Jak je z toho lehce k poznání, od 1.1.2023 se s létáním neorganizovaných modelářů nepočítá...
Všichni už tou dobou musí splňovat co je dáno zde:
nařízení EU 2019/945
nařízení EU 2019/947

Jestli bude budoucnost modelářů opravdu tak temná, jak tu hrst naznačuje, tak možná bude Josko na čase, abys oprášil konexe s panem Šlachtou, jestli by to po příštích volbách v parlamentu v tomto směru trochu neprovětral, výměnou za příslib zisku hlasů od potenciálních voličů z řad modelářůjoskapilot píše:Ahoj
Ano je to vše na hlavu postavené.
Už jako kluk jsem obdivoval modeláře jak létají nad polem za městem.
Dnes už mám nalétáno x hodin na modelech a pár desítek minut v reálném letadle který mě půjčil známí v bezpečné výšce a tisíce hodin na simulátorech .
Modelařina se technicky posunula tak že je možné řídit s pozice pilota (FPV) a kdo chce zvětšit bezpečnost tak si muže dokoupit různé autopiloty které převážně slouží jako záchrana modelu před pádem na cokoliv ať už člověka, barák či automobil . Toto je pro některé na Rcmanii doslova zločin co by se prý měl pokutovat a na místo pokroku bychom měli používat zastaralí "falsave" který pouze stáhne plyn a nechá nekontrolovaně spadnout model tam co dojde ke ztrátě signálu.
Bohužel nám do našeho koníčku mluví politici co bohužel dnes reagují pouze na komerční potřeby a úplně zapomínají na fakt že byli také děti .
Co je ale velmi smutné je fakt že organizovaní modeláři co jsou "zaškatulkovaní" ve svých kategoriích bojují proti těm neorganizovaným a dá se říci že si myslí že touto činností je budou naši zákonodárci více poslouchat ať je jasný že jenom poslouží komerčním zájmům a každý kdo se zaregistroval je v podstatě na seznamu který bude sloužit k zastrašení až se pravidla zpřísní natolik že vlastně i človek s registrací bude moci létat jen na malém počtu vyhrazených míst co většinou znamená konec létání a to nemluvím o drahém lokátoru co dnes používají pouze velká letadla a placení "povinného ručení" na každý model a dalším "absurditám"
Jak z této situace nevím.
Budeme to asi muset ignorovat do doby kdy opravdu začne nad městy a okolí létat rozvážka zboží v autonomních dronech ( koptérách)
Po té co se dnes děje s cenami elektřiny a pohonných hmot bez adekvátních protestů, demonstrací proti neschopné vládě "korytářů" se nedá počítat že by lidé co si "hrají-létají" nad polem nějak domluvili a vyšli do ulic .
Za mě dokud nebudu nikoho ohrožovat možnou kolizí tak létám dál
Joska