:!: :!: :!: Pokud se vám nezobrazují některé příspěvky, obrázky, přílohy, nebo nemůžete vyhledávat, je to způsobeno tím, že nejste přihlášeni :!: :!: :!:
Pro plný přístup do všech sekcí fóra a pro stahování příloh proveďte prosím snadnou registraci na tomto fóru a přihlašte se. Více informací o provedení registrace se lze dočíst ZDE.
Přečtěte si také pravidla fóra, provedením registrace vyjadřujete souhlas s jejich dodržováním.

Canary

Letadla, vrtulníky, lodě atd. Vše co se dá ovládat a trpaslíci zajišťují správný funkčnost.
Odpovědět
martin104
Plodný uživatel
Plodný uživatel

Canary

Příspěvek od martin104 »

Canary - Phoenix model

Vzhledem k tomu, že jsem měl trochu divoké období, rozhodl jsem se koupit letadlo na takové to klidné polétání a do oka mě padl školní model CANARY od výrobce Phoenix model. Jak jsem si dovezl stavebnici domů nešlo odolat abych neotevřel krabici.
canary obsah krabice.jpg
Celý model je potažený polyesterovou samolepící folií a tak nebylo nutné žádné přežehlení ani jiné dopnutí potahu. Ve středu křídla není hliníková spojka, jak jsme zvyklí u většiny stavebnic, ale špalíček tvrdého dřeva který krásně pasuje do křídel a přesně určí vzepětí. Poloviny křídla jsem slepil epoxidovým lepidlem. Křidélka jsou ovládány jedním společným servem uloženým ve středu křídla.
kridelka_01.jpg
Ocasní plochy krásně pasují do připravených šachet v trupu, tak stačilo jen proříznout potah podlepit epoxidem a vše zasunout a složit. Osazení podvozku bylo také naprosto bez problému, jen stačilo vložit hlavní podvozek do připravené drážky na spodku trupu a zajistit plastovými držáčky. Pro přední podvozkovou nohu bylo již uložení namontované. Ovládání předního kola je zabezpečeno spřežením se směrovkou na jedno servo. Stejně tak je v základu již namontované motorové lože. Výrobce uvádí, že je vyosení již dané motorovou přepážkou. Po namontování motoru jsem, ale sklonil motor ještě o 2mm podložku dolu. Všechny šachty pro serva jsou již také připraveny na standardních velikost. Křídlo se k trupu upevňuje gumovými oky. Výrobce dodává 12 ok a doporučuje upevnit křídlo minimálně 8mi oky. Pro jistotu jsem dal 10 a bez problému křídlo drží jako přikované.

Technické parametry:
Rozpětí 1573 mm
Délka 1240 mm
Váha 2.5 kg bez paliva
Motor ASP 52, 8.5ccm
Vrtule Master 11x8, Master 12x6
Nádrž 300ml - doba letu na nádrž je cca 18 - 20 minut
Serva HS 422 4 ks
IMG_4449.JPG
Letadlo je připravené na zálet. Jen jsem ještě pro jistotu vyměnil kolečka dodávané ve stavebnici za kolečka o průměru 70mm. S těmito kolečky není vůbec problém odstartovat i z ne zrovna ideálně upraveného travnatého letiště.

Zálet :
Po příjezdu na letiště jsem zkontroloval všechny spoje a výchylky, dotankoval a šlo se na věc. Motor naskočil vcelku spolehlivě a pojíždění po letišti je naprosto bezproblémové. Před startem poslední motorová zkouška. Plný plyn a tradá do vzduchu. Model se krásně vznesl a poslouchá jak beránek. Motoru je tam tak akorát na můj vkus. Během letu jsem jen trochu dotrimoval křidélka a užíval si relaxační obloučky a osmičky. Přistání je taky pohodové, jen je třeba dát pozor aby „nezakopl“ o přední kolo pak se rozskáče jako klokan a je lepší hned naložit plný plyn, vzlétnout a přistání opakovat.

Vlečný háček:
Vlečný háček je vyroben z novodurové kulatiny provrtané mimo střed vrtáčkem o průměru 2mm. Na zadní straně jsem udělal průřez pilkou na železo a rozpiloval zářez (až za provrtanou dírku) aby šlo pohodlně zapnout vlečné lano. Toto je vlepeno co nejblíže za odtokovou hranu křídla ( ideální by to bylo v těžišti ,ale to se mi nepodařilo docílit). Od háčku vede plastový bowden se strunou o průměru 1.5mm k miniservu ,které jsem vlepil zhruba do místa těžiště . Servo je připojeno k 5tému kanálu přijímače a krásně vše funguje.
2012-07-24-089.jpg
Vlečné lano:
Vlečné lano (silonový provaz) mám dlouhé cca 9 metrů a je na straně vlečné opatřeno malým kroužkem od klíčů , který se pohodlně zapíná do vlečného háčku. Po radách od zkušenějších jsem na provaz navlékl červenou bužírku, která je dlouhá cca 80 cm. Měla by zabezpečit, aby nedošlo k zamotání vlečného lana do ocasních řídících ploch.
Lano celkové.jpg

Vlekání
Zatím jsem zkoušel vlekat pouze vlajku o velikosti cca 40 x 60 cm na laně o délce 9 metrů. Pro zvětšení tahu jsem vyměnil původní vrtuli 11x8 za 12x6. Start s vlajkou byl pak lepší. Jak je vše ve zduchu , už je vyhráno a vlajka pěkně pochoduje za letadlem,aby byla pěkně svisle dal jsem na přední spodní hranu vlajky matičku M8 a v pohodě to stačí.
Jen jak už bylo zde napsáno na foru :
- při vlekání vlajky, před startem dát vlečné lano POD výškovku
- při vlekání větroně, před startem dát vlečné NA výškovku

Závěr:
Canary je opravdu hodné nezáludné letadlo, které nemá tendence padat po křídle a spíše se snaží pilotovy let usnadnit.Toto letadlo mohu s klidným svědomím doporučit jako první se spalovacím motorem, pro pilota co má již něco nalétáno s elektrickým školním modelem.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Modely“