Pro plný přístup do všech sekcí fóra a pro stahování příloh proveďte prosím snadnou registraci na tomto fóru a přihlašte se. Více informací o provedení registrace se lze dočíst ZDE.
Přečtěte si také pravidla fóra, provedením registrace vyjadřujete souhlas s jejich dodržováním.
elektronika pro servo
-
- Nováček
elektronika pro servo
Ahoj,potřebuji nějakou elektroniku mezi přijímač a servo která by dokázala hýbat server sem a tam po sepnutí s neproporcionálního kanálu.Můžete někdo poradit.Děkuji
-
- Moderátor
Re: elektronika pro servo
Ahoj, nevím zda jsem to správně pochopil.
Potřebuješ na kanálu kde je jenom spínač, připojit servo aby po zapnutí spínače jezdilo z jedné krajní polohy na druhou, sem tam dokud to tím spínačem zase vypneš?
Když je to jinak, popiš možná raději konkrétní aplikaci a jak očekáváš že to bude fungovat.
Potřebuješ na kanálu kde je jenom spínač, připojit servo aby po zapnutí spínače jezdilo z jedné krajní polohy na druhou, sem tam dokud to tím spínačem zase vypneš?
Když je to jinak, popiš možná raději konkrétní aplikaci a jak očekáváš že to bude fungovat.
Kostka stěží vysvětlí úsečce a už vůbec ne bodu, že existují i jiné dimenze života, než jsou v tom jejich ... 

-
- Nováček
Ahoj,je to přesně tak jak píšeš.
-
- Moderátor
Pak potřebuješ PWM generátor spínaný RC kanálem a fungující v módu duty cycle.
Nevím zda v nabídce modelářské elektroniky bude něco obdobného.
Pokud kamarádíš alespoň málinko s elektronikou, pak toto lze nejlépe s Arduinem lehce zvládnout.
Jsou ještě nějaké požadavky na fungování?
Například :
- jak dlouho má trvat přejezd z jednoho konce na druhý,
- má být na koncích prodleva, jak dlouhá,
- bude to potřeba pouze pro jedno servo, nebo více serv,
- jak silné servo bude potřeba,
- jsou požadavky - omezení na rozměry nebo hmotnost ...
Nevím zda v nabídce modelářské elektroniky bude něco obdobného.
Pokud kamarádíš alespoň málinko s elektronikou, pak toto lze nejlépe s Arduinem lehce zvládnout.
Jsou ještě nějaké požadavky na fungování?
Například :
- jak dlouho má trvat přejezd z jednoho konce na druhý,
- má být na koncích prodleva, jak dlouhá,
- bude to potřeba pouze pro jedno servo, nebo více serv,
- jak silné servo bude potřeba,
- jsou požadavky - omezení na rozměry nebo hmotnost ...
Kostka stěží vysvětlí úsečce a už vůbec ne bodu, že existují i jiné dimenze života, než jsou v tom jejich ... 

- LEON
- Admin
Chtělo by to trochu víc informací o té aplikaci, k čemu to má sloužit. Pokud máš RC vysílač s Open TX, tak by možná šel nějaký takový cyklus napípat přímo v něm. Jinak jako kopyťácké řešení mě napadá zapojit to servo na co nejlevnější servotester, který umožňuje automatický režim "stěrač":rcmisak píše:Ahoj,potřebuji nějakou elektroniku mezi přijímač a servo která by dokázala hýbat server sem a tam po sepnutí s neproporcionálního kanálu.Můžete někdo poradit.Děkuji
https://www.laskakit.cz/multi-servo-tes ... bwQAvD_BwE
a přijímačem pak spínat pouze napájení toho servotesteru

Pro FPV Air Combat se hledají hráči z řad FPV modelářů. Přidejte se i vy na MAPU CZ/SK PILOTŮ, pokud máte o tuto adrenalinovou disciplínu zájem, i pokud stavbu svého prvního Combat modelu teprve zvažujete
(Pro přidání pište SEM)

-
- Moderátor
Níže jsou další možná řešení. Dej pak prosím vědět pro co jsi se rozhodl a proč. No a po realizaci zda to splnilo očekávání.
Zajímalo by mě i to do čeho a k čemu to bude sloužit, pokud to není tajemství, přísně tajné.
Modul postavený kolem slavného švába NE555 by mohl pro jedno servo fungovat a to včetně nějakých možnosti nastavení.
https://dratek.cz/arduino/1739-generato ... lm358.html

Tady je zase hotové řešení pro Arduino, pravda chtělo by to ještě trochu poladit, ale možnosti různého nastavení jsou téměř neomezené a dokonce hned pro 16 serv... Ten modul s PCA9685 lze vynechat a pro jedno servo a úpravě prográmku použít pouze modul s Arduinem.
https://dratek.cz/arduino/1686-iic-i2c- ... t-pwm.html
Zajímalo by mě i to do čeho a k čemu to bude sloužit, pokud to není tajemství, přísně tajné.

Modul postavený kolem slavného švába NE555 by mohl pro jedno servo fungovat a to včetně nějakých možnosti nastavení.
https://dratek.cz/arduino/1739-generato ... lm358.html

Tady je zase hotové řešení pro Arduino, pravda chtělo by to ještě trochu poladit, ale možnosti různého nastavení jsou téměř neomezené a dokonce hned pro 16 serv... Ten modul s PCA9685 lze vynechat a pro jedno servo a úpravě prográmku použít pouze modul s Arduinem.
https://dratek.cz/arduino/1686-iic-i2c- ... t-pwm.html

-
- Nováček
Potřebuju to na vojenskou loď k otáčení raketového odpalovače.Bohužel elektronika je můj nepřítel,vysílačku mám flisky s číny.Všem vám moc děkuju,o tom servotestru jsem taky uvažoval a to druhý vůbec nevím o čem je řeč.
- LEON
- Admin
Já jsem na tom s elektronikou úplně stejně, proto mě nejdřív napadají ta kopyťácká řešení, jako ten servotester
Podobný problém někdo řešil na Monaku pro otáčení dělových věží, zkus se tam podívat, jestli na to nemají řešení:
https://forum.mo-na-ko.cz/viewtopic.php?t=4973

Podobný problém někdo řešil na Monaku pro otáčení dělových věží, zkus se tam podívat, jestli na to nemají řešení:
https://forum.mo-na-ko.cz/viewtopic.php?t=4973
Pro FPV Air Combat se hledají hráči z řad FPV modelářů. Přidejte se i vy na MAPU CZ/SK PILOTŮ, pokud máte o tuto adrenalinovou disciplínu zájem, i pokud stavbu svého prvního Combat modelu teprve zvažujete
(Pro přidání pište SEM)

- REX
- Admin
No mě by se něco podobného hodilo k mému AngryBirdovi:
viewtopic.php?f=31&t=1093&p=11370&hilit=Angry#p11370
...aby za letu pěkně mával křídly
připravené to mám na jedno servo a prostřední syn si začíná s arduinem zlehka tykat 
viewtopic.php?f=31&t=1093&p=11370&hilit=Angry#p11370
...aby za letu pěkně mával křídly

Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho, co dělám...
-
- Plodný uživatel
Ahoj
Přidám jednoduché řešení, vzít servo kde je třeba poškozená elektronika , odstranit mechanický doraz , a spínačem přímo zapínat napájení stejnosměrného motorku serva.
Pohyb sem tam zajistí klikový převod, stejně jako ve spalovacím motoru pro představu , dokud se servo otáčí dokola tak tahá a tlačí .
Joska
Přidám jednoduché řešení, vzít servo kde je třeba poškozená elektronika , odstranit mechanický doraz , a spínačem přímo zapínat napájení stejnosměrného motorku serva.
Pohyb sem tam zajistí klikový převod, stejně jako ve spalovacím motoru pro představu , dokud se servo otáčí dokola tak tahá a tlačí .
Joska
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 5 Odpovědi
- 828 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od LEON
-