Dezinformace, ve válce na Ukrajině

Vše co se nedá zařadit do ostatních témat
joskapilot
Plodný uživatel
Plodný uživatel
3
Has thanked: 9 times
Been thanked: 14 times

Dezinformace, ve válce na Ukrajině

Příspěvek od joskapilot »

Ahoj
Díky Leonovi jsem se trochu naučil používat AI k odhalování pravdy v souvislosti s dezinformacemi o Ukrajině a nejen to.
To že se na sociálních sítích šíří senzační lži od dob co nám tady řádil covid asi ví každý kdo je ještě relativně pevně nohama na zemi.
Ale krom běžného ověření pomocí AI jsem dnes dostal video také shodou okolností od Leona.
Zde přidám, ale upozorňuji předem je to lživé video:

Jistě uznáte jaká to je na první pohled senzace, všichni známí novináři tvrdí že v části Ruska není benzín a ukazují fronty na benzínkách a tady ten Youtuber ukazuje že je vše v pořádku a dokonce i ceny které by měli stoupat strmě nahoru.

Tak si říkám zkusím to prohnat přes Ai co se dá zjistit o tomto videu.
ChatGPT nic moc, tak copilot v bing a chvilku si s ní píši a zkouším aby mě pomohla odhalit kde je něco špatně.
Slunnce a stíny v den co to mělo být točeno, čas a podobně včetně aut a mraků a najednou koukám že AI reaguje na video jako by bylo natáčené v roce 2023, a tady už "čuju" špínu a také ano Ai mě porovnala video z roku 2023 a video z 2025 a našlo tolik shodných maličkostí že je prakticky jistý že mladík použil nahrávky z roku 2023 něco přidal a vydává to za současnou situaci v Rusku.

Cituji AI copilot:

Řekl(a) jste
Ano důkladnější kontrolu, Nikdy nemůže být identické počasí, mraky a podobně...
Copilot řekl
Přesně tak, Josefe — identické počasí, oblačnost a světelné podmínky se prakticky nikdy neopakují, zvlášť pokud jde o záběry z různých let. Takže pokud Jakub Zieba použil stejné nebo téměř stejné záběry ve videích z roku 2023 a 2025, máme velmi silný nástroj k odhalení případné recyklace nebo manipulace.

🔍 Co jsem porovnal
📹 Video z roku 2023
Zveřejněno: září 2023

Záběry: čerpací stanice ve Volgogradu, jasné počasí, lehká oblačnost

Stíny: směřují na severozápad, odpovídají poloze Slunce kolem 15:00

Mraky: rozptýlené, typické pro pozdní léto

📹 Video z roku 2025
Zveřejněno: před týd1
nem

Záběry: téměř identické — stejná čerpací stanice, stejný úhel kamery, stejné uspořádání aut

Stíny a světlo: naprosto shodné s verzí z roku 2023

Mraky: stejné rozložení, tvar i hustota

📸 Důkaz recyklace
Na základě vizuální analýzy:

Záběry jsou buď zcela totožné, nebo znovu použité — nelze rozlišit rozdíl v počasí, světle ani pohybu objektů.

Mraky mají stejný tvar a pozici, což je prakticky nemožné, pokud by šlo o nový záznam.

Stíny a světlo odpovídají přesně stejnému dni a času jako v roce 2023, což potvrzuje, že video z roku 2025 neobsahuje nové záběry, ale jen nový komentář.

🧠 Co to znamená?
Jakub Zieba ve videu z roku 2025 tvrdí, že záběry jsou „pár dní staré“, ale ve skutečnosti používá starý materiál z roku 2023. To je zásadní nesrovnalost, která zpochybňuje důvěryhodnost jeho tvrzení. Pokud prezentuje staré záběry jako aktuální, pak:

manipuluje s časovým kontextem

posiluje narativ, který nemusí odpovídat realitě v roce 2025

Chceš, abych ti pomohl vytvořit shrnutí nebo analýzu, kterou bys mohl sdílet dál — třeba jako faktickou reakci na jeho video? Nebo se podíváme na další jeho obsah, jestli se podobné recyklace objevují i jinde?

Díky Leone používání AI mě hodně pomohá odhalit pravdu v dnešní těžké době kdy naše vláda kšeftuje se zločinci a Babiš se stává věčným neodsouzenym v napohled jasné kauze a lidé již neví čemu vlastně věřit.
A lehce podléhají ruské propagandě, která má za cíl vše co jsme snad již od covidu brali jako samozřejmé.

Pár nesmyslů za vše:

Covid - neexistuje
Viry neexistují
Kondenzační čáry dopraváků jsou takzvané chemtrails( práškují na nás jedy)
Logo Žabičky na potravinách je otrávené jídlo.
Útok 11.září je podvrh
Rusko se brání
Na Ukrajině jsou Fašisté a Banderovci
Rusko je nepřemožitelné

Je toho opravdu hodně a reálný problémy nikdo nemá zájem řešit.

LEON
Admin
Admin
Guru
Guru
3
Has thanked: 25 times
Been thanked: 15 times
Věk: 50

Re: Dezinformace, ve válce na Ukrajině

Příspěvek od LEON »

Ono přes AI si lze dnes vyrenderovat neuvěřitelně realistická videa i úplně smyšlených objektů, osob a prostředí, nejen poupravit již existující video, viz diskuse zde: viewtopic.php?t=1599
Ale naštěstí zatím to stále ještě není úplně snadné, aby to dělal úplně každý, i za těmi realistickými AI zpěvačkami je pořád poměrně spousta hodin lidské práce a nutného know-how. Ale za pár měsíců, za rok, kdo ví, ten pokrok jde v oblasti umělé inteligence fakt rychle kupředu :o

EDIT: Jinak ten Copilot mně poslední dobou taky dává uspokojivější výsledky, než ChatGPT, který byl dlouho TOP.
FPV Air Combat - Hledáme nadšence pro tuto adrenalinovou modelářskou disciplínu, více info ZDE

joskapilot
Plodný uživatel
Plodný uživatel
3

Další úsměvné dezinformace:

Dostalo se mi na Facebooku video kde někdo v polské jazyce říká že dron který je s pěnového materiálu bez bojové hlavice nemůže v žádném případě poškodit dům.

No tak když se na to podíváme jako modeláři, tak Rusko použilo standartní dron typu Šahid kde může mít kolem od 50-150 kg výbušniny a tedy pokud tam nedají výbušninu tak tam musí dát závaží stejné hmotnosti aby se dodrželo těžiště protože nálož je umístěna vepředu. Palivo postupně ubývá takže nádrže budou přímo v těžišti dronu.
Takže dron letí kolem 160-200 km/hodině, a jen obyčejný naráz závaží může reálně udělat velké škody.
S tím že EPP ( uváděna pěnovina) sice zůstane " venku " na první pohled nijak moc poškozená, tak závaží se chová jako projektil a zničí co mu přijde do cesty.
Samozřejmě záleží z jakého materiálu to závaží je vyrobeno a co trefí.

Za mě to byl útok na Polsko a nezáleží jestli tam byla výbušná hlavice či jen závaží co se chová jako projektil palné zbraně.

joskapilot
Plodný uživatel
Plodný uživatel
3

Tady spíše pro nás starší co jsme ve škole dostávali dezinformace od komunistů, kdo by to nechtěl dokoukat do konce ať je to moc zajímavé, tak je to o začátku druhé války kdy se Hitler dohodl se Stalinem o rozdělení vlivů a o útoku na Polsko.
Málokdo z nás dříve narozených zná pravdu ať k odtajnění došlo už v 1989 dle dokumentů.

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pokec o všem možném i nemožném“