Pokud se vám nezobrazují některé příspěvky, nebo nemůžete stahovat přílohy z nich, je to způsobeno tím, že nejste přihlášeni. Pro plný přístup do všech sekcí fóra a pro stahování příloh proveďte prosím snadnou registraci na tomto fóru a přihlašte se. Více informací o provedení registrace se lze dočíst ZDE.
Přečtěte si také pravidla fóra, provedením registrace vyjadřujete souhlas s jejich dodržováním.
Přečtěte si také pravidla fóra, provedením registrace vyjadřujete souhlas s jejich dodržováním.
Trikoptéra
Trikoptéra
Před pár týdny jsem se pustil do stavby koptéry se třema vrtulema. Chtěl jsem něco méně běžného, jelikož quadů je najednou všude nějak plno Nastudoval jsem si informace z několika zdrojů (hlavně z RCExplorer.se) a pustil se do stavby.
Jelikož většinu věcí vymýšlím až za běhu, tak jsem si objednal sklotextitové desky 1,5 a 2 mm. CNC výřezy by byly lepší, ale v té době jsem nevěděl jak to bude vypadat a návrh by mi trval pomalu víc jak celá stavba, takže jsem si díly vyřezal sám pomocí vrtání a broušení (řezat to moc nejde)
No a postupem času jsem se tak nějak dostal téměř k cíli:
Ještě je ale potřeba pár věcí doladit.
Parametry:
Ramena: 3x 45cm, smrkový nosník 10x10mm
Řídicí deska: Hobbyking KK2.0 Multi-rotor LCD se softwarem KK2.0 1.6++
Motory: 3x DT-750
Regulátory: 3x F-20A s nahraným firmwarem SimonK
Vrtule: SF 11x4.7
Baterie: Zippy 3s 2200mAh
Yaw Servo: Corona CS-939MG (analogové)
Letová váha je 980g.
Kabina a podvozek je k vrtulníku HK 450 z HobbyKingu
Řídit by se to mělo jako vrtulník, takže úplně něco jiného než letadla... takže jsem začal trénovat vrtulníky na simulátoru.
Později dodám více foto a další informace ohledně letu apd.
Jelikož většinu věcí vymýšlím až za běhu, tak jsem si objednal sklotextitové desky 1,5 a 2 mm. CNC výřezy by byly lepší, ale v té době jsem nevěděl jak to bude vypadat a návrh by mi trval pomalu víc jak celá stavba, takže jsem si díly vyřezal sám pomocí vrtání a broušení (řezat to moc nejde)
No a postupem času jsem se tak nějak dostal téměř k cíli:
Ještě je ale potřeba pár věcí doladit.
Parametry:
Ramena: 3x 45cm, smrkový nosník 10x10mm
Řídicí deska: Hobbyking KK2.0 Multi-rotor LCD se softwarem KK2.0 1.6++
Motory: 3x DT-750
Regulátory: 3x F-20A s nahraným firmwarem SimonK
Vrtule: SF 11x4.7
Baterie: Zippy 3s 2200mAh
Yaw Servo: Corona CS-939MG (analogové)
Letová váha je 980g.
Kabina a podvozek je k vrtulníku HK 450 z HobbyKingu
Řídit by se to mělo jako vrtulník, takže úplně něco jiného než letadla... takže jsem začal trénovat vrtulníky na simulátoru.
Později dodám více foto a další informace ohledně letu apd.
-
- Plodný uživatel
Re: Trikoptéra
Pěkný Tak hodně štěstí při záletu!
"Dobrý pilot je ten, který dokáže říct Dnes neletím."
-
- Plodný uživatel
- Kontaktovat uživatele:
pekna prace. jen se rizeni tak neboj. neni to moc jako vrtulnik a uz vubec ne na simulatoru koptery obecne bejvaji jeste hodnejsi nez pokojovy vrtulnicky s belhillerem.
JOJO, SU-26 XP, Blade mcpx brushless, Zlin Z50LS šad, mythos EPP, CAP232 haykong, XRAY T3 2011, rhino 2, mini vertex, venus
futaba FC-16, graupner/SJ MX-20
futaba FC-16, graupner/SJ MX-20
No tak sice foukalo, ale přesto jsem to šel zkusit. Lítá to krásně a stabilně Nutno ale říct, že jsem měl po celou dobu zapnutý stabilizační mód. Na normální si ještě netroufám. Docela mě překvapil odběr celé koptery, ve visu bere jen 10,5A a pokud to dám skoro na max, tak zhruba 20A... no ale na max většinu času lítat nebudu (to snad jedině pro efekt to rychlé stoupání do oblak) . Letový čas mi tedy vychází zhruba na 8-10 minut, ale radši budu lítat na 8 a pak si nechám rezervu na přistání.
-
- Plodný uživatel
Tak to je dobře že lítá unese i kamerku?
"Dobrý pilot je ten, který dokáže říct Dnes neletím."
Tak nějakou malou kamerku jako je třeba ta HD z HobbyKingu by to uneslo určitě. Jen to na nošení kamery nemám uzpůsobené. Musel bych ji nějak přidělat pod podvozek. Kamera velikosti GoPro by se mi tam nikam nevlezla
Tak dneska byl krásný den na lítání. Sluníčko a skoro bezvětří. Na posledním létání se mi nějak ztratili 2 červíky co drží motory v pouzdře, ty vibrace tam asi budou dost velké, budu muset znovu zkontrolovat vyvážení vrtulí a zřejmě i motorů. No ale zatím jsem doma našel nějaké náhradní a zajistil je proti vypadnutí. Ono i ty plastové vrtule se částečně jistě na vibracích podílejí, časem asi objednám celouhlíkové. Ale takhle na začátej jsou dobré. Všechny ostatní spoje mám zajištěné pomocí samojistných matek (ty s plastovým kroužkem) a něco navíc i pomocí zajišťovacího lepidla na spoje TL-242 z HobbyKingu.
Přikládám pár dalších fotografií: Kabel od serva, od regulátorů a i ty mezi přijímačem a řídící jednotkou jsou pletené. Původně jsem je chtěl udělat kroucené, ale nějak z toho vznikla vánočka
Přikládám pár dalších fotografií: Kabel od serva, od regulátorů a i ty mezi přijímačem a řídící jednotkou jsou pletené. Původně jsem je chtěl udělat kroucené, ale nějak z toho vznikla vánočka
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
- Plodný uživatel
-
- Plodný uživatel
Je tak hezky,že se ani nedá lítat-hrozí úpal a přehřátí regulátoru a motoru
Dneska je krásně a celkem bezvětří, takže určitě zas na letiště pojedu s koptérou (někdy navečer). S přehřátím regulátoru bojuju hlavně u hydroplánu, kde je uzavřen v trupu bez ofukování. Tady ty motory jsou ofukovány dostatečně a regulátory jsou po letu jen vlažné. Trvale zvládnou 20A a přes každý z nich teče v průměru jen něco kolem 5A.