:!: :!: :!: Pokud se vám nezobrazují některé příspěvky, obrázky, přílohy, nebo nemůžete vyhledávat, je to způsobeno tím, že nejste přihlášeni :!: :!: :!:
Pro plný přístup do všech sekcí fóra a pro stahování příloh proveďte prosím snadnou registraci na tomto fóru a přihlašte se. Více informací o provedení registrace se lze dočíst ZDE.
Přečtěte si také pravidla fóra, provedením registrace vyjadřujete souhlas s jejich dodržováním.

Vyvažování vrtule

Materiály, postupy, tipy, triky a rady
Karas
Mazák
Mazák
Kontaktovat uživatele:

Vyvažování vrtule

Příspěvek od Karas »

Je to možná ostuda, ale až po 4 letech mého působení v modelařině jsem si pořídil vyvažovačku na vrtule. Dohnala mě k tomu zkušenost z posledního létání s Bellancou, kde nejen, že motor více řval, ale dokonce jsem měl poprvé výpadek (signálu) a i pilot z toho upadnul. Byl to první let s dřevěnou vrtulí z HC, jelikož jsem unás dřevěnou vrtuli 11" nesehnal.
První nasazení vrtule na vyvažovačku a nestačil jsem koukat. Nevyvážená jak prase. Provedl jsem kontrolu geometrie a nejen, že díra byla o 1mm jinde, ale dokonce i tloušťka profilo byla v jednom místě až o 0,5 mm větší. Tak jsem vrtuli obrousil a znovu nalakoval. Nyní je již vyvážená.
Zkousel jsem i Masterky co mám doma a tam to taky nebylo ono. Ikdyž byly víc vyvážený než třeba aeronautka za 100,- ;)
Na proti tomu taková obyčejná vrtule z HC (GWS) byla naprosto vyvážená.
Ještě něco k té vyvažovačce. Koupil jsem vyvažovací přípravek od Q-model. Ze starého HDD vypreparovaldva ferity a ze smrkových lišt udělal šibenici. Omlouvám se za kvalitu fotky, je to z mobilu, nechtělo se mi tahat sklo. ;)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Vteřiňák je dobrý sluha, ale zlý pán.

PavelN
Plodný uživatel
Plodný uživatel

Re: Vyvažování vrtule

Příspěvek od PavelN »

Jo, taky mám vyrobenou takovou jednoduchou hřídelku , na které se dají jen tak mezi 2 prsty vyvažovat vrtule. Dokonce si pamatuju, jak se jednou na modelu V2 PM vrtule roztrhla za letu, no je pravda, že to nemuselo být její nevyvážeností, stejně tak mohla být naprasklá. A kdysi jsme i létali s jednolistou vrtulí. To se jedna půlka jednoduše odřízla (cca 1,5 - 2 cm od osy) a do toho kousku se vlepilo olovo - a tam se pochopitelně taky ta vyvažovačka používala. Možná nějakou tu vrtuli ještě někde mám.
Aeronca 10ccm (1,8m), Symfonik V2 (3m), VSO-10 (3m -Fara), VT-116 (3m -Fara), motorový kluzák (2,3m - vlastní konstrukce), L-13 Blaník (3,25m - Fara - stavba)
http://aero1000.rajce.idnes.cz/

Karas
Mazák
Mazák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karas »

Docela mě překvapuje, jak i plastová vrtule dokáže být celkem slušně nevyvážená. U dřevěných bych to celkem pochopil.

PavelN
Plodný uživatel
Plodný uživatel

Příspěvek od PavelN »

Tak jsem se podíval po té jednolisté vrtuli, jak jsem psal výše. Kupodivu jsem ji našel tak je obrázek tady http://aero1000.rajce.idnes.cz/jednolista_vrtule/ , jako vyvážení se použilo olovo, které se vlepilo do těla. Je to tam trochu vidět.
Aeronca 10ccm (1,8m), Symfonik V2 (3m), VSO-10 (3m -Fara), VT-116 (3m -Fara), motorový kluzák (2,3m - vlastní konstrukce), L-13 Blaník (3,25m - Fara - stavba)

Karas
Mazák
Mazák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karas »

Jasný, vím o tom. Proč se to nepoužívá tak často jako dvoulisty? ;)

zdekar
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od zdekar »

Řekl bych, že u velkých letadel se nedává kvůli tomu, že by musela být příliš velká. Maketové modely to mají podle originálu a i u ostatních modelů by ta vrtule byla moc velká. Samozřejmě to může mít i jiný důvod a taky by mě to zajímalo jaký :) .

LV
Znalý uživatel
Znalý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LV »

zdekar píše:Řekl bych, že u velkých letadel se nedává kvůli tomu, že by musela být příliš velká. Maketové modely to mají podle originálu a i u ostatních modelů by ta vrtule byla moc velká. Samozřejmě to může mít i jiný důvod a taky by mě to zajímalo jaký :) .
len vzhlad. Iny dovod nie je. Jednolista vrtula je najucinnejsia. Neviri si vzduch pre " dalsi" list.
Nie som zlý, iba rýpem. Do menej chápavých.

PavelN
Plodný uživatel
Plodný uživatel

Příspěvek od PavelN »

Ano LV, tak nějak to je. Víc jak před 20 lety jsme s tim nějak laborovali, ale neviděli jsme v tom nijaké zlepšení, tak jsme se vrátili ke klasickým vrtulím. Nicméně bylo takové období kdy s tim kolega jezdil i na soutěže V2 PM. A vzhled takového éra je věc druhá, je to divný pocit na to koukat, něco tam prostě "chybí". Na jedné soutěži V2PM jedna paní řekla kolegovi, že má zlomenou vrtuli a on ji řekl, že je mu to jedno, že i tak to lítá :) . Tolik k našim pokusům. Už je to fakt dlouho.

Salaman
Plodný uživatel
Plodný uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Salaman »

Ahoj, taky si chci postavit vyvažovačku, tak jsem dal bráchovi ve škole vytočit kužele z mosazi, jelikož momentálně nemám přístup k soustruhu, ale jeden závit vůči kuželu háže 0,931mm druhý 0,028mm tak ten by byl OK, ale první kužel je podle mě nepoužitelný. Co vy na to?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Puma163
Plodný uživatel
Plodný uživatel

Příspěvek od Puma163 »

Karas píše:Je to možná ostuda, ale až po 4 letech mého působení v modelařině jsem si pořídil vyvažovačku na vrtule. Dohnala mě k tomu zkušenost z posledního létání s Bellancou, kde nejen, že motor více řval, ale dokonce jsem měl poprvé výpadek (signálu) a i pilot z toho upadnul. Byl to první let s dřevěnou vrtulí z HC, jelikož jsem unás dřevěnou vrtuli 11" nesehnal.
První nasazení vrtule na vyvažovačku a nestačil jsem koukat. Nevyvážená jak prase. Provedl jsem kontrolu geometrie a nejen, že díra byla o 1mm jinde, ale dokonce i tloušťka profilo byla v jednom místě až o 0,5 mm větší. Tak jsem vrtuli obrousil a znovu nalakoval. Nyní je již vyvážená.
Zkousel jsem i Masterky co mám doma a tam to taky nebylo ono. Ikdyž byly víc vyvážený než třeba aeronautka za 100,- ;)
Na proti tomu taková obyčejná vrtule z HC (GWS) byla naprosto vyvážená.
Ještě něco k té vyvažovačce. Koupil jsem vyvažovací přípravek od Q-model. Ze starého HDD vypreparovaldva ferity a ze smrkových lišt udělal šibenici. Omlouvám se za kvalitu fotky, je to z mobilu, nechtělo se mi tahat sklo. ;)
Mám ji udělanou úplně stejně tu vyvažovačku ::))
Každý modelář se stane pilotem. Pokud se mu to nepodaří, zůstane modelářem navždy. http://www.rcalbum.com/index.php?sum=1782&amode=

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Materiály, modelářské technologie a postupy“