze družstvem schválené "rekonstrukční" radiátory. Dále nemůžu dělat do zdí vodorovné zádlaby pro rozvod elektroinstalace, povolené jsou pouze svislé, kvůli zamezení porušení kovových výztuží v panelech. Takže pokud bych chtěl tahat kabely jinam, mám si udělat snížený strop a tahat elektroinstalaci pod stropem.
Ten byt není můj v osobním vlastnictví, je bytového družstva, takže musím splnit jejich podmínky, abych dostal od bytového družstva povolení k rekonstrukci, každé bytové družstvo má ty podmínky jiné.
Ale to zděné jádro bych měl radši, než jen sádrokarton, takže to kolečko se Stavebním úřadem, zaplacením statika a kolaudačním řízením ještě zvážím, i když to bude dražší. On to i tak bude za kompletní rekonstrukci na klíč asi ranec, tak se to v té ceně ztratí.

7591
Plodný uživatel
Plodný uživatel
Been thanked: 144 times

Post by 7591 »

........Družstvo to zdůvodňovalo tím, že jak je v posledních letech nouze o řemeslníky, tak třeba elektroinstalce už prý dělal každý, kdo měl ještě "padesátku", živnosťák a dvě ruce, takže kvalita šla prý rapidně dolů. Proto do prací na družstevních bytech byťák pouští už jenom ty firmy, které mají oprávnění přímo od TIČR a kopii toho oprávnění musím byťáku při žádosti o tu rekonstrukci doložit.......

To jenom neví o čem mluví.
Podnikající fyzická osoba má Oprávnění k činnosti stejně tak jako právnická, pokud to není "melouchář".
Takže úplně normálně si můžeš vybrat dobrého elektrikáře s Oprávněním TIČR. Bývalou padesátku nahradilo přezkoušení podle zákona č. 250/2021 Sb. a nařízení vlády č. 194/2022. To si také necháš předložit.
Řekneš, že na to potřebuješ revizi. Buď je to současně i revizní technik, nebo si tu revizi sám zajistí.
Těm velkým firmám bych se vyhnul. Režie a náklady mají někde jinde a v drtivé většině jsou tam zaměstnanci výrazně horší.
Ještě k těm kabelům.
Prohlédni si, jak končí podlahy směrem ke stěnám. Já jsem tam měl kdysi v bytě dilatační dřevěné lišty. V těch jsem udělal drážky, uložil nové kabely a potom vertikálně do zásuvek a vypínačů. (Z vypínačů do světel jsem to nechal původní).
Na stavební část bych si našel zedníka, obkladače ...... a odborný stavební dozor, který zajistí statický posudek a výslednou zprávu. Vyjde to levněji.

LEON
Admin
Admin
Mistr
Mistr
4

Kategorie modeláře:

Organizace:

Post by LEON »

Byťáku stačí, když doložím oprávnění od TIČR, jim je jedno jestli to jsou OSVČ jednotlivci nebo jedna velká firma. To jen já jsem si to chtěl ulehčit a nechat udělat tu rekonstrukci na klíč od firmy, která má dostupné všechny potřebné řemeslníky, abych je nemusel nahánět po jednom. Ale postupně už dostávám reference od místních známých, které už takovou rekonstrukcí také prošli, takže nakonec asi bude z čeho vybírat.
Ty "původní" dráty z vypínačů do světel co jsi nechával, jsi měl na mysli hliníkové?
Mimochodem statika má byťák nějakého vlastního, asi smluvního, vyjádření chtějí mít od něj.

7591
Plodný uživatel
Plodný uživatel
Been thanked: 144 times

Post by 7591 »

Ano, Al. Bylo to ve věžáku, žádný panelák, litý beton. Hliníkové vodiče jako takové nejsou problém. Problém jsou ty spoje v krabicích a v zásuvkách. Dřív to bylo všude na věnečky, šroubové spoje. To se časem vymačká a vyhřeje, případně vyhoří, hlavně u zásuvek, protože to v krabicích nikdo nedotahuje.
Hliník můžeš i nechat. Ale všude vyndat věnečky a dát wago svorky. To samé zásuvky. Nedávat šroubové spoje, ale zastrkávací wago.

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “Dům, byt, zahrada, vylepšování a údržba”