Byl jsem upozorněn na podivný přístup vedení SMČR a jeho zástupců, kteří "moderují" tj cenzorují RCManii diskusní fórum o letecké funkční modelařině, čím formuji názorové povědomí mezi modeláří.
Nemodelařím a ani se už v této komunitě nepohybuji, jsem už dost stár abych trávil zbytek svých dní v tak negativním prostředí. Nicméně, jelikož jsem před několika lety zažehl na RCMafii pokus o revoluci, nedalo mě to, abych se po upozornění na vlákno o výzvě ke spolupráci na zjednodušení předpisu pro modeláře od Evropského regulátora letecké legislativy a provozu EASA, nepodíval.
Stanovisko předsedy KLEM v tomto vlákně je naprosto alarmující a velice se divím, že ho po takovém veřejně prezentovaném přístupu ještě řadová členská základna minimálně v té diskusi neukamenovala protiargumenty.
Co jinak by si zasloužil někdo, kdo je pověřen prosazovat zájmy modelářů a veřejně odmítne spolupracovat s organizaci EASA, která formuluje Evropské letecké zákony, kterými se musí následně modeláří řídit!
O zbytku zástupců KLEM kteří se v tamním diskusním vláknu vyjadřují, nelze nic slušného napsat. Nedivil bych se proto, pokud by všichni slušní modeláři ten dotazník EASA dnes vyplnili dle návodu tady viewtopic.php?t=785&start=110 a následně z KLEM a SMČR v roce 2026 vystoupili, když si své zájmy mohou dnes tak lehce hájit sami.
Výzvu a žádost EASA na dotaznikové šetření ve věci zjednodušení podmínek provozu modelářů zveřejnil ÚCL již 6.10.2025 https://www.caa.gov.cz/provoz/bezpilotni-letadla/ ignorování a nekomunikování takto závažné informace ze strany vedení SMČR a KLEM směrem ke členské základně vidím jako závažné porušení jejích povinností.
Budu rád když se zde vedení KLEM a SMČR k tomu vyjádří.