Pokud se vám nezobrazují některé příspěvky, nebo nemůžete stahovat přílohy z nich, je to způsobeno tím, že nejste přihlášeni. Pro plný přístup do všech sekcí fóra a pro stahování příloh proveďte prosím snadnou registraci na tomto fóru a přihlašte se. Více informací o provedení registrace se lze dočíst ZDE.
Přečtěte si také pravidla fóra, provedením registrace vyjadřujete souhlas s jejich dodržováním.

FunnyStar Multiplex

Poletuchy do celkové hmotnosti 250g.
Odpovědět
REX
Mazák

FunnyStar Multiplex

Příspěvek od REX »

Pořídili jsme si nový stroj, 6-ti letému synovi, aby měl svoje letadlo s kterým bude létat hlavně on a měl z něho radost. Už umí létat pod dohledem zkušeného se StepOn....

Se StepOnem je velmi podobné, jak koncepcí, velikostí, hmotností i letovými vlastnostmi. Letovými vlastnostmi ovšem StepOn předčí! Ale o tom až později...

Také jsem přemýšlel zda-li umístit do Začátečníků, nebo Modelů do 250g. Kategorie do 250g je mi ale bližší, odpovídajících modelů mám víc a rád budu i nadále rozšiřovat.

Stavebnici jsem pořídil i s originálním vybavením, přišlo mi to jednodušší a nic vhodného pro osazení, krom baterky a přijímače, jsem doma neměl.

Stavba je pro zkušené velmi jednoduchá, v případě trupu se slepí 3 desky EPP, přilepí se směrovka s výškovkou a slepí se kabinka. Do křídla se vlepí klínový smrkový nosník, kterým se zároveň vytvoří prohnutí rovné desky a přilepí se dvojité lomení uší.... Jako by to stavbě StepOna z oka vypadla, kdo od koho opisoval?!

V dalším srovnání se StepOnem zjistíme, že je rozměrově o trochu větší rozpětím i délkou, profil trupu je z boku nižší a zároveň hezčí, aerodynamicky čistší, více se podobající nějaké předloze reálného letadla. Lomení uší je dvojité. Model postrádá podvozek, který by šel ale velmi jednoduše doplnit.

Po letové stránce mě model velmi příjemně překvapil, stále budu srovnávat se StepOnem.... Hmotnost vyšla pár gramů přes 200, holý model bez vybavení měl přesně 104g. Výrobce udává nějakých 175, takže jsem se opět nevešel.
Model létá velmi pomalu a stabilně, mnohem lépe než StepOne! Sám jsem tomu nejdřív ani nemohl uvěřit. Dá se krásně řídit pouze směrovkou otáčkami motoru, respektive když je vhodná výška a ustálené otáčky, stačí jen ta směrovka. Při létání se dá krásně řídit jednou rukou směrovka a druhou rukou jsem vytáhl telefon z kapsy, otevřel foťák a model za letu vyfotil, to myslím dostatečně vypovídá jak se s tím dá lehce létat. StepOne u mě v porovnání s FunnyStarem prohrál!

A ještě jedna zajímavost je 6-ti listá vrtule, nikdy jsem neměl víc jak 3-listou a netušil jsem co od toho mám očekávat. Další příjemné překvapení v podobě velmi tichého chodu i při plném plynu.

A ještě pár fotek:
IMG_20230715_101217~2.jpg
IMG_20230715_101240~2.jpg
IMG_20230715_102400~2.jpg
IMG_20230718_062108~2.jpg
IMG_20230718_062107~2.jpg
IMG_20230718_062327~2.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho, co dělám...

LEON
Mazák

Re: FunnyStar Multiplex

Příspěvek od LEON »

Pěkná recenze. Jakou to má Rexi dobu letu na ten 500mAh dvoučlánek?
Pro FPV Air Combat se hledají hráči z řad FPV modelářů. Přidejte se i vy na MAPU CZ/SK PILOTŮ, pokud máte o tuto adrenalinovou disciplínu zájem, i pokud stavbu svého prvního Combat modelu teprve zvažujete 8-) (Pro přidání pište SEM)

REX
Mazák

Příspěvek od REX »

LEON píše:Pěkná recenze. Jakou to má Rexi dobu letu na ten 500mAh dvoučlánek?
Mám tam 600, nebo 650mAh, ale dobu letu jsem neměřil, každopádně bůhví jak dlouhá není, letěl jsem s tím zatím 2x, z toho jednou napůl se synem, takže jsem se k tomu ve finále moc nedostal.

LEON
Mazák

Příspěvek od LEON »

Aha, dle popisku zboží totiž píšou doporučený akumulátor 400-500mAh s doboou letu 6 minut, proto jsem se ptal na praktickou zkušenost s dobou letu, protože mi těch 6 minut přišlo málo, jako podhodnocený čas. Pro svoje FPV létání totiž stále hledám nějaký slušný SUB250 model, co by vydržel letět alespoň 30 minut 8-)
Pro FPV Air Combat se hledají hráči z řad FPV modelářů. Přidejte se i vy na MAPU CZ/SK PILOTŮ, pokud máte o tuto adrenalinovou disciplínu zájem, i pokud stavbu svého prvního Combat modelu teprve zvažujete 8-) (Pro přidání pište SEM)

REX
Mazák

Příspěvek od REX »

Ano, uvádějí tam menší kapacitu než jsem použil, každopádně velkou výdrž to opravdu nemá. Přijde mi, že je tam na tak lehké letadlo, zbytečně velký, těžký a žravý motor!!
StepOna mi pohání nějaký 10 gramový motor a výkonu má dostatek. Tady je použitý mnohem větší a těžší motor, ale nevážil jsem. Navíc motor který je za těžištěm a baterku mám umístěnou úplně vepředu na čumáku (zatím přilepená izolepou, není zadlabaná v trupu) a těžiště mi vyšlo tak-tak! Takže by se lehčí určitě vyplatil, snadněji by vycházelo těžiště, nebo by se dala použít i lehčí baterka a pak by byla výsledná váha pod 200 gramů.
175 gramů, jak udává výrobce, by ale ani tak nevyšlo, možná bez baterie! Jde o to, jak je to myšlené a nižší váha vypadá vždycky lépe, navíc papír snese všechno....

REX
Mazák

Příspěvek od REX »

IMG_20230810_194443.jpg
IMG_20230810_194500.jpg
FunnyStar na Rané 8-)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Odpovědět

Zpět na „Modely do 250g“