https://jivaro-models.org/lumpia/page_l ... #gsc.tab=0
Sice celkem dlouho trvalo, než jsem se k tomu odhodlal a koupil potřebné uhlíkové trubky, pak jsem chvíli ukecával syna aby mi vytiskl nějaké další potřebné díly ke stavbě a nakonec jsem se do toho tento měsíc pustil a dnes byl první let! Takže to šlo docela i rychle a odměnou je velmi zajímavý létající předmět (nevím jak jinak obecně model definovat) s rotujícím křídlem.
Na první pohled vypadá celkem složitě, ale není to tak strašné. Stavba je o tom, že se nařeže několik uhlíkových tyček na správnou délku a pak se vše pospojuje vytištěnými díly. Sekce motoru a ovládání naklápění, vektorování tahu, je také celá poskládaná z vytištěných dílů, stačilo sešroubovat, vymezit nějaké vůle, osadit dvěma servy a vším ostatním... Takové puzzle

Nejvíce pracné je právě rotující křídlo, vyrobené z depronu. Vše vyřezat v potřebném množství a přesnosti. Chvíli jsem přemýšlel jak to jednoduše polepit aby to vypadalo jak má a ještě bylo vše rovné. Dopadlo to, ale chce to trpělivost

Když jsem všechno poskládal a vyzkoušel v obýváku, trochu jsem znejistěl, ale video a fotky na stránkách Jivaro mě zase uklidnily že to fungovat bude. Dneska ráno proběhl první let, já jsem odhazoval z ruky, řídil můj dvorní zalétávač, nejstarší syn. Letí ihned po prvotním impulzu, pohybu strojem vpřed, aby se roztočilo rotující křídlo, přidání plynu a letí! Vůbec nic se nakonec netrimovalo ani jsme nijak jinak neladily, letí to, zatáčí, stoupá, klesá, v podstatě to asi dělá co má. Občas při letu trochu fouklo a docela to do řízení dost kecá, je potřeba si na řízení zvyknout a dostat řízení pořádně do ruky.
Video bude

Originál model na stránkách Jivaro
A můj výtvor ve vzduchu (ještě budu muset zapracovat na vzhledu)