Lipolka = nebezpečný předmět

Vše okolo akumulátorů, zařízení pro jejich nabíjení a údržbu
7591
Plodný uživatel
Plodný uživatel
Been thanked: 141 times

Re: Lipolka = nebezpečný předmět

Post by 7591 »

[image][/image]
Nejde mi to otočit, nevím proč je to vzhůru nohama.
Doma to skladuji takhle. Ve skříni v šuplíku v pracovně.
Nepomůžou žádné kovové skříňky, jestliže má k tomu přístup vzduch.
Když to chytne není to snadné ani s hasičákem. Kamarád takhle vypálil celý dům.
Přitom stačilo tu lipolku vzít a vyhodit ven, když to začalo hořet ( byl u toho).
Jistota jak to podpálit je nabíjet to programem na Nixx.
Při skladování (na storage napětí) je riziko násobně menší. Taky to snadno chytne po vybití v letadle, lodi...., než se to zastabilizuje na teplotě a napětí. ( Cca do hodiny).
Nenabíjel bych to v žádném případě bez dozoru a pořád mít možnost to vytrhnout z nabíječky a vyhodit ven.
Attachments
20260502_095959.jpg

LEON
Admin
Admin
Mistr
Mistr
4
Has thanked: 1151 times
Been thanked: 374 times

Kategorie modeláře:

Organizace:

Post by LEON »

Mám takový dojem, že LiPol akumulátor může hořet i bez přístupu vzduchu :( Hermeticky uzavřená bedna je ale určitě mnohem lepší, než moje plechová skříňka na šanony, už kvůli zášlehům plamenů do blízkého okolí. Já plechovou skříňku zvolil alespoň kvůli placebo efektu - líp se mi teď spí, než když jsem měl všechny baterky ve dřevěné polici :D Je mi ale jasné, že když by mi tu něco blaflo, tak než bych sehnal šroubovák a odšrouboval proti hmyzové sítě, už by nebylo co házet z okna ven :lol:
Modře píšu v roli administrátora tohoto fóra (od srpna 2026), černě jako běžný uživatel.

7591
Plodný uživatel
Plodný uživatel

Post by 7591 »

Image
Bez přístupu vzduchu to samozřejmě hořet může. Je ale menší šance, že se to z té hermetické krabice dostane ven.
Na obrázku je odshora katana, wakizashi a tanto. To je vhodné na ty sítě proti komárům, nemusí se hledat šroubovák ( Já to mám doma proti nepřizpůsobivým spoluobčanům)
Attachments
20260502_113354.jpg

LEON
Admin
Admin
Mistr
Mistr
4

Kategorie modeláře:

Organizace:

Post by LEON »

No je fakt, že kdyby bylo nejhůř, tak bych tady nějaký "otvírák" také našel :lol:

Image
Modře píšu v roli administrátora tohoto fóra (od srpna 2026), černě jako běžný uživatel.

LEON
Admin
Admin
Mistr
Mistr
4

Kategorie modeláře:

Organizace:

Post by LEON »

Tak jsem se inspiroval 7591 a pořídil si také armádní bedničky na munici, když už se chceme s kolegou Milanem vrátit po desítkách let k raketovému modelářství, tak aspoň ty delaborované světlice a raketové motorky bude kde bezpečně skladovat 8-)

Image

Image

Na nějakém fóru jsem četl, že někteří modeláři si na těchto bezpečnostních bednách strhávají to gumové těsnění po obvodu víka, aby to nebylo uzavřené hermeticky. Teď přemýšlím, jaký to mělo důvod. Aby se to v případě požáru LiPolky nemohlo natlakovat? Má opravdu smysl to těsnění z víka sundávat? :?

Image

7591
Plodný uživatel
Plodný uživatel

Post by 7591 »

Na boku mám navrtanou díru cca 10mm průměr a v ní gumovou elektrikářskou záslepku. Těsní to, když je tam pár malých lipolek tak to snad vyhoří bez tlaku, když se to natlakuje, tak to vyrazí ten gumový špunt.
Těsnění se z toho vyndavá, aby se to nemohlo natlakovat a vytrhnout víko výbuchem.

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “Akumulátory, nabíječky, balancéry, silové konektory”