Pravidla létání pro členy Svazu modelářů
Pravidla létání pro členy Svazu modelářů
Děkuji za prostor, omlouvám se, že to tak dlouho trvalo. Den má jen 24 hodin.
Úvodem říkám, že nejlepší místo, pro hledání informací je web Svazu modelářů https://svazmodelaru.cz/klem/nova-pravidla-letani-2026/
Vezmu to velmi zkráceně, pokud se o to někdo zajímá, tak informace už má.
Klíčové výhody členství ve Svazu
Bez samostatné registrace na ÚCL: Členové klubů nemusí absolvovat individuální registraci a zkoušky u Úřadu pro civilní letectví (ÚCL).
Mladší piloti: Děti v rámci Svazu mohou létat samostatně již od 10 let (mimo Svaz je limit 16 let). S dozorem dospělého mohou řídit modely až do 25 kg.
Létání v CHKO: Pro tradiční modelářský provoz platí výjimka, lze tedy v chráněných krajinných oblastech létat i nadále (na rozdíl od komerčních dronů).
Přelétávání silnic: Je povoleno legálně přelétávat komunikace II. třídy a nižší, pokud není ohrožena bezpečnost provozu.
Pravidla pro výšku letu
Standardní limit: Pro veřejnost platí strop 120 metrů, pro členy Svazu jsou limity vyšší.
Schválené plochy: Lze létat do 300 metrů bez dalších omezení.
Až do 600 metrů: Na schválených plochách je možný let do 600 m po aktivaci v aplikaci a za přítomnosti pozorovatele. Model musí být schopen klesnout pod 120 m během jedné minuty (rychlost cca 8 m/s).
Volný terén (mimo letiště): Do 120 metrů bez omezení (pokud DronMap neurčí jinak).
Do 300 metrů je let možný při nahlášení v aplikaci nebo za přítomnosti pozorovatele.
Svaz modelářů má Rozhodnutí od ÚCL a vše dle rozhodnutí připravuje. Do doby, než bude aplikace, tak se létá do 300 metrů, jako dosud.
Úvodem říkám, že nejlepší místo, pro hledání informací je web Svazu modelářů https://svazmodelaru.cz/klem/nova-pravidla-letani-2026/
Vezmu to velmi zkráceně, pokud se o to někdo zajímá, tak informace už má.
Klíčové výhody členství ve Svazu
Bez samostatné registrace na ÚCL: Členové klubů nemusí absolvovat individuální registraci a zkoušky u Úřadu pro civilní letectví (ÚCL).
Mladší piloti: Děti v rámci Svazu mohou létat samostatně již od 10 let (mimo Svaz je limit 16 let). S dozorem dospělého mohou řídit modely až do 25 kg.
Létání v CHKO: Pro tradiční modelářský provoz platí výjimka, lze tedy v chráněných krajinných oblastech létat i nadále (na rozdíl od komerčních dronů).
Přelétávání silnic: Je povoleno legálně přelétávat komunikace II. třídy a nižší, pokud není ohrožena bezpečnost provozu.
Pravidla pro výšku letu
Standardní limit: Pro veřejnost platí strop 120 metrů, pro členy Svazu jsou limity vyšší.
Až do 600 metrů: Na schválených plochách je možný let do 600 m po aktivaci v aplikaci a za přítomnosti pozorovatele. Model musí být schopen klesnout pod 120 m během jedné minuty (rychlost cca 8 m/s).
Volný terén (mimo letiště): Do 120 metrů bez omezení (pokud DronMap neurčí jinak).
Do 300 metrů je let možný při nahlášení v aplikaci nebo za přítomnosti pozorovatele.
Svaz modelářů má Rozhodnutí od ÚCL a vše dle rozhodnutí připravuje. Do doby, než bude aplikace, tak se létá do 300 metrů, jako dosud.
Last edited by TomasC on 13 Mar 2026 02:06, edited 1 time in total.
Re: Pravidla létání pro členy Svazu modelářů
Zde uvedu PROČ má Svaz toto povolení.
Konec „starých dobrých časů“
Konec neregulovaného létání: Doba, kdy bylo možné létat s modelem kdekoli bez pravidel, definitivně skončila kvůli plošným evropským regulacím.
Striktní limity pro veřejnost: Pro neorganizované modeláře platí v kategorii OPEN tvrdý výškový limit 120 metrů nad zemí.
Povinnosti provozovatelů: Majitelé strojů nad 250 g (nebo s kamerou) se musí registrovat u Úřadu pro civilní letectví (ÚCL) a složit online testy.
Hrozba vysokých pokut: Porušení pravidel dle zákona č. 49/1997 Sb. může ve správním řízení vést k pokutě až 100 000 Kč.
Boj Svazu za záchranu modelářství
Likvidační hrozba: Původní evropské návrhy z roku 2017 byly pro tradiční české modelářství považovány za likvidační. A bylo třeba jednat.
Aktivní vyjednávání: Svaz sedm let vytrvale jednal s ministerstvy i evropskými orgány a podařilo se mu zajistit podporu i u evropského komisaře pro dopravu.
Úspěch v Parlamentu: Tématu modelářů byla při schvalování novely zákona věnována mimořádná pozornost (45 minut debaty), což podtrhlo význam 7 000 členů Svazu.
Klíčové vítězství: Podařilo se prosadit, že členové klubů nemusí mít samostatnou registraci a zkoušky u ÚCL, což je zásadní úleva pro fungování komunity.
https://svazmodelaru.cz/klem/nova-pravidla-letani-2026/
Konec „starých dobrých časů“
Konec neregulovaného létání: Doba, kdy bylo možné létat s modelem kdekoli bez pravidel, definitivně skončila kvůli plošným evropským regulacím.
Striktní limity pro veřejnost: Pro neorganizované modeláře platí v kategorii OPEN tvrdý výškový limit 120 metrů nad zemí.
Povinnosti provozovatelů: Majitelé strojů nad 250 g (nebo s kamerou) se musí registrovat u Úřadu pro civilní letectví (ÚCL) a složit online testy.
Hrozba vysokých pokut: Porušení pravidel dle zákona č. 49/1997 Sb. může ve správním řízení vést k pokutě až 100 000 Kč.
Boj Svazu za záchranu modelářství
Likvidační hrozba: Původní evropské návrhy z roku 2017 byly pro tradiční české modelářství považovány za likvidační. A bylo třeba jednat.
Aktivní vyjednávání: Svaz sedm let vytrvale jednal s ministerstvy i evropskými orgány a podařilo se mu zajistit podporu i u evropského komisaře pro dopravu.
Úspěch v Parlamentu: Tématu modelářů byla při schvalování novely zákona věnována mimořádná pozornost (45 minut debaty), což podtrhlo význam 7 000 členů Svazu.
Klíčové vítězství: Podařilo se prosadit, že členové klubů nemusí mít samostatnou registraci a zkoušky u ÚCL, což je zásadní úleva pro fungování komunity.
Last edited by TomasC on 13 Mar 2026 02:07, edited 2 times in total.
Bohužel evropská legislativa neumožňuje tyto podmínky pro samostatné letecké modeláře. Legislativa tuhle cestu zařízla. Cesta vedla skrz kluby, spolky.
Svaz modelářů v legislativě cestu našel a v podstatě 10 let se o tom snažil. Teď jsme to získali.
Vložím sem pro pohodlí prozatímní odpovědi na dotazy:
Pro koho platí tato pravidla? Pouze pro členy Svazu modelářů ČR nebo pro zahraničního účastníka akce, kterou pořádá Svaz modelářů.
Proč jen pro členy Svazu? Legislativa, konkrétně Zákon č. 49/1997 Sb. Zákon o civilním letectví neumožňují jiný přístup. Byla snaha toto řešit, ale nelze. Tak to mají všechny spolky.
Svaz modelářů v legislativě cestu našel a v podstatě 10 let se o tom snažil. Teď jsme to získali.
Vložím sem pro pohodlí prozatímní odpovědi na dotazy:
Pro koho platí tato pravidla? Pouze pro členy Svazu modelářů ČR nebo pro zahraničního účastníka akce, kterou pořádá Svaz modelářů.
Proč jen pro členy Svazu? Legislativa, konkrétně Zákon č. 49/1997 Sb. Zákon o civilním letectví neumožňují jiný přístup. Byla snaha toto řešit, ale nelze. Tak to mají všechny spolky.
Last edited by TomasC on 13 Mar 2026 02:07, edited 1 time in total.
Příspěvek určený v budoucnu k likvidaci.
Rád bych požádal o udržení tématu.
Nářky nad EU nebo českou legislativou nebo dokonce osobní útoky zkuste vynechat.
Díky
TomasC
Rád bych požádal o udržení tématu.
Nářky nad EU nebo českou legislativou nebo dokonce osobní útoky zkuste vynechat.
Díky
TomasC
- LEON
- Admin

-
Guru
- 3
- Has thanked: 1017 times
- Been thanked: 252 times
-
Kategorie modeláře:
Organizace:
Díky Tomášovi za jeho aktuální informace o nové legislativě a podmínkách létání pro členy svazu. Samozřejmě je lepší mít tyto informace přímo od zdroje, než je získávat z různých neověřených zdrojů z druhé ruky nebo od AI a i mně osobně to ušetří mnoho práce a času.
Žádám ostatní uživatele, aby respektovali, že toto vlákno je určeno primárně pro podobné sdělování aktuálních informací týkající se legislativy a podmínek létání pro členy svazu, případně pro pokládání dotazů a vyjasnění podrobnějších detailů, což předpokládám využijí spíše členové svazu, nebo zájemci o členství. Pro jakékoliv filozofické debaty a nářky nad legislativou použijte prosím vhodnější vlákna, kterých tu nemáme zrovna málo, namátkou:
Letecký zákon a všechny možné jeho dopady
Petice podporující zachování Leteckého modelářsví v ČR
SUB250 kategorie RC modelů a dronů
Ochranná pásma - přehled omezení provozu UAS v LKR
Základní pravidla jak a kde létat s RC modelem - dronem
Jak létat s RC modely bez provedení registrace a testů?
EU legislativa pro drony výrobcem označené jako hračky
a další...
Konstruktivní organizační dotazy na SMČR směřujte do vlákna Svaz modelářů České republiky SMČR, nebo ještě lépe přímo ke zdroji na fórum RCmánie.
Jakékoliv konfliktní příspěvky nebo diskuse mimo téma budou již bez předchozího upozornění přesunuty do Koše.
Věřím, že nějakou kulturu diskuse snad ještě dovedeme zachovat
Žádám ostatní uživatele, aby respektovali, že toto vlákno je určeno primárně pro podobné sdělování aktuálních informací týkající se legislativy a podmínek létání pro členy svazu, případně pro pokládání dotazů a vyjasnění podrobnějších detailů, což předpokládám využijí spíše členové svazu, nebo zájemci o členství. Pro jakékoliv filozofické debaty a nářky nad legislativou použijte prosím vhodnější vlákna, kterých tu nemáme zrovna málo, namátkou:
Letecký zákon a všechny možné jeho dopady
Petice podporující zachování Leteckého modelářsví v ČR
SUB250 kategorie RC modelů a dronů
Ochranná pásma - přehled omezení provozu UAS v LKR
Základní pravidla jak a kde létat s RC modelem - dronem
Jak létat s RC modely bez provedení registrace a testů?
EU legislativa pro drony výrobcem označené jako hračky
a další...
Konstruktivní organizační dotazy na SMČR směřujte do vlákna Svaz modelářů České republiky SMČR, nebo ještě lépe přímo ke zdroji na fórum RCmánie.
Jakékoliv konfliktní příspěvky nebo diskuse mimo téma budou již bez předchozího upozornění přesunuty do Koše.
Věřím, že nějakou kulturu diskuse snad ještě dovedeme zachovat
FPV Air Combat - Hledáme nadšence pro tuto adrenalinovou modelářskou disciplínu, více info ZDE
- joskapilot
- Plodný uživatel

- 3
- Has thanked: 149 times
- Been thanked: 170 times
-
Kategorie modeláře:
Organizace:
SMČR je komerční projekt jak za peníze létat "legálně" bez nutnosti dělat on-line "piloťák" , chápu to dobře???
„Nedívám se, jak věci jsou. Dělám je tak, jak mají být.“
Chápete to naprosto špatně a pletete si pojmy s dojmy. Nazvat deset let tvrdého a bezplatného vyjednávání s ministerstvy a evropskými či českými úřady komerčním projektem vyžaduje už opravdu obrovskou dávku zaslepenosti. Kdybyste si zkusil zjistit alespoň základní fakta, věděl byste následující:
1. Svaz modelářů ze zákona ani nemůže být komerční projekt: Jsme zapsaný spolek. Český právní řád nám výslovně zakazuje primárně vytvářet zisk. Také příslušná část zákona o civilním letectví to neumožňuje: Spolek se zdrží výkonu podnikání nebo jiné výdělečné činnosti jako činnosti hlavní.
2. Piloťák se neobchází: Členství ve Svazu modelářů není propustka k létání bez pravidel. Každý náš člen musí naopak povinně projít svazovým online školením a testem. Rozdíl je v tom, že naše školení vytvořili modeláři pro modeláře, nikoliv úředníci od stolu pro drony. Chcete si to
3. Platba za ‚legalitu‘ je mýtus: Tohle je prostě výhoda velké organizace jako je Svaz modelářů. Dokáže se v nich najít někdo, kdo pomůže všem ostatním. Ať jako trenér, vedoucí kroužku, pořadatel soutěže nebo vyjednavač na úřadech.
.
Joskopilote, je mi naprosto jasné, že mě osobně nenávidíte a máte potřebu moji dlouholetou práci za každou cenu dehonestovat. S tím dokážu opravdu snadno žít a je mi to vlastně docela jedno.
Ale co mě mrzí, je fakt, že místo toho, aby zde byla radost nad tím, že vůbec nějaká legální cesta z téhle legislativní pasti existuje a že ji někdo dokázal s úřady prošlápnout jako vůbec první, tak se tady jen nadává na úspěch.
Buďte tak laskav a nemiřte svou osobní zášť vůči mně na celý Svaz modelářů a tisíce slušných lidí, kteří díky členství ve Svazu modelářů budou moci dál svobodně létat s modely a za podmínek, které se zdály ještě nedávno nemožné.
Pokud Vám náš systém nevyhovuje, dveře do kategorie OPEN a k výškovému limitu 120 metrů máte otevřené dokořán. Je to Vaše svobodná volba.
Členové Svazu modelářů mohou do 300 / 600 metrů.
1. Svaz modelářů ze zákona ani nemůže být komerční projekt: Jsme zapsaný spolek. Český právní řád nám výslovně zakazuje primárně vytvářet zisk. Také příslušná část zákona o civilním letectví to neumožňuje: Spolek se zdrží výkonu podnikání nebo jiné výdělečné činnosti jako činnosti hlavní.
2. Piloťák se neobchází: Členství ve Svazu modelářů není propustka k létání bez pravidel. Každý náš člen musí naopak povinně projít svazovým online školením a testem. Rozdíl je v tom, že naše školení vytvořili modeláři pro modeláře, nikoliv úředníci od stolu pro drony. Chcete si to
3. Platba za ‚legalitu‘ je mýtus: Tohle je prostě výhoda velké organizace jako je Svaz modelářů. Dokáže se v nich najít někdo, kdo pomůže všem ostatním. Ať jako trenér, vedoucí kroužku, pořadatel soutěže nebo vyjednavač na úřadech.
.
Joskopilote, je mi naprosto jasné, že mě osobně nenávidíte a máte potřebu moji dlouholetou práci za každou cenu dehonestovat. S tím dokážu opravdu snadno žít a je mi to vlastně docela jedno.
Ale co mě mrzí, je fakt, že místo toho, aby zde byla radost nad tím, že vůbec nějaká legální cesta z téhle legislativní pasti existuje a že ji někdo dokázal s úřady prošlápnout jako vůbec první, tak se tady jen nadává na úspěch.
Buďte tak laskav a nemiřte svou osobní zášť vůči mně na celý Svaz modelářů a tisíce slušných lidí, kteří díky členství ve Svazu modelářů budou moci dál svobodně létat s modely a za podmínek, které se zdály ještě nedávno nemožné.
Pokud Vám náš systém nevyhovuje, dveře do kategorie OPEN a k výškovému limitu 120 metrů máte otevřené dokořán. Je to Vaše svobodná volba.
Svazu modelářů bylo uděleno oprávnění k provádění rekreačních, sportovních nebo soutěžních letů anebo veřejných leteckých vystoupení. Toto rozhodnutí počítá se zavedením U-space. Pro Svaz modelářů a tedy ani jeho členy se tím provoz neomezí a nečekají ho žádné poplatky.
- LEON
- Admin

-
Guru
- 3
- Has thanked: 1017 times
- Been thanked: 252 times
-
Kategorie modeláře:
Organizace:
Měl bych také jednu otázku. Existuje nějaká přehledná mapa těch registrovaných modelářských ploch, o kterých se tolik mluví, kde může člen svazu létat 300m vysoko, případně 600m s aplikací/spotterem? Odfiltrovávat je z webu ÚCL po jedné je pro zájemce velice nepraktické a na webu KLEM jsem dohledal pouze jedinou mapu LMK, což asi nebude ono: https://svazmodelaru.cz/klem/mapa-klubu ... -modelaru/TomasC wrote: ↑13 Mar 2026 01:51 ...
...
FPV Air Combat - Hledáme nadšence pro tuto adrenalinovou modelářskou disciplínu, více info ZDE
- joskapilot
- Plodný uživatel

- 3
- Has thanked: 149 times
- Been thanked: 170 times
-
Kategorie modeláře:
Organizace:
Ahoj, to vykání naopak vnímám jako negativní vůči mé osobě, zvlášť když jsme si dříve psali přes Messenger. Jsem ten člověk, kterého jsi označil za ‚člověka z ulice‘, co nemá právo nikoho moralizovat. To jen pro představení. Věřím, že toho máš hodně a nemůžeš si každého pamatovat.TomasC wrote: ↑13 Mar 2026 20:14 Chápete to naprosto špatně a pletete si pojmy s dojmy. Nazvat deset let tvrdého a bezplatného vyjednávání s ministerstvy a evropskými či českými úřady komerčním projektem vyžaduje už opravdu obrovskou dávku zaslepenosti. Kdybyste si zkusil zjistit alespoň základní fakta, věděl byste následující:
.
K věci: ceník, který jsem měl možnost vidět, mi přijde zvláštní. Nemohu se zbavit dojmu, že je opět selektivní a znevýhodňuje určitou skupinu lidí — právě to mě vedlo k mému dotazu. Naopak mě potěšilo, že už píšeš na Rcfree.eu. Bylo by fajn zakopat válečnou sekeru a třeba zrušit filtry na odkazy na Rcfree.eu u vás na RCManii. Tady to chlapi nikdy ani nezaváděli a snaží se to vést nestranně, pro všechny modeláře, bez vyhazování za názor. Řekl jsi mi, že Rcfree.eu je konkurence, a proto je to zavedeno — já to tak nevidím. Spíš jde o jiný přístup, jiné řešení problémů a otevřenou diskuzi o legislativě bez okolků.
To, co vidím na RCManii — že místo přímé odpovědi dokážete (nemyslím teď přímo tebe) někoho ztrapňovat nebo mu psát dětinské narážky na jeho dotazy — mi připomíná spíš Poslaneckou sněmovnu. A právě proto, že tam chybí snaha to alespoň trochu moderovat nebo usměrnit, když už není k dispozici jasná a srozumitelná odpověď, tak tohle vzniká. Není na tom nic složitého k pochopení.
Pokud chceš, abych ti gratuloval, tak já osobně k tomu nevidím důvod. Jsem ale otevřený diskuzi o tom, co jste tímto krokem skutečně zlepšili pro většinu modelářů. Zajímalo by mě také, kolika lidem zrušíte ban na RCManii, který dostali jen za názor na legislativu.
Edit: tak my byl udělen BAN na Rcmanii po té co jsem se zastal jednoho diskutujícího, vše diplomatickou řečí a důvod mě rozesmál " Zdůvodu napadání ostatních modelařů"
„Nedívám se, jak věci jsou. Dělám je tak, jak mají být.“
-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post
-
- 4 Replies
- 193 Views
-
Last post by LEON
-